“Αύριο το πόρισμα” λέει ο Καδής – “Άμεση επέμβαση του Γεν. Εισαγγελέα” απαιτεί ο Χριστοφίδης

Το πρωί της Τρίτης θα έχει ενώπιόν του ο Κώστας Καδής το πόρισμα της Διοικητικής Έρευνας που διέταξε το Υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με δηλώσεις του στο Μεσημέρι και Κάτι του Σίγμα.

Ο κ. Καδής ξεκαθάρισε ότι το Υπουργείο θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, έτσι ώστε να αποδοθούν ευθύνες εκεί και όπου αναλογούν.


Σε σχέση με τις παραιτήσεις των δυο ακαδημαϊκών του Πανεπιστημίου Κύπρου από την Επιστημονική Επιτροπή των εξετάσεων για τις λίστες διορισίμων, ο κ. Καδής τόνισε ότι είχαν πολύ καλή συνεργασία με το Υπουργείο και ότι θα αναμένει ο ίδιος την έρευνα που διεξάγεται, έτσι ώστε να διαφανεί αν ευσταθούν τα όσα λέγονται και αν πρέπει να ληφθούν μέτρα.

Ξεκαθάρισε ότι οι ακαδημαϊκοί θα έπρεπε να είχαν εξασφαλίσει άδεια από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και όχι από το Υπουργείο Παιδείας για να μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες σε ιδιωτικό ίδρυμα.

Σε ερώτημα κατά πόσο θα συναντήσει τους εκπαιδευτικούς που θα πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία το μεσημέρι της Δευτέρας έξω από το Υπουργείο, ο κ. Καδής είπε ότι έχει ειλημμένη υποχρέωση και δεν μπορεί να διαμορφώνει το πρόγραμμά του ανάλογα με το ποιος διαμαρτύρεται έξω από το Υπουργείο.

Ακύρωση της διαδικασίας, είπε, επιθυμούν αυτοί που δεν ήθελαν το σύστημα ποτέ, αλλά και τις εξετάσεις.

Παραιτήσεις από Επιστημονική Επιτροπή εξετάσεων διορισίμων

Δε λέει να κοπάσει ο θόρυβος που έχει προκύψει μετά τη δημοσιοποίηση των θεμάτων για τις εξετάσεις που αφορούν στις λίστες διορισίμων από το Υπουργείο Παιδείας.

Αυτή τη φορά, στα όσα ήδη έχουν γίνει γνωστά τις προηγούμενες μέρες, έρχεται να προστεθεί η παραίτηση δυο καθηγητών του Πανεπιστημίου Κύπρου, οι οποίοι ήταν μέλη της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής που έχει την ευθύνη για την εποπτεία της υλοποίησης των εξετάσεων.

Όπως καταγγέλλει στο Sigmalive ο επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, οι δυο αυτοί καθηγητές, μαζί με 8 υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Παιδείας, παρέδιδαν παράνομα φροντιστήρια για τις εν λόγω εξετάσεις σε ίδρυμα εκτός Πανεπιστημίου Κύπρου, χωρίς τις απαιτούμενες άδειες.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφίδη, θα πρέπει άμεσα να επιληφθεί του θέματος ο Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος θα πρέπει να αξιολογήσει τη σημασία της διαπλεκόμενης αυτής σχέσης των καθηγητών, όπως επίσης και του συγκεκριμένου ιδρύματος που παρέδιδε τα φροντιστήρια, έτσι ώστε να διαφανεί κατά πόσο η σχέση αυτή είναι ικανή να ακυρώσει τη διαδικασία εξέτασης σε ενδεχόμενη προσφυγή υποψηφίων στα δικαστήρια.

Θα πρέπει, επίσης, να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με τις καταγγελίες, η πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής που επέλεξε τους θεματοθέτες, έχει σχέση με τον διευθυντή του εν λόγω εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το ότι συγγενικά πρόσωπα υψηλόβαθμων στελεχών του Υπ. Παιδείας παρακάθισαν στις εξετάσεις ως υποψήφιοι, καταγγέλλει ο κ. Χριστοφίδης, δημιουργούν ένα κουβάρι ενδεχόμενης διαπλοκής, που θα πρέπει να ερευνηθεί από τις αρμόδιες αρχές.

Ο Γενικός Ελεγκτής, πάντως, θα παραθέσει στον Γενικό Εισαγγελέα το πόρισμα των ευρημάτων του μετά την έρευνα που κάνει επί του θέματος, έτσι ώστε να διαφανεί κατά πόσο οι εξελίξεις αυτές “μολύνουν” το περιβάλλον γύρω από το οποίο διεξάγονται οι συγκεκριμένες εξετάσεις.

Πηγή: Sigmalive