Ένα από τα θέματα που πρέπει να ασχοληθεί η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι και η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Μέχρι τώρα το κρέας και το μαχαίρι το είχε ο επιθεωρητής. Αξιολογεί για πρώτη φορά ο επιθεωρητής τον εκπαιδευτικό αφού είχε κλείσει τα 10 χρόνια υπηρεσίας. Η πρώτη βαθμολογία είναι το ήμισυ του παντός για την εν γένει εξέλιξη του εκπαιδευτικού. Η βαθμολογία που συνήθως οι επιθεωρητές αρχίζουν είναι η κατώτατη το 32, η μέση το 33, και το πολύ καλός το 34. Το 35 για να το πάρει κάποιος εκπαιδευτικός πρέπει να είναι στο μέσο ισχυρός αλλά και στα άλλα πανίσχυρος. Έτσι λοιπόν βάση της βαθμολογίας που εξελίσσεται κάθε 2 χρόνια κάποια στιγμή θα φτάσει η σειρά του για προαγωγή. Πρώτα θα προαχθεί σε βοηθό Διευθυντή, μετά σε Βοηθό διευθυντή Α΄ και στο τέλος σε Διευθυντή.
Σύμφωνα με πάγιους κανόνες οι τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών γίνονται με τις μονάδες μετάθεσης. Ανάλογα που υπηρέτησε ο εκπαιδευτικός έχει μαζέψει και τις ανάλογες μονάδες. Έτσι με τον τρόπο αυτό μόλις πάρει κάποιος προαγωγή εάν οι μονάδες του είναι λίγες τότε να ετοιμάζεται για ένα από τα τουριστικά θέρετρα της Πόλης ή ακόμη και του Πύργου.
Αυτό έχει σαν συνέπεια κάποιοι από τους εκπαιδευτικούς να αρνούνται να πάνε σ΄ ένα απομακρυσμένο τόπο. Το προσφιλές μέσο που τους έδωσε η κυπριακή κουτοπονηριά είναι το ιατροσυμβούλιο. Καταφεύγουν σ ένα γνωστό τους γιατρό και παίρνουν μέχρι και βεβαίωση ότι ξαφνικά έγιναν του θανατά. Υπάρχουν βέβαια και εκπαιδευτικοί που υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις, οι περιπτώσεις αυτές είναι γνωστές και ήδη από τον διορισμό τους αντιμετωπίζονται με κατανόηση. Υπάρχουν όπως είπαμε και οι αιφνίδιες ασθένειες που εμφανίζονται με την προαγωγή του εκπαιδευτικού. Μάλλον θα μπορούσε στην ιατρική να γίνουν γνωστές σαν παθήσεις των επιτήδειων εκπαιδευτικών.
Το θέμα έχει δύο παραμέτρους. Η μία παράμετρος είναι το κατά πόσο είναι δίκαιο να προάγεται εκπαιδευτικός που εμφανίζεται ότι έχει προβλήματα υγείας, ή άλλου είδους προβλήματα που δυσκολεύουν την άσκηση γενικά των καθηκόντων του. Σκεφτήκατε να είχατε το παιδί σας σ ένα σχολείο που ο Διευθυντής και βοηθοί Διευθυντές είναι «άρρωστοι». Ποιος θα επιβλέπει το σχολείο, τους καθηγητές ή τους δασκάλους, στην αυλή, στην εκδρομή, και στις εκδηλώσεις;
Οι διευθυντικές θέσεις χρειάζονται και νουν υγιή εν σώματι υγιές. Για να μην παρεξηγηθώ δεν μιλώ για διορισμό δασκάλων η καθηγητών που έχουν κάποια ειδικά προβλήματα υγείας. Μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι είναι ρατσιστικό. Τι θα λέγατε όμως όταν σας έλεγαν ότι ο οδηγός του λεωφορείου ή ο πιλότος που θα ταξιδέψετε έχει πάρκινσον και δεν μπορούν να του απαγορέψουν να οδηγεί ή να πιλοτάρει γιατί είναι ρατσιστικό;
Δεν υπάρχει ρατσισμός σε καμιά περίπτωση όταν η διεύθυνση ή οι διευθυντές έχουν πάθηση ή ασθένεια που να θυματοποιεί η να θέτει σε κίνδυνο την ζωή των άλλων.
Η άλλη παράμετρος με τους περιστασιακά «αρρώστους» εκπαιδευτικούς είναι και η ασυνειδησία που έχουν να μην τους νοιάζει ότι την θέση τους θα την πάρει ένας εκπαιδευτικός που σίγουρα έχει πολύ περισσότερες μονάδες. Για να πάρει κάποιος εκπαιδευτικός από την Πάφο 50, και 60 μονάδες μπορεί να υπηρέτησε στα σχολεία της Λεμεσού 7 και 8 χρόνια. Τουτέστιν τα παιδιά του εκπαιδευτικού και το οικογενειακό εισόδημα αυτού του εκπαιδευτικού έχουν μειωθεί λόγω εξόδων μετακίνησης. Πόση αγανάκτηση νιώθει ο εκπαιδευτικός που έχει υποστεί όλη αυτή την ταλαιπωρία τόσα χρόνια όταν έρχεται ο επιτήδειος «άρρωστος» και αντί να πάει στην Λεμεσό ή ακόμη και στον Πύργο η ΕΕΥ να στέλλει στην θέση του ένα συνεπή καθηγητή; Πως μπορεί να δεχτεί εκτός από την σωματική καθημερινή ταλαιπωρία να βλέπει το εισόδημα του να μειώνεται ίσως και 500 ευρώ;
Διερωτώμαι κατά πόσο αυτά τα ιατροσυμβούλια λειτουργούν υπεράνω μέσου και ηθικής αντίληψης. Καλώ τον Πρόεδρο της Επιτροπής Υγείας τον βουλευτή Κωστάκη Κωνσταντίνου να εξετάσει τον τρόπο λειτουργία αυτών των ιατροσυμβουλίων. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΕΕΥ τα κρούσματα των «αρρώστων» εκπαιδευτικών που απαλλάσσονται από μετάθεση έχουν τετραπλασιαστεί τα 4 τελευταία χρόνια και έχουν φτάσει τους 620 και πλέον… Τελικά στα σχολεία έχουμε 620 προβληματικούς με δική τους αίτηση και παραδοχή.
Κύριοι εκπαιδευτικοί, αξιοπρεπείς, συνεπείς και αξιόλογοι. Απομονώστε τους εκπαιδευτικούς που καταχρούνται τους δικούς σας κόπους και αμαυρώνουν το όνομα σας και της εκπαίδευσης. Μην ανεχθείτε να σας εκμεταλλεύεται ο κάθε επιτήδειος. Γιατί στο τέλος, τέλος οι νέοι μας αντιγράφουν. Από το παράδειγμα μας θα εμφανιστούν οι φυγόστρατοι, οι ακαμάτηδες και οι καταχραστές είτε της εξουσίας είτε του κόπου και του μόχθου των συμπολιτών τους.