Δικαίωμα στα Πανεπιστήμια να ιδρύουν εταιρείες

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το νομικό πλαίσιο που θα επιτρέπει τη μετατροπή των αποτελεσμάτων της επιστημονικής έρευνας και της καινοτομίας, που προκύπτουν μέσα από τα δημόσια πανεπιστήμιά μας, σε εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες, είπε σήμερα ο υπουργός παιδείας και πολιτισμού Κώστας Καδής.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο προεδρικό μέγαρο, ο κ. Καδής είπε ότι «το υπουργικό συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρία ενέκρινε το νομικό πλαίσιο που θα επιτρέπει τη μετατροπή των αποτελεσμάτων της επιστημονικής έρευνας, της καινοτομίας, της επιστημονικής γνώσης που προκύπτουν μέσα από τα δημόσια πανεπιστήμια μας, σε εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας του τόπου.


Πρόκειται για μια πολύ σημαντική απόφαση, η οποία καθιστά τα δημόσια πανεπιστήμια μας ακόμη πιο σύγχρονα, τα φέρνει πιο κοντά στον παραγωγικό ιστό και στην οικονομία του τόπου.

Είναι μια απόφαση η οποία πιστεύουμε ότι θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα τονώσει την οικονομία και ουσιαστικά ακολουθούμε παραδείγματα χωρών, οι οποίες έχουν προοδεύσει στη βάση τέτοιων πολιτικών.

Να θυμίσω ότι η μεγάλη πρόοδος που έχει κάνει το Ισραήλ στον τομέα της κοινωνίας της γνώσης έχει στηριχθεί ουσιαστικά σε τέτοιου είδους συνεργασίες.

Μέσα από αυτή την απόφαση, τα πανεπιστήμια μας θα μπορούν να συμμετέχουν ή να ιδρύουν επιχειρήσεις, οργανισμούς, συνεταιρισμούς, με σκοπό ακριβώς την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων που παράγονται μέσα από την έρευνα και μέσα από επιστημονικές διαδικασίες. Κάτι τέτοιο δεν επιτρεπόταν μέσα από το υφιστάμενο πλαίσιο. Είναι μια σημαντική αλλαγή, μια σημαντική τομή η οποία θα είναι επωφελής και για τα πανεπιστήμια, αλλά και για την ίδια την οικονομία και την κοινωνία του τόπου».

Κληθείς να πει σε ποιους τομείς θα επικεντρωθεί αυτό, ο κ. Καδής είπε ότι «δεν υπάρχει καμία εξαίρεση και κανένας περιορισμός. Όπου υπάρχουν αποτελέσματα, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν σε επιχειρηματικό επίπεδο ή σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών προς την οικονομία και την κοινωνία, τότε τα πανεπιστήμια μας μπορούν να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση».

Πηγή: Stockwatch

%d