Εκατομμύρια ο τζίρος των ιδιωτικών φροντιστηρίων

Στοιχεία σε σχέση με τα μεγάλα ποσά που δαπανώνται για την εκπαίδευση των μαθητών μέσω ιδιωτικών φροντιστηρίων έθεσε ενώπιον της επιτροπής παιδείας το τμήμα φορολογίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από το σύνολο των εγγεγραμμένων φροντιστηρίων στο μητρώο του υπουργείου παιδείας, 389 είναι εγγεγραμμένα στο φορολογικό μητρώο.


Με βάση τις υποβληθείσες δηλώσεις εισοδήματός τους, ο τζίρος που κατέγραψαν για την περίοδο των φορολογικών ετών 2011-2015 ανήλθε στα €123 εκ. από τα οποία το τμήμα θα εισπράξει ως πληρωτέο φόρο €1,4 εκ.

Ο πρόεδρος της επιτροπής παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης, μετά το πέρας της συνεδρίασης, δήλωσε ότι τα κυπριακά νοικοκυριά πλήρωσαν €260 εκ. σε περίοδο πενταετίας, σε 780 φροντιστήρια που είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του υπουργείου παιδείας.

Εξέφρασε λύπη για την εικόνα που παρουσιάζουν τα στοιχεία σημειώνοντας ωστόσο, ότι για πολλούς δεν προκύπτει προβληματισμός για το πώς μπορεί να βελτιωθεί και να μεταρρυθμιστεί στο σύστημα εκπαίδευσης. «Αντιτίθενται» είπε, «στις αλλαγές στο σύστημα αξιολόγησης εκπαιδευτικών, στην εισαγωγή νέων κανονισμών και στην αλλαγή του συστήματος διορισμών, θέλοντας να συντηρήσουν το απαράδεκτο».

Επεσήμανε παράλληλα, ότι το συνολικό ποσό που δαπανά η πολιτεία, δηλαδή τόσο τα νοικοκυριά, όσο και το κράτος, για την εκπαίδευση φτάνει συνολικά στο €1,5 δισ., χωρίς ωστόσο να υπάρχει το απαιτούμενο αποτέλεσμα.

«Υπάρχει τεράστιο θέμα που δεν είναι μόνο οικονομικής φύσεως αλλά είναι και θέμα εκπαίδευσης και ηθικής», ανέφερε.

Το τμήμα φορολογίας έθεσε εισηγήσεις ενώπιον των μελών της επιτροπής με σκοπό την εμβάθυνση και ενίσχυση του ελέγχου.

Μια από τις εισηγήσεις είναι όπως στη νέα νομοθεσία που βρίσκεται υπό συζήτηση για τροποποίηση του περί ιδιωτικών φροντιστηρίων νόμου, περιληφθεί η υποχρέωση των φροντιστηρίων όπως κατά την εγγραφή τους στο μητρώο φροντιστηρίων του υπουργείου παιδείας, δηλώνουν και στοιχεία σχετικά με τη φορολογική τους ταυτότητα.

Αυτό όπως αναφέρθηκε, θα βοηθήσει προς τη διενέργεια καλύτερου ελέγχου και την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι η ρύθμιση του θέματος με διασφάλιση της διαφάνειας, θα αποτελέσει προτεραιότητα στο επόμενο διάστημα καθώς προκύπτουν ζητήματα που αυτή τη στιγμή, δεν ρυθμίζονται από τη νομοθεσία.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Λάρνακας Γιώργος Γεωργίου σημείωσε ότι αναφέρθηκαν μεγάλα ποσά σε ότι αφορά τον κύκλο εργασιών των φροντιστηρίων. «Ζητήσαμε» είπε, «να μας πουν αν ελέγχονται αυτοί που παραδίδουν φροντιστήρια».

Ο κ. Γεωργίου έκανε λόγο για κενά, ασάφειες και νομοτεχνικά ζητήματα που έχουν προκύψει κατά τη συζήτηση επί της νομοθεσίας. Τόνισε ότι θα πρέπει να μπει μια τάξη στο θέμα πριν προχωρήσει στην Ολομέλεια, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι αυτό δεν θα γίνει πριν το κλείσιμο της βουλής.

Πηγή: Stockwatch

Αρέσει σε %d bloggers: