Ενιαία αναγνώριση προϋπηρεσίας για διοριστέους και διορισίμους

Σε βελτίωση των κανόνων που αφορούν τους εκπαιδευτικούς λειτουργούς που διορίζονται από τον πίνακα διορισίμων σε μόνιμη θέση, προχώρησε η Ολομέλεια της Βουλής σήμερα.

Η Βουλή με 36 ψήφους υπέρ και 2 αποχές ψήφισε σε νόμο, νομοσχέδιο και ενέκρινε κανονισμούς με τους οποίους επέρχεται εξορθολογισμός και η ενιαία αντιμετώπιση της αναγνώρισης υπηρεσίας τόσο για τους εκπαιδευτικούς που διορίζονται από τους πίνακες διοριστέων όσο και για αυτούς που διορίζονται από τους πίνακες διορισίμων.


Το νέο ψήφισμα αφορά εκπαιδευτικούς λειτουργούς που διορίζονται από τον πίνακα διορισίμων σε μόνιμη θέση ή για πρώτη φορά με σύμβαση από την 1η Σεπτεμβρίου 2020, ώστε να ισχύει το ίδιο με ό,τι προβλέπεται και για τους εκπαιδευτικούς λειτουργούς που διορίζονται από τον πίνακα διοριστέων.

Ειδικότερα, η βελτίωση αυτή προβλέπει ότι οι εκπαιδευτικοί που προέρχονται από τον πίνακα διορισίμων θα αναγνωρίζονται για σκοπούς προσαυξήσεων και προαγωγής μέχρι οκτώ έτη προϋπηρεσίας.

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε πως τα νομοθετήματα επιλύουν δίκαιο αίτημα άρσης μιας δυσμενούς διάκρισης που είχε προκύψει λόγω της μεταρρύθμισης το σύστημα διορισμών των εκπαιδευτικών.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Λάρνακας Γιώργος Γεωργίου παρατήρησε πως για κάποιους εκπαιδευτικούς δεν είναι τέλος καλό, προσθέτοντας πως θα ήταν καλό αν ψηφιζόταν η σχετική πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ. Αυτή η αδικία πιθανόν να τους συνοδεύει για πάντα, όσους εκ των εκπαιδευτικών αδικήθηκαν, πρόσθεσε.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου ανέφερε πως με την ψήφιση των δύο νομοθετημάτων αποκαθίσταται η αρχή της νομιμότητας και της ίσης μεταχείρισης. Ψηφίστηκαν νομοθετήματα για ενιαία αντιμετώπιση στο θέμα της αναγνώρισης υπηρεσίας των εκπαιδευτικών που διορίζονται από τους πίνακες διοριστέων και διορισίμων.

Πηγή: Πολίτης

Αρέσει σε %d bloggers: