Η.Β.: Στον αέρα 2.421 παιδιά με ειδικές ανάγκες

Περίπου ένα στα πέντε παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στη Βρετανία βρίσκεται στον αέρα, αφού οι τοπικές Αρχές δεν κατάφεραν να τους κατοχυρώσουν το δικαίωμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε ένα σχολείο ειδικά διαμορφωμένο στις ανάγκες τους.

Τουλάχιστον 2.421 παιδιά με ειδικές ανάγκες, τα οποία πρόκειται να ξεκινήσουν το Σεπτέμβριο στο γυμνάσιο δεν συμπεριελήφθησαν στα εκπαιδευτικά σχέδια της χρονιάς πριν τη λήξη της προθεσμίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο πλαίσιο της νομοθεσίας για την ελευθερία της πληροφόρησης.


Η αβεβαιότητα για τη σχολική κοινότητα αλλά και το μέλλον των παιδιών έχει προκαλέσει τεράστιο άγχος σε αυτά και τις οικογένειες τους, σημειώνουν οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τις οικογένειες.

Η σύμβουλος εκπαίδευσης Samantha Hale από το δικηγορικό γραφείο Simpson Millar δήλωσε στον Independent πως είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός κατάλληλου σχεδίου μετάβασης των παιδιών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και η καθυστέρησή του θέτει σε κίνδυνο τόσο αυτά όσο και τις οικογένειες τους.

«Ορισμένα παιδιά παλεύουν με τις αλλαγές των εκάστοτε κυβερνήσεων, για τις οποίες αν δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο, η ψυχολογία των νέων θα καταρρεύσει», σημείωσε στη συνέχεια.

Οι γονείς δεν μπορούν να δράσουν άμεσα αφού πολλοί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κινηθούν νομικά εναντίον του τοπικού συμβουλίου. «Υπάρχει ένας αριθμός ανθρώπων που δεν μπορούν να αμφισβητήσουν νόμιμα τις επίσημες αποφάσεις κι αυτό επιτείνει την αδικία», τόνισε η Hale. Στο ανατολικό Cheshire το 79% των παιδιών που χρειάζεται να φοιτήσουν σε κάποιο ειδικό σχολείο δεν θα έχει καν την ευκαιρία.

Η Διοικητική Περιφέρεια του Λονδίνου κατέγραψε αρνητικό ρεκόρ όσον αφορά την έγκαιρη τακτοποίηση των σχολικών σχεδίων, δεδομένου ότι δεν συμπεριέλαβε σε αυτά τα 67 από τα 115 παιδιά που έπρεπε. Ο αριθμός έχει υποστεί κάποια μείωση σε σχέση με την περασμένη χρονιά, ωστόσο οι τοπικές Αρχές άφησαν εκτός προϋπολογισμού άπειρα παιδιά.

Σύμφωνα με το νόμο για την προστασία των Παιδιών και των Οικογενειών του 2014, όλα τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες πρέπει να συμπεριληφθούν στα σχέδια για την εκπαίδευση και την υγεία έως την 1η Απριλίου 2018. Υπενθυμίζεται πως περισσότερα από 260.000 παιδιά έχουν καταχωρηθεί ως έχοντες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο αρμόδιος υπουργός για την Παιδεία και την Οικογένεια, Robert Goodwill, διευκρίνισε πως η κυβέρνηση εισάγει τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στο σύστημα Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών και Αναπηρίας.

Πηγή: Independent

Αρέσει σε %d bloggers: