Καδής: Συνεχίζονται κανονικά οι εξετάσεις παρά τις μαζικές αντιδράσεις!

Αμείλικτο θα είναι ο Υπουργείο Παιδείας στην απόδοση ευθυνών, σε όποιο επίπεδο κι αν αυτές εντοπιστούν, σχετικά με την πρόωρη ανάρτηση των θεμάτων των εξετάσεων για τον διορισμό εκπαιδευτικών και την ακύρωση των σημερινών εξετάσεων η οποία ακολούθησε.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Καδή, πρόκειται για ένα «απαράδεκτο συμβάν» το οποίο δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα.


Όπως ανέφερε, μετά τον εντοπισμό του λάθους, το Υπουργείο αποφάσισε την ακύρωση των σημερινών εξετάσεων, την άμεση έναρξη των διαδικασιών για επανάληψή τους, καθώς και την διεξαγωγή διοικητικής έρευνας, ενώ ήδη έχει οριστεί ερευνών λειτουργός για ταο θέμα.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Υπουργού Παιδείας:

Στο πλαίσιο της διαδικασίας των εξετάσεων για το Νέο Σύστημα Διορισμών, σήμερα παρατηρήθηκε ένα ατυχές και απαράδεκτο συμβάν. Τα θέματα σε πέντε γνωστικά αντικείμενα, αυτά των Θρησκευτικών, της Πληροφορικής, των Φυσικών επιστημών, της Χημείας και της Φυσικής Αγωγής αναρτήθηκαν στην Ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, πριν από την έναρξη της γραπτής εξέτασης. Αυτό δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα, με αποτέλεσμα την ακύρωση των σημερινών εξετάσεων.

Μόλις διαπιστώθηκε το μεγάλο αυτό λάθος, ενημερώθηκα και προσωπικά επικοινώνησα άμεσα με το Τριμελές Σώμα Εποπτείας των Εξετάσεων, που είναι το υπεύθυνο και αρμόδιο για την παρακολούθηση και την πιστοποίηση της νομιμότητας της όλης διαδικασίας. Στη βάση των υποδείξεων του Σώματος αποφασίστηκε να κινηθούμε προς τρεις κατευθύνσεις:

Πρώτα απ’ όλα αποφασίστηκε να ακυρώσουμε τις σημερινές εξετάσεις διότι δεν θα μπορούσαν να είναι αδιάβλητες όπως επιθυμούμε να είναι.
Δεύτερον, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε άμεσα τις διαδικασίες για την επανάληψη των εξετάσεων το συντομότερο δυνατόν.

Τρίτον, αποφασίστηκε όπως διενεργηθεί άμεσα διοικητική έρευνα για να διαπιστωθούν οι ευθύνες σε όποιο επίπεδο και αν βρίσκονται. Ήδη ορίστηκε ερευνών λειτουργός για το θέμα.

Για το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, το θέμα αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό, γι’ αυτό και θα είμαστε αμείλικτοι στη διερεύνηση των ευθυνών, από όπου κι αν προέρχονται, και για τα λάθη που έχουν γίνει, είτε ηθελημένα είτε άθελα. Τα λάθη αυτά βέβαια προκάλεσαν ένα πρωτόγνωρο λάθος και μια αναστάτωση, την οποία ως Υπουργείο σίγουρα δεν θα επιθυμούσαμε ποτέ να έχουμε. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παρεμποδίσει την εφαρμογή αυτής της σημαντικής μεταρρύθμισης.

Αναγνωρίζουμε ότι έγινε ένα πολύ σοβαρό λάθος και το Υπουργείο δεν μπορεί παρά να απολογηθεί για την όποια αναστάτωση προκλήθηκε στους υποψήφιους.
Θέλω να επισημάνω ότι όλες οι υπόλοιπες εξετάσεις, στα υπόλοιπα αντικείμενα που ήταν προγραμματισμένες γι’ αυτή την εβδομάδα, θα διεξαχθούν κανονικά, την ώρα και την ημέρα που είχαν προγραμματιστεί. Σύντομα θα ανακοινώσουμε την ημερομηνία και την ώρα για την εξέταση των μαθημάτων που ακυρώθηκαν σήμερα.

Θέλω να επισημάνω ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού είναι προσηλωμένο στην εφαρμογή της νέας αυτής σημαντικής μεταρρύθμισης για την Παιδεία του τόπου μας. Μιας μεταρρύθμισης για την οποία ολόκληρος ο μηχανισμός του Υπουργείου εργάζεται συστηματικά εδώ και δύο χρόνια. Γι’ αυτό μας έχει στενοχωρήσει πάρα πολύ το συγκεκριμένο λάθος και γι’ αυτό θα το διερευνήσουμε και θα αποδοθούν ευθύνες εκεί και όπως πρέπει.

Θέλω να διαβεβαιώσω όλους ότι οι εξετάσεις, έστω και με το πρόβλημα που προέκυψε, θα ολοκληρωθούν κανονικά και ότι τον Σεπτέμβριο θα έχουμε στα σχολεία μας νέους εκπαιδευτικούς που θα έχουν επιλεγεί με το Νέο Σύστημα Διορισμών, με βάση τις γνώσεις τις δεξιότητες, τα προσόντα και τις εμπειρίες τους.