Συνολικά 7.500 μαθητές θα συμμετάσχουν στις Παγκύπριες Εξετάσεις για το 2018, για σκοπούς πρόσβασης σε ανώτατα και ανώτερα πανεπιστήμια σε Ελλάδα και Κύπρο, καθώς και για λόγους απόλυσης. Την αυλαία των εξετάσεων θα ανοίξει και φέτος το μάθημα των Νέων Ελληνικών, τη Δευτέρα 14 Μαΐου. Με εντατικούς ρυθμούς εργάζεται η Υπηρεσία Εξετάσεων, καθώς οι αλλαγές που πραγματοποιούνται για πρώτη φορά είναι αρκετές.
Λιγότεροι μαθητές θα συμμετάσχουν στις Παγκύπριες Εξετάσεις 2018, αφού όπως ανέφερε στον «Φ» η προϊσταμένη της Υπηρεσίας Εξετάσεων Τέρψα Κωνσταντινίδου, φτάνουν στα 7.500 άτομα. Υπενθυμίζεται πως στην περσινή διαδικασία συμμετείχαν περίπου 600 υποψήφιοι παραπάνω, ξεπερνώντας τους 8.100. Από εκείνους, οι 7.627 ήταν τελειόφοιτοι και οι 510 παλαιότεροι απόφοιτοι, από τους οποίους οι 5.673 εξετάστηκαν για σκοπούς προαγωγής, ενώ οι 2.464 για απόλυση.
Παρά τη μείωση στον αριθμό εκείνων που θα παρακαθήσουν στη διαδικασία, εντούτοις περισσότεροι είναι όσοι θα δεχθούν διευκολύνσεις, φτάνοντας στους 894 υποψηφίους. Σχετικά με την παροχή διευκολύνσεων, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο αριθμός συνεχίζει να αυξάνεται. Φέτος το 12% των εξεταζόμενων, δηλαδή 894 υποψήφιοι, θα λάβουν διευκολύνσεις. Σημειώνεται ότι πέρσι, στους 8.137 που παρακάθησαν στη διαδικασία, διευκολύνσεις είχαν λάβει 873 μαθητές, δηλαδή το 10%. Ακόμη λιγότεροι δέχθηκαν διευκολύνσεις το 2016, αφού στους 8.198 που συμμετείχαν, διευκολύνσεις παρήχθησαν σε 783.
Όπως σχολίασε η κ. Κωνσταντινίδου, αν και υπάρχουν πολλές ενέργειες που πρέπει να αποπερατωθούν, όπως σεμινάρια και ενημερώσεις, έχουν σταλεί τα δελτία υποψηφίου και έχουν επιλεγεί θεμετοθέτες και βαθμολογητές. «Οι διαδικασίες γίνονται σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, όμως είναι πολλή η δουλειά που πρέπει να γίνει», είπε και πρόσθεσε: «Προχωράμε όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες των εξετάσεων, ούτως ώστε να είμαστε πανέτοιμοι στις 14 Μαΐου».
Σχολίασε επιπρόσθετα ότι φέτος είναι διαφορετικές «οι βαθμολογίες, τα λογισμικά, όλα. Παλιά έβγαινε ένας βαθμός, πλέον έχουμε να δώσουμε από ένα βαθμό σε κάθε ένα από τα πλαίσια πρόσβασης (ομάδα μαθημάτων που αντιστοιχεί σε πανεπιστημιακό τμήμα). Επιπλέον, θα στείλουμε δύο βαθμούς πρόσβασης στην Ελλάδα και όχι έναν. Όλα είναι διαφορετικά», τόνισε.
Πηγή: Φιλελεύθερος