Προκύπτει θέμα σύγκρουσης συμφερόντων, το οποίο θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, ανέφερε σχετικά με το πόρισμα για τις εξετάσεις που αφορούν στις λίστες διορισίμων.
Αυτό τόνισε σε δηλώσεις του στο Πρωτοσέλιδο του Σίγμα ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος ωστόσο επεσήμανε ότι από το πόρισμα δεν φαίνεται να υπάρχουν αποδείξεις για διαπλοκή στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Ο κ. Μιχαηλίδης, επεσήμανε ότι χθες το πόρισμα απεστάλη στον Υπουργό Παιδείας για σχόλια, όπως προνοεί η διαδικασία, ενώ σήμερα αναμένεται να αποσταλεί στον Γενικό Εισαγγελέα, αλλά και στον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Αναφερόμενος στο περιεχόμενο του πορίσματος, ο Γενικός Ελεγκτής τόνισε ότι προκύπτουν πειθαρχικά παραπτώματα, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας που έγινε, τόσο για τους δυο ακαδημαϊκούς του Πανεπιστημίου Κύπρου όσο και για υπαλλήλους του Υπουργείου Παιδείας. Τα παραπτώματα προκύπτουν από την απασχόληση χωρίς άδεια σε ιδιωτικό ίδρυμα.
Ξεκαθάρισε ότι θα ζητηθεί από το Πανεπιστήμιο Κύπρου να εξετάσει πολύ σοβαρά το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς υπάρχει πειθαρχικό παράπτωμα και τέτοια φαινόμενα δεν μπορεί να γίνονται ανεκτά από ανθρώπους που πληρώνονται και μάλιστα σε καλές μισθολογικές κλίμακες, από τα χρήματα των πολιτών. Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι αν εξασφάλιζαν άδεια, τότε δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα.
Να γίνει φορολογικός έλεγχος
Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ξεκαθάρισε, επίσης, ότι θα ζητηθεί από το τμήμα φορολογίας να εξετάσει κατά πόσο προκύπτει φορολογική ασυνέπεια από την ενασχόληση των συγκεκριμένων λειτουργών και ακαδημαϊκών στο ιδιωτικό ίδρυμα, καθώς δεν γινόταν αφιλοκερδώς η συγκεκριμένη ενασχόληση, όπως είπε.
Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι από τα στοιχεία δεν προκύπτει θέμα διαπλοκής, ωστόσο θα μπορούσαν να αποφευχθούν τέτοια φαινόμενα. Δεν είναι ωραία εικόνα το ότι μεγάλος αριθμός στελεχών του Υπουργείου στελεχώνουν προγράμματα που αφορούν σε μεγάλο βαθμό λειτουργούς του Υπουργείου Παιδείας, επεσήμανε.
“Δεν είναι ορθό επιθεωρητής να διδάσκει ως επισκέπτης καθηγητής και να υπάρχουν δάσκαλοι, καθηγητές που θα τους διδάσκει και να πληρώνεται για αυτό. Δεν έπρεπε να αφεθεί μια τέτοια κατάσταση.Το Υπουργείο θα πρέπει να λάβει μέτρα επεσήμανε.
Ακύρωση των εξετάσεων;
“Δεν είναι αρμοδιότητα δική μου να πω αν θα ακυρωθεί η διαδικασία των εξετάσεων. Θεωρώ δεδομένο το ότι θα μπει υπό αμφισβήτηση το αδιάβλητο των διαδικασιών για τις εξετάσεις, καθώς πολλοί υποψήφιοι έχουν δηλώσει ήδη την πρόθεση να το αμφισβητήσουν”, επεσήμανε.
Πρόκειται για θέμα για το οποίο ο Γενικός Εισαγγελέας θα πρέπει να αποφανθεί κατά πόσο θα πρέπει να ακυρωθούν ή όχι οι εξετάσεις, τόνισε.
Επιβεβαίωσε ότι η έρευνα ξεκίνησε μετά από καταγγελία του Χρίστου Χριστοφίδη του ΑΚΕΛ.
Σήμερα και αύριο θα διεξαχθούν, στο μεταξύ, οι εξετάσεις οι οποίες είχαν ακυρωθεί, λόγω της πρόωρης ανάρτησης των θεμάτων στο διαδίκτυο. Στο μεταξύ, την περασμένη Τετάρτη, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τον διορισμό ερευνώντος λειτουργού για το θέμα της διαρροής των εξεταστικών θεμάτων.