Παν. Νεάπολις: Έκθεση για το Σεφέρη

Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου οργανώνει στους χώρους του από τις 7 Δεκεμβρίου 2015 μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου 2016 μεγάλη έκθεση για το νομπελίστα έλληνα ποιητή και διπλωμάτη Γιώργο Σεφέρη, με αφορμή τα εξήντα χρόνια της συλλογής «Κύπρον, οὗ μ᾿ ἐθέσπισεν» που εκδόθηκε το Δεκέμβριο του 1955 και τα σαράντα πέντε χρόνια από τον θάνατο του το Σεπτέμβριο του 1971.

Ο Γιώργος Σεφέρης είχε πραγματοποιήσει 3 πολυήμερες επισκέψεις το 1953, το 1954 και 1955 στην Κύπρο, την οποία αγάπησε ως δεύτερη πατρίδα, όπου, όπως έγραψε, το «θαύμα λειτουργεί ακόμη».


Στην έκθεση θα παρουσιαστούν φωτογραφίες από τον κόσμο της Κύπρου, που τράβηξε κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στο νησί. Θα παρουσιαστούν ακόμη φωτογραφικό και άλλο υλικό από τη ζωή και την επαγγελματική του σταδιοδρομία, τα βιβλία του, αυτοτελείς μελέτες για το έργο του, φωτοαντίγραφα των χειρογράφων των κυπριακών του ποιημάτων, αφιερώματα περιοδικών και εφημερίδες της εποχής. Για πρώτη φορά παρουσιάζεται το βιβλίο επισκεπτών της Ιεράς Μονής Αγίου Νεοφύτου, την οποία επισκέφθηκε το 1953, με την υπογραφή του ποιητή.

Θα εκτεθούν επίσης προσωπογραφίες του Σεφέρη από γνωστούς έλληνες ζωγράφους, σειρά πορτραίτων του ποιητή από τον μεγάλο έλληνα ζωγράφο Γιάννη Ψυχοπαίδη και η εικαστική σπουδή του ίδιου πάνω στην ποιητική σύνθεση του Γιώργου Σεφέρη «Άνθη της Πέτρας».

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει ο Υπουργός Παιδείας Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής, τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι.

%d