Στον τοίχο βρίσκεται στημένη η κυβέρνηση για την σχεδόν πλήρη παράλυση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για περίπου δύο μήνες αλλά και την έκδηλη αδυναμία που παρατηρείται στη μείωση της αβεβαιότητας για την ολοκλήρωση της φετινής χρονιάς.
Η ηγεσία του υπουργείου παιδείας κατηγορείται από την αντιπολίτευση για αδυναμία να εφαρμόσει τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και από τους συνδικαλιστές των δασκάλων και των καθηγητών για παρεκκλίσεις από συμφωνίες για το πλάνο που θα ακολουθήσουν.
Το θέμα σιγοβράζει τις τελευταίες βδομάδες καθώς δεκάδες χιλιάδες γονείς διερωτώνται γιατί τα παιδιά τους δεν ξεκίνησαν ακόμα ζωντανά εξ αποστάσεως μαθήματα.
Αναμένεται ότι θα πάρει διαστάσεις όταν αρχίσουν να ανοίγουν χιλιάδες επιχειρήσεις από τις 4 Μαΐου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για γονείς και παιδιά.
COVID19 – Έκτακτη Στήριξη Μάθησης
Αδυναμία κυβέρνησης
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ασκούν έντονη κριτική στο υπουργείο η οποία εστιάζεται κυρίως, στην «αδυναμία», κατά την έκφρασή τους, που επιδεικνύουν οι αρμόδιοι στο να πετύχει το σύστημα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις των δασκάλων γύρισαν χθες την πλάτη στην εγκύκλιο του υπουργείου παιδείας σε σχέση με τη δεύτερη φάση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
Από την άλλη η ΟΕΛΜΕΚ απαιτεί από το υπουργείο παιδείας να αρθεί η αβεβαιότητα που επικρατεί σε ότι αφορά την εξεταστέα ύλης για την Γ Λυκείου, επισημαίνοντας ότι για την οργάνωση θεωρείται αυτονόητο ότι οι τελειόφοιτοι μαθητές θα πρέπει να αξιολογηθούν στην κοινή ύλη, για την οποία έχουν διδαχθεί, εντός των κανονικών αιθουσών διδασκαλίας.
Μαθαίνουμε από το Σπίτι (VIDEOS)
Ο υπουργός παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου αναμένεται την ερχόμενη Δευτέρα να ενημερώσει εκτενώς και εφ’ όλης της ύλης, μέσω τηλεδιάσκεψης, την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Δύο μήνες δεν ήταν αρκετοί για να τα βρουν
Δύο μήνες αφότου ξέσπασε η πανδημία, η κατάσταση στο χώρο της εκπαίδευσης είναι ζοφερή.
Για χιλιάδες μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ο χρόνος διδασκαλίας σταμάτησε και οι προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση φαίνεται να διαψεύδονται, εν μέρει επειδή το υπουργείο έκρινε ορθό να αφήσει «ελευθερία», κατά την έκφραση του αρμόδιου υπουργού, στους διδάσκοντες για τη χρήση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας.
Ο Χρίστος Χριστοφίδης, υπεύθυνος του γραφείου του ΑΚΕΛ και μέλος της ΚΕ του κόμματος, με δηλώσεις του στη StockWatch υποστήριξε ότι το υπουργείο παιδείας παραπληροφορεί ως προς την πραγματική εικόνα που επικρατεί σε σχέση με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και σημειώνει ότι χιλιάδες μαθητές γυμνασίων και δημοτικών δεν έχουν ακόμη πρόσβαση στην εκπαίδευση με tablets ή ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Κάλεσε το ΥΠΠΑΝ να επιληφθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση του προβλήματος.
«Η ουσία δεν είναι αν δόθηκαν 6 χιλ. tablets σε μαθητές», πρόσθεσε, «αλλά πόσα θα έπρεπε να είχαν δοθεί» παρατήρησε ο κ. Χριστοφίδης, ο οποίος διατύπωσε τη θέση ότι το κράτος θα έπρεπε να είχε φροντίσει έγκαιρα την ελεύθερη πρόσβαση των μαθητών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Υπενθύμισε ότι από το 2015 η Κύπρος πληρώνει συνδρομή για να αξιοποιεί το πρόγραμμα teams από τη Microsoft το οποίο, όπως υπέδειξε, προσφέρει μεγάλες δυνατότητες σε σχέση με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Σημείωσε ότι η χρονική διάρκεια της συνδρομής εξαντλήθηκε το 2018 και το αρμόδιο υπουργείο την ανανέωσε μέχρι το 2021, χωρίς μέχρι σήμερα οι εκπαιδευτικοί να τύχουν επαρκούς εκπαίδευσης με αποτέλεσμα η υγειονομική κρίση «να πιάσει το ΥΠΠΑΝ απροετοίμαστο».
Ο υπεύθυνος του γραφείου παιδείας του ΑΚΕΛ, επεσήμανε ότι το μόνο θετικό στοιχείο που υπάρχει είναι ότι στις πλείστες τάξεις της Γ Λυκείου γίνεται μεν καλή προσπάθεια, «αλλά από εκεί και πέρα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα» υποστήριξε ο κ. Χριστοφίδης.
Ο υπουργός παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου με δηλώσεις χθες στη StockWatch, ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν παραδοθεί σε μαθητές 6 χιλ. tablets στη μέση εκπαίδευση ενώ υπάρχουν, όπως είπε, 65 χιλ. ενεργοί χρήστες του προγράμματος Teams και 110 χιλ. λογαριασμοί.
Πάντως, δεκάδες χιλιάδες μαθητές έχουν λάβει κωδικούς του Teams για να συμμετέχουν στη διαδικασία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, δεν λαμβάνουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, λόγω αδυναμιών που επικαλούνται οι διευθύνσεις των σχολείων.
Στις πλείστες περιπτώσεις οι μαθητές λαμβάνουν κάποια ύλη μέσω viber ή email κάθε λίγες μέρες ή, σε κάποιες περιπτώσεις, βδομάδες.
Αιφνιδίασε του πάντες ο κορωνοϊός
«Ο κορωνοϊός βρήκε απροετοίμαστους, τους πλείστους τομείς και μας αιφνιδίασε» δήλωσε στη StockWatch ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς.
Υπέδειξε ότι το πλάνο που έχει ετοιμαστεί από το υπουργείο παιδείας και τους τεχνοκράτες σε ότι αφορά την εξ αποστάσεως μάθηση και την καλύτερη οργάνωση για τη συμμετοχή των αποφοίτων Λυκείων στις παγκύπριες εξετάσεις θα πρέπει να εφαρμοστεί το γρηγορότερο δυνατό.
«Θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη ότι οποιαδήποτε ενέργεια γίνει, θα πρέπει να έχει ως τη μέγιστη δυνατή έγνοια, τόσο των παιδιών, όσο και των οικείων τους» σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, ο οποίος εντόπισε αδυναμίες στην όλη διαχείριση των εν λόγω διαδικασιών.
Ο υπουργός παιδείας υπεραμυνόμενος του υπουργείου του υποστήριξε ότι λόγω της πανδημίας , δόθηκε έμφαση στους τελειόφοιτους Λυκείου και στη διεξαγωγή των παγκύπριων εξετάσεων.
Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας εξέφρασε την άποψη ότι το αλαλούμ που έχει προκληθεί στο χώρο της παιδείας είναι αποτέλεσμα, όπως είπε, της ασυνεννοησίας που επικρατεί στο αρμόδιο υπουργείο και των αδυναμιών που εκδηλώνονται στη διαχείριση κρίσιμων καταστάσεων.
«Με πολύ επιφύλαξη αναμένω τι θα μας πει ο Πρόδρομος Προδρόμου την ερχόμενη Δευτέρα στην επιτροπή παιδείας της βουλής» τόνισε ο κ. Γιωργάλλας.
«Θα ήθελα να ακούσω από τον υπουργό παιδείας ποιο είναι το όραμα του για το πώς θα τελειώσει αυτή η εκπαιδευτική χρονιά και πως θα ελαχιστοποιηθεί το χάσμα γνώσης που έχει προκληθεί».
Υπάρχουν, είπε, κρίσιμα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν από τον πολιτικό προϊστάμενο του υπουργείου παιδείας καθώς ακόμη υπάρχουν δάσκαλοι και καθηγητές που είναι ανέτοιμοι για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και η εκπαιδευτική περίοδος εξαντλείται και η πανδημία συνεχίζεται.
Έντονες ανησυχίες εκφράζουν μέλη της επιστημονικής ομάδας στην περίπτωση που οι γονείς θα πρέπει να επιστρέψουν στις εργασίες τους, με την άρση των περιοριστικών μέτρων ενώ τα σχολεία πιθανόν να παραμένουν κλειστά. Διερωτώνται ποιος θα αναλάβει τη φροντίδα των παιδιών που φοιτούν στα δημοτικά, αφού ο «παππούς και η γιαγιά» ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
«Θα προκληθεί κοινωνικό πρόβλημα» λέει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ ενώ ο ομόλογος του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου υποδεικνύει ότι θα πρέπει να γίνει συντονισμένη προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους για να μην εξελιχθεί σε πεδίο σύγκρουσης.
Ο κ. Δημητρίου δήλωσε στη StockWatch το θέμα είναι πολύ ευαίσθητο και χρειάζονται, όπως τόνισε, «λεπτοί χειρισμοί διότι η παράμετρος της προστασίας της υγείας όλων μας, αποτελεί προτεραιότητα»
Ο κ. Δημητρίου δικαιολόγησε την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της παιδείας, ως απότοκο της μεγάλης προσοχής που δίνει η κυβέρνηση στη μεγάλη εικόνα που είναι η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.
Από το υπουργείο παιδείας διαρρέει ότι αρχές Μαΐου ενδέχεται να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία, στη συνέχεια τα γυμνασία και μέσα Ιουνίου τα λύκεια. Αρχές Ιουλίου προβλέπεται ότι θα διεξαχθούν οι παγκύπριες εξετάσεις.
Πηγή: Stockwatch