Ποιες χώρες προτιμούν οι Κύπριοι για σπουδές;

Σε νέες χώρες και πανεπιστήμια στρέφονται γονείς και μαθητές για σπουδές, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που δίνει η παρουσία της Κύπρου στην ΕΕ για ποιοτική αλλά χαμηλού κόστους τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σύμφωνα επίσης με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι δημοφιλέστεροι προορισμοί για σπουδές παραμένουν η Ελλάδα και η Αγγλία, αλλά οι επιλογές άρχισαν να αλλάζουν.


Τα δομικά προβλήματα που παρουσιάζει η Ελλάδα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (π.χ. καταλήψεις, ακυρώσεις εξετάσεων, κτλ), την κάνουν χρόνο με το χρόνο λιγότερο επιθυμητή στους κύπριους σπουδαστές. Προβληματισμό προκαλεί και η αβεβαιότητα που επικρατεί όσον αφορά τους όρους διαζυγίου της Βρετανίας με την ΕΕ, (Brexit) και τις επιπτώσεις για φοίτηση. Επίσης, φρένο στους υποψηφίους για σπουδές στις ΗΠΑ έχει βάλει το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος σπουδών, αλλά και η αναστολή σημαντικού αριθμού υποτροφιών που προσφερόταν σε κύπριους.

Με αφορμή ότι την περίοδο αυτή, χιλιάδες νέοι προβαίνουν στην αποστολή αιτήσεων για εισδοχή σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, η StockWatch παρουσιάζει τις νέες τάσεις στους προορισμούς σπουδών των κυπρίων και μια συγκριτική κατάσταση του κόστους απόκτησης αξιολογημένου πτυχίου, αλλά και του κόστους διαβίωσης στις χώρες αυτές.

Σύμφωνα με τη σύμβουλο σταδιοδρομίας στη μονάδα Συμβούλων Σπουδών Compass4U, Άννα Μιχαήλ, παρατηρείται σήμερα αυξημένο ενδιαφέρον για χώρες της κεντρικής, βόρειας και ανατολικής Ευρώπης.

Οι κύπριοι ως πολίτες της ΕΕ, έχουν το δικαίωμα να σπουδάσουν σε πανεπιστήμιο οποιασδήποτε χώρας της ΕΕ, υπό τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους υπηκόους της χώρας αυτής, ανέφερε από πλευράς της η λειτουργός της υπηρεσίας συμβουλευτικής και επαγγελματικής αγωγής του υπουργείου παιδείας Ελένη Λυσιώτου. Πρόσθεσε όμως ότι οι όροι εισαγωγής διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με τη χώρα και το πανεπιστήμιο.

Αναφορικά με τα δίδακτρα η κ. Λυσιώτου είπε ότι σε κάποιες χώρες η τριτοβάθμια εκπαίδευση παρέχεται δωρεάν, ενώ σε άλλες τα δίδακτρα είναι τσουχτερά. Τα κριτήρια για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας με τη μορφή υποτροφιών και δανείων διαφέρουν επίσης σημαντικά.

Σταθερή η Αγγλία, άνοδος για Σκωτία

Η κ. Μιχαήλ επεσήμανε ότι φέτος δεν παρατηρήθηκε μείωση του ενδιαφέροντος από κύπριους για σπουδές στη Βρετανία, καθώς η κυβέρνηση της χώρας βεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να δέχεται φοιτητές από την ΕΕ, χωρίς καμία πρόσθετη επιβάρυνση στα δίδακτρα ή αλλαγή στους όρους δανεισμού.

Πρόσθεσε όμως, ότι επικρατεί έντονος προβληματισμός και ανησυχία καθώς η χώρα δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί για το τι μέλλει γενέσθαι και έτσι αρκετοί εκδήλωσαν ενδιαφέρον για όμορες περιοχές, όπως η Ουαλία, η Ιρλανδία και η Σκωτία.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με έκθεση του dικτύου Ευρυδίκη για το ύψος των διδάκτρων στα πανεπιστήμια της Ευρώπης κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος τα ακριβότερα πτυχία της EE τα συναντάμε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Συγκεκριμένα στην Αγγλία και στην Ουαλία οι φοιτητές πληρώνουν κατά μέσο όρο δίδακτρα το χρόνο €9.250, στην Ιρλανδία €4.500 (έκπτωση 50%), ενώ στη Σκωτία οι προπτυχιακές σπουδές είναι δωρεάν. Αξίζει να αναφερθεί ότι το κόστος αυτό μπορεί να καλυφθεί μέσω χαμηλότοκης δανειοδότησης από την αγγλική κυβέρνηση, της οποίας η αποπληρωμή γίνεται μετά την αποφοίτηση και εφόσον ο πτυχιούχος θα έχει δικό του προσωπικό εισόδημα, που θα ξεπερνά €26.000 το χρόνο.

Μιλώντας στη StockWatch ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ), Αντρέας Σάββα, τόνισε όμως ότι τα κριτήρια εισδοχής στα πανεπιστήμια της Σκωτίας είναι αρκετά ψηλά. Αναφορικά με το κόστος διαβίωσης ανέφερε ότι ποικίλει ανάλογα με την τοποθεσία και τον τρόπο ζωής που θέλει να έχει ο φοιτητής. Για το Λονδίνο το κόστος ζωής ανέρχεται περί τα €1.000 με 1.700 το μήνα, ενώ για προάστια και άλλες πόλεις στα €800-€1200 χιλ. Το κόστος διαμονής σε φοιτητικές εστίες υπολογίζεται στις €5 χιλ. το χρόνο.

Την ίδια ώρα το κόστος ζωής και σε Ουαλία, Ιρλανδία και Σκωτία ανέρχεται στα €800-€1200 χιλ. το μήνα, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι η ποιότητα ζωής είναι εξαιρετικά υψηλή.

Στον «χάρτη» Ολλανδία, Σουηδία, Φινλανδία

Στο μεταξύ, όλο και περισσότερους κύπριους φοιτητές προσελκύουν χρόνο με το χρόνο Ολλανδία, Σουηδία, Φινλανδία σύμφωνα με την κ. Μιχαήλ. Η κ. Μιχαήλ επεσήμανε ότι η «χώρα της Τουλίπας» κερδίζει τα σκήπτρα του ενδιαφέροντος των κύπριων υποψηφίων φοιτητών, καθώς πληροί τις περισσότερες προϋποθέσεις τους για σπουδές στο εξωτερικό.

Πιο συγκεκριμένα παρέχει μεγάλο αριθμό υψηλού επιπέδου προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων, στα περισσότερα από τα οποία η γλώσσα διδασκαλίας είναι τα αγγλικά. Επίσης το κόστος των διδάκτρων και ζωής είναι προσιτά. Περαιτέρω αντίστοιχο ευρωπαϊκό δάνειο με της Βρετανίας προσφέρει και η Ολλανδία, το οποίο μπορούν να αποπληρώσουν μετά τις σπουδές τους.

Το κόστος σπουδών στην Ολλανδία ανέρχεται σε €2 χιλ. το χρόνο και το κόστος ζωής κυμαίνεται ανάλογα με την πόλη. Στο Άμστερνταμ, όπου υπήρξε φοιτητής ο πρόεδρος της ΠΟΦΕΝ, το κόστος ζωής κυμαίνεται στα €700-€1000 το μήνα ανέφερε, ενώ σε άλλες πόλεις της χώρας ανέρχεται στα €500-€700.

Σημειώνεται ότι σε Σουηδία και Φινλανδία δεν υπάρχουν δίδακτρα ή άλλα τέλη. Στην πλειοψηφία τους όμως τα προγράμματα σπουδών προσφέρονται στη γλώσσα της χώρας και έτσι είναι υποχρεωτική και η εκμάθηση της γλώσσας.

Άνοδος και για Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία

Άνοδος στο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια και οι ευρωπαϊκές μητροπόλεις πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία. Τα πανεπιστήμια στις χώρες αυτές δεν απαιτούν δίδακτρα (παρά μόνο μια μικρή συμμετοχή, ετήσια ή εξαμηνιαία) και σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο σπουδών που παρέχουν, είναι πόλος έλξης για υποψήφιους σπουδαστές.

Στα αρνητικά τους για τους κύπριους, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους προτιμούν ως γλώσσα διδασκαλίας τα αγγλικά, είναι ότι τα μαθήματα στις χώρες αυτές παραδίδονται στα πλείστα προγράμματα στις γλώσσες τους.

Στη Γερμανία το σύνολο της δαπάνης (κόστος ζωής και δίδακτρα) σε κάποιο από τα 315 κρατικά ιδρύματα που διαθέτει η χώρα, για έναν προπτυχιακό φοιτητή εκτιμάται ότι ανέρχεται κατά μέσο όρο στα €9.000 τον χρόνο. Σε ορισμένους κλάδους σπουδών όπως ιατρική, οδοντιατρική, φαρμακευτική και ψυχολογία, παρέχεται περιορισμένος αριθμός θέσεων. Αυτό σημαίνει ότι μόνο άτομα με πολύ καλή επίδοση έχουν πιθανότητα να εισαχθούν, ανέφερε η κ. Μιχαήλ.

Στη Γαλλία το κόστος ζωής ανέρχεται περί τα €1.200 το μήνα για το Παρίσι και περί τα €800 για μικρότερες πόλεις. Ένα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείo όσον αφορά στη στέγαση, είναι ότι οι αλλοδαποί φοιτητές μπορούν να επωφελούνται από τα επιδόματα στέγης.

Στην Ιταλία όπου βρίσκονται κάποια από τα παλαιότερα και πιο γνωστά πανεπιστήμια της Ευρώπης, παραδοσιακά οι κύπριοι φοιτητές τα προτιμούν κυρίως για σπουδές σε αρχιτεκτονική, ιατρική, μόδα και καλές τέχνες. «Σε γενικές γραμμές το κόστος ζωής και η δυσκολία των πανεπιστημίων διαφέρουν στην Ιταλία, με τα πανεπιστήμια της Κεντρικής και Βόρειας Ιταλίας να έχουν υψηλότερες απαιτήσεις», ανέφερε η κ. Μιχαήλ. Πρόσθεσε ότι το κόστος ζωής ανέρχεται ανάλογα με την πόλη μεταξύ €800 και €1.200.

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία δίνουν πιο φτηνό πτυχίο

Έδαφος στην προτίμηση των κυπρίων φοιτητών φαίνεται να κερδίζουν και οι χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία και Ουγγαρία), λόγω κυρίως του οικονομικού κόστους διαβίωσης (κατοικίας και διδάκτρων). Τα δίδακτρα στις χώρες αυτές κυμαίνονται αναλόγως του πανεπιστήμιου και του κλάδου σπουδών. Χαρακτηριστικά οι ειδικοί ανέφεραν ότι προγράμματα σπουδών στις χώρες αυτές, προσφέρονται από €2 ως €15 χιλ. Όσον αφορά το κόστος ζωής αυτό ανέρχεται στο 1/3 του κόστους ζωής στην Κύπρο.

Νέος προορισμός ο Καναδάς

Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι άνοδος παρατηρείται στο ενδιαφέρον των κυπρίων για σπουδές στον Καναδά, παρότι το κόστος είναι αρκετά υψηλό. Την ίδια ώρα που βρίσκεται σε πτωτική πορεία ο αριθμός των κυπρίων που επιλέγουν τις ΗΠΑ για τις σπουδές τους, καθώς το κόστος είναι απαγορευτικό για τους πλείστους. Το επίπεδο των πανεπιστημίων στον Καναδά είναι άριστο, σύμφωνα με την κ. Μιχαήλ, αλλά τα δίδακτρα και το κόστος ζωής είναι εξαιρετικά ψηλό.

Η κ. Μιχαήλ διευκρίνισε ότι οι πλείστοι ενδιαφερόμενοι που πηγαίνουν για σπουδές στον Καναδά, έχουν απώτερο στόχο την εκεί παραμονή τους για εργασία. Τα δίδακτρα κυμαίνονται στις €20-€30 χιλ. τον χρόνο και το κόστος ζωής υπολογίζεται στα €1000.

Πηγή: StockWatch

Αρέσει σε %d bloggers: