Που κυμαίνονται οι τιμές των φοιτητικών ενοικίων;

Μπορεί οι περισσότεροι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων να προτίμησαν και φέτος σχολές κοντά στον τόπο διαμονής τους λόγω της οικονομικής κρίσης, ωστόσο δεν κατάφεραν όλοι να περάσουν εκεί που ήθελαν.

Για πολλές οικογένειες μαθητών οι οποίοι θα φύγουν μακριά από τον τόπο διαμονής τους, αρχίζει πλέον ο «Γολγοθάς» της αναζήτησης στέγασης είτε μέσω μεσιτικών γραφείων είτε μέσω αγγελιών.


Το CNN Greece επικοινώνησε με μεσιτικά γραφεία σε διάφορες φοιτητουπόλεις της Ελλάδας, για το πού κυμαίνονται τα ενοίκια φοιτητικής κατοικίας, αλλά και τι θα πρέπει να προσέχουν γονείς και φοιτητές κατά την αναζήτησή τους.

Αθήνα

Πιο οικονομική επιλογή είναι στου Ζωγράφου, όπου οι τιμές στις γκαρσονιέρες κυμαίνονται από 150 έως 210 ευρώ, ενώ στα δυάρια από 220 έως 270 ευρώ. Στο κέντρο της Αθήνας οι τιμές στις γκαρσονιέρες κυμαίνονται μεταξύ 220-250 ευρώ, ενώ στα δυάρια από 250 έως 330 ευρώ.

Στους Αμπελόκηπους- Γουδί- Αιγάλεω οι τιμές στις γκαρσονιέρες κυμαίνονται από 155 έως 190 ευρώ με διακυμάνσεις, ενώ στα δυάρια από 180 έως 250 ευρώ με διακυμάνσεις. Στον Πειραιά κυμαίνονται από 200-230 ευρώ και από 240-300 ευρώ αντίστοιχα.

Όπως επισημαίνεται από το Σύλλογο Κτηματομεσιτών Αθηνών-Αττικής, γονείς και μαθητές θα πρέπει να ελέγχουν καλά το σπίτι για να διαπιστώσουν τυχόν βλάβες, καθώς και την τοποθεσία του σπιτιού.

Τα σπίτια στο κέντρο των πόλεων είναι, κατά κανόνα, παλαιότερα και πιο ακριβά σε σχέση με αυτά που βρίσκονται εκτός κέντρου εκτός από τις μεγαλουπόλεις.

Θεσσαλονίκη

Οι τιμές στα μονόχωρα στούντιο 20-35 τμ κυμαίνονται από 180 έως 340 ευρώ ανάλογα με το αν είναι άδεια ή επιπλωμένα, ενώ ορισμένα από αυτά εμπεριέχουν στο μίσθωμα κάποια από τα έξοδα (ίντερνετ, ρεύμα, νερό, κλιματισμός –όχι θέρμανση).

Οι γκαρσονιέρες από 40-60 τμ έχουν τιμές που κυμαίνονται από 250 έως 370 ευρώ ανάλογα με τη θέση του –αν βρίσκεται κοντά στην πανεπιστημιούπολη- αλλά και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ακίνητο.

Στα δυάρια οι τιμές κυμαίνονται από 300 έως 600 ευρώ και είναι πολυτελώς ανακαινισμένα με οικιακό ηλεκτρικό εξοπλισμό και μερική η ολική επίπλωση.
Στα τριάρια η ζήτηση είναι πολύ μικρή, μόνο για συγκατοίκηση που κινείται σε πολύ μικρά πλαίσια της τάξης του 10%.

Όπως επισημαίνει στο CNN Greece ο κ. Άγγελος Πασαλίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης και μέλος διοικήσεως των μεσιτών Ελλάδος, οι γονείς ξεκίνησαν αργά την αναζήτηση, καθώς η οικονομική κατάσταση έχει αντικατοπτριστεί και στην αναζήτηση στέγης.

«Θέλουν να παρατείνουν ή να καθυστερήσουν (την αναζήτηση). Η άποψη είναι ότι θα νοικιαστούν σπίτια ακόμα και το Νοέμβριο καθώς κάποιοι γονείς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά», αναφέρει ο κ. Πασαλίδης.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι γονείς θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και καλό είναι να τοποθετείται δικηγόρος ή να εμπιστεύονται επαγγελματία από μεσιτικά γραφεία και να δίνουν προκαταβολή μόνο όταν το σπίτι είναι της αρεσκείας τους και είναι σίγουροι ότι θα το κλείσουν και μόνο στην έδρα του μεσίτη.

Βόλος

Οι τιμές για γκαρσονιέρες 30-35 χρονών κυμαίνονται από 160 έως 180 ευρώ, ενώ σε εκείνες δεκαετίας από 180 έως 200 ευρώ. Για τα δυάρια 30-35 χρονών οι τιμές κυμαίνονται από 230 έως 250 ευρώ, ενώ σε εκείνα δεκαετίας από 280 έως 300 ευρώ.

Ο κτηματομεσίτης Στάθης Τράκας τονίζει στο CNN Greece ότι στο Βόλο υπάρχει περισσότερη ζήτηση από προσφορά, καθώς δεν χτίζονται νέα διαμερίσματα και οι φοιτητές αναγκάζονται να συμβιβαστούν με άλλες λύσεις, όπως για παράδειγμα διαμερίσματα εκτός του κέντρου και μακριά από το πανεπιστήμιο ή συγκατοίκηση.
«Υπάρχει κορεσμός, καθώς τα περισσότερα διαμερίσματα τα έχουν κλείσει από τα προηγούμενα χρόνια», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι είναι προτιμότερο τα περισσότερα συμβόλαια να γίνονται ηλεκτρονικά, ενώ θα πρέπει να γίνεται πλήρης έλεγχος των ηλεκτρικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων του ακινήτου.

Χανιά

Στις καινούριες, δίχωρες γκαρσονιέρες οι τιμές κυμαίνονται από 260 έως 350 ευρώ, ενώ στις παλαιότερες 30ετίας, από 200 έως 220 ευρώ.

Ο κ. Ηλίας Λουπασάκης, κτηματομεσίτης, επισημαίνει στο CNN Greece ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση, αλλά δεν υπάρχει προσφορά, καθώς οι περισσότεροι ιδιοκτήτες χρησιμοποιούν τα ακίνητά τους για τουριστικούς σκοπούς.

Από τον Οκτώβριο που τελειώνει η τουριστική περίοδος θα υπάρχει μεγαλύτερη προσφορά, σημειώνει, ενώ όπως λέει η αναζήτηση είναι μοιρασμένη τόσο εντός όσο και εκτός πόλης. Και εκεί πάντως επικρατεί η μεμονωμένη αναζήτηση και όχι για συγκατοίκηση.

Άλλες πόλεις

Στην Πάτρα οι τιμές στις γκαρσονιέρες κυμαίνονται από 160-210 ευρώ και στα δυάρια από 180 έως 280 ευρώ.

Στη Λάρισα από 160-210 ευρώ στις γκαρσονιέρες και 170-260 στα δυάρια.

Στα Ιωάννινα από 130-170 ευρώ στις γκαρσονιέρες και 160-220 στα δυάρια και στην Ξάνθη από 160-180 ευρώ και 180-210 ευρώ αντίστοιχα.

Η προσφορά φοιτητικής κατοικίας σε όλες τις φοιτητουπόλεις της Ελλάδας είναι μεγάλη, ωστόσο κάθε χρόνο η ζήτηση είναι και μικρότερη, καθώς οι υποψήφιοι προτιμούν να μείνουν στον τόπο κατοικίας τους, επισημαίνει εξ άλλου στο CNN Greece ο Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Επιπλέον, η πίεση που ασκεί στους ιδιοκτήτες ο ΕΝΦΙΑ –όπως επισημαίνει ο κ. Παραδιάς- αυξάνει την προσφορά των σπιτιών.

«Το πρόβλημα δεν το έχουν οι φοιτητές, αλλά οι ιδιοκτήτες για να μην τους μείνουν αδιάθετα τα ακίνητα», διευκρινίζει ο κ. Παραδιάς, τονίζοντας παράλληλα ότι χρειάζεται λίγη υπομονή, λίγο ψάξιμο, τύχη και σε καμία περίπτωση πανικός.

«Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να θεωρούμε ότι αποκλειστικό μέρος για στέγαση είναι έξω από την πύλη του πανεπιστημίου», επισημαίνει ακόμα και εξηγεί ότι το πόσο κοστίζει μια φοιτητική κατοικία, έχει σχέση με το τι ζητάει ο ενοικιαστής.

Πηγή:CNN Greece