Αρχίζει από σήμερα η αντίστροφη μέτρηση για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων καθώς σήμερα Παρασκευή αναμένεται να αναρτηθούν σε όλα τα Λύκεια της χώρας οι βαθμοί των υποψηφίων, βάζοντας τέλος στην αγωνία για την βαθμολόγησή τους.
Την ίδια ώρα έχει ανοίξει και το σύστημα για την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου που καλούνται να συμπληρώσουν οι υποψήφιοι των εξετάσεων ενώ σε ειδικό σύστημα online μπορούν οι υποψήφιοι να υπολογίσουν τα μόρια τους εισάγοντας τις βαθμολογίες τους.
Oπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο τα βαθμολογικά στοιχεία θα αναρτηθούν σταδιακά έως το μεσημέρι, και στις 14.00 θα μπουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.results.it.minedu.gov.gr. Την Τετάρτη, 22 Ιουνίου θα αναρτηθούν στα σχολεία, σταδιακά έως το μεσημέρι, οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών Εξετάσεων των υποψηφίων των ΕΠΑΛ και στις 14.00 στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας.
Οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων μπορούν έως τις 8 Ιουλίου να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους Συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να υποβάλουν μηχανογραφικό μπορούν να απευθύνονται στο Λύκειό τους προκειμένου να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password). Με αυτόν τον προσωπικό κωδικό θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση exams.it.minedu.gov.gr να μελετούν το Μ.Δ. και σε πρώτο στάδιο να κάνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις
Από την ανάλυση των βαθμολογικών στοιχείων προκύπτει ότι οι Ιατρικές Σχολές θα παραμείνουν στο ύψος τους και αναμένεται να παρουσιάσουν ακόμα και ανοδική πορεία, πτωτική θα είναι η τάση στις Πολυτεχνικές και Οικονομικές σχολές ενώ αυξομοιώσεις θα σημειωθούν στις ανθρωπιστικές Επιστήμες με τις επιδόσεις των υποψηφίων να είναι καλύτερες στα αρχαία αλλά χειρότερες στην ιστορία.
Μεγάλη πτώση αναμένεται να έχουν τα Παιδαγωγικά Τμήματα ενώ ανοδική θα είναι η πορεία στις Αστυνομικές σχολές.. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στη συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων καθώς δεν υπάρχει σύγκριση με την περασμένη χρονιά και αν δεν δοθεί προσοχή οι υποψήφιοι μπορεί να πέσουν σε παγίδες, λένε οι ειδικοί.
Σύμφωνα με τα βαθμολογικά στοιχεία στα, στα αρχαία ελληνικά έγραψε πάνω από τη βάση το 47,35%, ενώ αρίστευσε το 10,25%, στα λατινικά το 69,09% και στην ιστορία το 52,23%. Στα μαθηματικά θετικών σπουδών πάνω από τη βάση έγραψε το 53,24%, στη φυσική το 69,5% και στη χημεία το 75,27%.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις:
- Στο 1ο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών οι βάσεις εισαγωγής θα παρουσιάσουν αυξομοιώσεις Παρατηρείται μεγάλη συσσώρευση υποψηφίων στις μεσαίες βαθμολογίες ενώ. οι υποψήφιοι έγραψαν καλύτερα στα Αρχαία σε σχέση με πέρυσι και χειρότερα στην Ιστορία.
- Στο 2ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται πτώση στα Πολυτεχνικά τμήματα κυρίως τα χαμηλόβαθμα. Εντυπωσιακή αναμένεται η πτώση στα τμήματα της Περιφέρειας.
- Στο 3ο επιστημονικό πεδίο εντυπωσιακή αναμένεται άνοδος στις βάσεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι βάσεις εισαγωγής και στα Παραϊατρικά και γεωπονικά τμήματα θα ανέβουν καθώς οι αριστούχοι στη Χημεία αγγίζουν τους 6.446 και στο μάθημα της Φυσικής ξεπερνούν τους 5.000.
- Στο 4ο επιστημονικό πεδίο, αναμένεται πτώση των βάσεων στις Παιδαγωγικές σχολές κυρίως της Περιφέρειας, όπου η εισαγωγή μπορεί να γίνει και με βαθμολογία κοντά στο 10. Υποψήφιοι των Ανθρωπιστικών σπουδών σε ποσοστό 67% έγραψαν στα Μαθηματικά της Γενικής Παιδείας κάτω από τη βάση.
- Στο 5ο επιστημονικό πεδίο των σχολών Οικονομίας, Διοίκησης και Πληροφορικής λόγω των χαμηλών επιδόσεων των υποψηφίων αναμένεται πτώση των βάσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μεγάλη αποτυχία στα μαθηματικά με ποσοστό 78% να έχει γράψει κάτω από τη βάση.
Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης σε χθεσινή συνέντευξη τόνισε: «Ο πρώτος μεγάλος στόχος για το 2016 επιτεύχθηκε. Οι εξετάσεις είχαν απόλυτη επιτυχία και ήταν από τις πιο δύσκολες και απαιτητικές εξετάσεις των τελευταίων ετών «Οι εξετάσεις φέτος, όπως ξέρετε, ήταν διπλές. Ήταν το παλαιό και το νέο σύστημα. Με αυτή την έννοια ήταν πιο δύσκολο να διενεργηθούν.
Διενεργήθηκαν με άψογο τρόπο και ήθελα να συγχαρώ εδώ όλους τους συντελεστές» πρόσθεσε ο κ. Φίλης.Για να τονίσει: «Επίσης, ήταν θέματα διαβαθμισμένα ως προς τη δυσκολία τους. Δεν ήταν θέματα εξόντωσης, ούτε θέματα απλώς ενός διαβατηρίου για να περάσουν με ευκολία τα παιδιά στα πανεπιστήμια.
Hταν θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας, όπως πρέπει να είναι, έτσι ώστε να γίνεται μια σωστότερη επιλογή των παιδιών» συμπλήρωσε. Στις εξετάσεις μπήκαν συνολικά 650 θέματα, τα οποία όπως τονίστηκε «ήταν από το βιβλίο, δηλαδή από την τάξη διδασκαλίας».