ΣΗΜΚ: Κίνδυνος-θάνατος οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις στα σχολεία

Αποτσίγαρα και πέτρες στα κουτιά ασφαλείας ηλεκτρολογικού εξοπλισμού. Κατεστραμμένες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, καλώδια φθαρμένα και εκτεθειμένα. Πρίζες μέσα στη μούχλα και την υγρασία. Ηλεκτρολογικός πίνακας χωρίς καμία προστασία, σε γήπεδο σχολείου στη Λευκωσία.

Ο κίνδυνος για ηλεκτροπληξία ή/και πυρκαγιά εντός των σχολικών μονάδων, μεγάλος.


Τα πιο πάνω αποτελούν μόνο μερικά από τα ευρήματα επιτόπιων ερευνών του Συνδέσμου Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Κύπρου σε δεκάδες σχολεία, παγκύπρια. Οι σοκαριστικές διαπιστώσεις του συνδέσμου έφτασαν γραπτώς σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες ωστόσο, μέχρι σήμερα, φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Όπως ο κατήγγειλε ο πρόεδρος του συνδέσμου Χαράλαμπος Σκαμπαλλής «ούτε στα τηλέφωνα απαντούν οι αρμόδιοι ούτε στις γραπτές επιστολές μας». Το Υπουργείο Παιδείας, και δη οι τεχνικές του υπηρεσίες, γνωρίζουν τα προβλήματα. Και, όπως λένε, δεν κάθονται με χέρια σταυρωμένα. Την περασμένη Πέμπτη κονδύλι ύψους 3 εκατ. ευρώ έχει διοχετευτεί στις σχολικές εφορείες και λίαν συντόμως αρχίζουν οι επιθεωρήσεις για εντοπισμό και επιδιόρθωση των προβλημάτων ηλεκτρολογικής φύσεως.

Οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί κατηγορούν το Υπουργείο Παιδείας για αδιαφορία και ανεπαρκείς ελέγχους σε ζητήματα «ζωής και θανάτου» κι από την άλλη το Υπουργείο Παιδείας αφήνει αιχμές κατά του συνδέσμου ότι επιθυμεί να καρπωθεί μέρος του κονδυλίου που αφορά τους ελέγχους των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων των σχολικών μονάδων. Ο Σύνδεσμος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ετοιμάζει δημοσιογραφική διάσκεψη, όπου και θα ανακοινώσει όλα όσα έχει εντοπίσει κατά τους ελέγχους του στα σχολεία. Εντός των γιορτών των Χριστουγέννων ομάδες ηλεκτρολόγων μηχανικών θα επισκέπτονται σχολεία και θα επιθεωρούν τις ηλεκτρολογικές τους εγκαταστάσεις ύστερα από πρόσκληση των διευθύνσεων.

Ο κ. Σκαμπαλλής μιλώντας στον «Π» κατήγγειλε ότι οι σχολικές εφορείες δεν ενημερώνονται για τη διαδικασία, στη βάση της νομοθεσίας, που αφορά τους ελέγχους σε ηλεκτρολογικό εξοπλισμό. Διερωτήθηκε πότε κλήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες (ΑΗΚ, Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία) για επιθεώρηση της επιδιόρθωσης ενός προβλήματος, όπως προνοεί η νομοθεσία ενώ έκανε λόγο για «διαδικασίες εξπρές στα σχολεία που γίνονται για το θεαθήναι». «Το ζητούμενο είναι οι ασφαλείς ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις» και όπως είπε «δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να πέσουμε στην παγίδα να εφαρμόσουμε διαδικασίες πιστοποίησης των σχολικών μονάδων για χάρη της πιστοποίησης».

Ο κ. Σκαμπαλλής επικαλούμενος τα ευρήματα κατά τους ελέγχους στα σχολεία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποίησε «για πολύ δυσάρεστα συμβάντα εάν άμεσα δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα». «Μέχρι και αποτσίγαρα στους πίνακες ηλεκτρολογικού εξοπλισμού έχουμε εντοπίσει» σημείωσε. Πρόσθεσε δε ότι σε αρκετά σχολεία έχουν εντοπιστεί φθαρμένα καλώδια και άλλος ηλεκτρολογικός εξοπλισμός με τον κίνδυνο για ηλεκτροπληξία ή/και πυρκαγιά να είναι εξαιρετικά μεγάλος. Ενδεικτικά ο κ. Σκαμπαλλής αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό το οποίο σημειώθηκε σε λύκειο της Λευκωσίας την περασμένη βδομάδα. «Παρουσίασε πρόβλημα το αυτόματο σύστημα διακοπής της παροχής ρεύματος» είπε και εξήγησε πως «εάν δεν λειτουργεί ο προστατευτικός μηχανισμός όσοι βρίσκονται εντός του σχολείου είναι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας». «Ουδείς γνωρίζει για πόσο καιρό υπήρχε το συγκεκριμένο πρόβλημα αλλά και αν δεν υπάρχει σε άλλα σχολεία», είπε. Ενθαρρυντικό είναι πάντως το γεγονός ότι η πλειονότητα των προβλημάτων μπορεί να αντιμετωπιστεί με σχετικά μικρό κόστος, σύμφωνα με τον κ. Σκαμπαλλή.

Τεχνικές υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας: «Ξέρουμε τη δουλειά μας»

Ο προϊστάμενος των τεχνικών υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας Ανδρέας Μαραγκός ανέφερε μιλώντας στον «Π» πως «ξέρουμε τη δουλειά μας και γνωρίζουμε ποια είναι τα προβλήματα». Τόνισε πως άμεσα θα αρχίσουν οι επιθεωρήσεις στα σχολεία και οι επιδιορθώσεις των προβλημάτων με κονδύλι ύψους 3 εκατ. ευρώ που πρόσφατα εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και το οποίο έχει διοχετευτεί στις σχολικές εφορείες, αναλόγως των αναγκών που υπάρχουν.

Κληθείς να σχολιάσει τις καταγγελίες του Συνδέσμου Ηλεκτρολόγων Μηχανικών αναφέρθηκε σε… «συντεχνία που θέλει μέρος του διαθέσιμου κονδυλίου για να προχωρήσει σε ελέγχους στα σχολεία».

Σε σχέση με τα προβλήματα που εντοπίζουν οι τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου είπε πως «προέρχονται από παράτυπες παρεμβάσεις που γίνονταν στο παρελθόν από διευθύνσεις σχολείων, σχολικές εφορείες και συνδέσμους γονέων στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις». Σημείωσε πως όλα τα σχολεία που κτίστηκαν τα τελευταία χρόνια διαθέτουν πιστοποιητικά πυρασφάλειας και καταλληλότητας των ηλεκτρολογικών τους εγκαταστάσεων και «τώρα προχωρούμε με την αφαίρεση όλων των παράτυπων επεμβάσεων για να εξασφαλίσουμε πιστοποιητικά καταλληλότητας για όλα τα σχολεία».

Οι τεχνικές υπηρεσίες, είπε τέλος, εξέδωσαν οδηγό προς τις σχολικές εφορείες για το πώς θα προχωρήσουν.

Πηγή: Πολίτης