Σωρεία προβλημάτων αντιμετωπίζουν δημόσια σχολεία της δημοτικής, μέσης και τεχνικής εκπαίδευσης, σύμφωνα με έκθεση της γραμματείας της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας.
Τα μέλη της επιτροπής, επισκέφθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες δημόσια σχολεία σε όλες τις επαρχίες.
Στις εν λόγω επισκέψεις παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας, των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εκπαιδευτικών και συνομοσπονδιών συνδέσμων γονέων. Παρευρέθηκαν, επίσης, εκπρόσωποι των δήμων και κοινοτήτων και των σχολικών εφορειών, των διευθύνσεων, των συνδέσμων γονέων και των μαθητών των σχολείων.
Υπερπληθυσμός, ελλείψεις και παραβατικότητα
Τα κυριότερα προβλήματα που παρατηρήθηκαν, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση είναι κοινά στα περισσότερα σχολεία και αφορούν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα θέματα:
- Υπερπληθυσμός: Πολλά σχολεία δέχονται πολύ μεγαλύτερο αριθμό μαθητών από αυτόν που είναι σχεδιασμένα να δεχτούν. Αυτό προκαλεί πολλά προβλήματα όσον αφορά στο ωρολόγιο πρόγραμμα, στην κατανομή των αιθουσών, στη λειτουργία των εργαστηρίων, στην καθαριότητα και στην τήρηση πρωτοκόλλων για τη διαχείριση της πανδημίας αλλά και γενικότερα προβλήματα οχληρίας.
- Μεγάλος αριθμός μαθητών στις τάξεις με μεταναστευτική βιογραφία που δεν γνωρίζουν ελληνικά. Το πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας δεν κρίνεται από τους εκπαιδευτικούς ως ικανοποιητικό αφού όταν αυτοί οι μαθητές ενταχθούν σε κανονική τάξη δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.
- Εξετάσεις τετραμήνων: Οι τελειόφοιτοι μαθητές εκφράζουν ανησυχίες ιδιαίτερα με την εφαρμογή του θεσμού φέτος για πρώτη φορά εν καιρώ πανδημίας που μπορεί να έχει απρόβλεπτες εξελίξεις.
- Μεγάλη εξεταστική ύλη: Η εξεταστική ύλη παρά τη μείωση του διδακτικού χρόνου εξαιτίας της διενέργειας των rapid test και των εξετάσεων τετραμήνων, δεν έχει μειωθεί, γεγονός που προκαλεί αναστάτωση τόσο στον μαθητικό όσο και στον εκπαιδευτικό πληθυσμό.
- Προβλήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης και κτιριακής συντήρησης σε βάρος της ασφάλειας των παιδιών: Τα πιο σημαντικά προβλήματα εντοπίζονται στο θέμα της περίφραξης των σχολείων, της ανάγκης ύπαρξης στεγάστρου στην αυλή, της ανάγκης ύπαρξης μεγαλύτερων χώρων στάθμευσης, αιθουσών πολλαπλής χρήσης και γηπέδων. Περαιτέρω παρουσιάζεται έντονη ανάγκη τεχνολογικής αναβάθμισης και αναβάθμισης διαδικτύου.
- Ελλείψεις σε υποστηρικτικό προσωπικό (φρουροί, σχολικοί συνοδοί, επιμελητές, βιβλιοθηκονόμοι, καθαρίστριες, κηπουροί, αποθηκάριοι). Ειδικότερα σε σχολεία που βρίσκονται σε περιοχές που παρουσιάζεται έξαρση παραβατικών συμπεριφορών δεν παρέχεται επαρκής φύλαξη των σχολείων τόσο κατά τις πρωινές όσο και τις απογευματινές και τις βραδινές ώρες.
- Ελλείψεις σε κλιματιστικά, ανεμιστήρες και θερμάνσεις: Στα πλείστα σχολεία παρουσιάζονται ελλείψεις που δυσκολεύουν την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων ιδιαίτερα λόγω ζέστης.
- Τα σχολεία, στα οποία φοιτά μεγάλος αριθμός μαθητών με μεγάλα οικονομικοκοινωνικά προβλήματα, διαχειρίζονται τα προβλήματα αυτά με δική τους πρωτοβουλία χωρίς ιδιαίτερη στήριξη από το Υπουργείο. Ειδικότερα, αναφέρθηκε ότι δεν παρέχεται δωρεάν μεταφορά με λεωφορείο όπως γινόταν παλαιότερα για τους άπορους μαθητές.
- Προβλήματα παραβατικότητας και σχολικού εκφοβισμού.
- Καθυστέρηση στην παράδοση των έργων σε σχολεία που βρίσκονται υπό κατασκευή, με αποτέλεσμα να γίνονται μαθήματα σε λυόμενες αίθουσες, στα εργαστήρια των σχολείων και στις βιβλιοθήκες.
Μεγάλο το ενδιαφέρον για τεχνικές σχολές
Ειδικότερα, στις Τεχνικές Επαγγελματικές Σχολές εντοπίζονται επιπλέον τα πιο κάτω προβλήματα:
- Μεγάλο ενδιαφέρον από μαθητές. Ο αριθμός των αιτήσεων που υποβάλλονται σε σχέση με τη χωρητικότητα των σχολών είναι δυσανάλογα μεγάλος με αποτέλεσμα να παρατηρείται υπερπληθυσμός στα σχολεία. Οι διευθύνσεις των σχολών αναγκάζονται να απορρίπτουν αιτήσεις μαθητών που επιθυμούν να φοιτήσουν σε Τεχνικές Σχολές παραπέμποντας τους μαθητές για φοίτηση σε κανονικά λύκεια.
- Τα εργαστήρια χρειάζονται τεχνολογική αναβάθμιση. Αρκετά μηχανήματα είναι παλαιάς τεχνολογίας και χρειάζεται η αντικατάσταση ή η αναβάθμισή τους.
- Καθυστέρηση στη στελέχωση των σχολείων με εκπαιδευτικούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων. Αρκετοί επαγγελματίες εξαιτίας άλλης επαγγελματικής απασχόλησης απορρίπτουν την πρόταση για διορισμό που τους προσφέρει η ΕΕΥ με αποτέλεσμα να παρατηρείται καθυστέρηση στην πλήρωση των θέσεων.
Προβλήματα δυσλειτουργίας στα σχολεία ακριτικών περιοχών
Σε ακριτικές και απομακρυσμένες κοινότητες παρουσιάζονται δυσκολίες ομαλής λειτουργίας λόγω μείωσης του προσωπικού αλλά και του μικρού αριθμού εγγραφών των μαθητών. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, παρουσιάζονται τα ακόλουθα προβλήματα:
- Οι μαθητές αναγκάζονται να αλλάξουν σχολείο, αφού ο μικρός αριθμός των μαθητών που επιλέγουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις δεν επιτρέπει τη δημιουργία όλων των κατευθύνσεων στο λύκειο.
- Δεν προσφέρονται ικανοποιητικά δρομολόγια λεωφορείων ειδικότερα για τα παιδιά που απασχολούνται σε απογευματινά προγράμματα. Περαιτέρω, σε σχολεία όπου φοιτούν παιδιά από διαφορετικές και απομακρυσμένες κοινότητες, το λεωφορείο ξεκινάει πολύ νωρίς το πρωί, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των μαθητών.
- Καθυστέρηση στη στελέχωση των σχολείων με εκπαιδευτικούς. Το πρόβλημα είναι πολύ έντονο στις πολύ απομακρυσμένες κοινότητες αφού υπάρχει ιδιαίτερη δυσκολία στην πρόσβαση των καθηγητών στο σχολείο λόγω της μεγάλης απόστασης αλλά και της επικινδυνότητας της διαδρομής. Οι εκπαιδευτικοί που διορίζονται σε αυτές τις περιοχές δύσκολα αποδέχονται τη θέση αφού δεν δίνονται κίνητρα ως αντιστάθμισμα των ιδιαίτερων συνθηκών.
Πηγή: Stockwatch