Το κυπριακό ΑΣΕΠ κυνηγούν χιλιάδες Ελλαδίτες εκπαιδευτικοί

Το νέο σύστημα διορισμού εκπαιδευτικών στα σχολεία της Κύπρου έχει προσελκύσει και Έλληνες δασκάλους και καθηγητές. Το υπουργείο Παιδείας της Κύπρου έχει ανακοινώσει ότι ο διαγωνισμός θα γίνει προς τα τέλη του 2017 και σε αυτόν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής και Έλληνες.

Όπως αναφέρει το Έθνος της Δευτέρας, ήδη υπάρχει κινητοποίηση σε επίπεδο φροντιστηρίων τα οποία προετοιμάζουν τους υποψήφιους.


Η εξέταση χωρίζεται σε τρία μέρη:

  • το πρώτο έχει μοριοδότηση 32% και αφορά στην εξέταση του γνωστικού αντικειμένου των αναλυτικών προγραμμάτων των δημόσιων σχολείων της Κύπρου στον κλάδο-ειδικότητα που ο υποψήφιος υποβάλλει η αίτηση.
  • στο δεύτερο μέρος με μοριοδότηση 10% διεξάγεται εξέταση δεξιοτήτων
  • στο τρίτο μέρος με μοριοδότηση 8% διεξάγεται εξέταση για τη γνώση της ελληνικής γλώσσας.

Πόλος έλξης χιλιάδων Ελλαδιτών εκπαιδευτικών έχει καταστεί η Κύπρος, καθώς το νέο σύστημα διορισμού εκπαιδευτικών στα σχολεία της Κύπρου, μέσω διαγωνισμού ΑΣΕΠ, έχει προσελκύσει και χιλιάδες Ελληνες, δασκάλους, νηπιαγωγούς και καθηγητές, οι οποίοι μάταια περιμένουν να διορισθούν έστω και σε μία θέση αναπληρωτή στην Ελλάδα.

Στο σημερινό κύριο θέμα της, η ελληνική εφημερίδα «Έθνος» αναφέρει ότι όπως έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου, δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί προς το τέλος της χρονιάς, έχουν και οι Έλληνες εκπαιδευτικοί.

Η ζήτηση για τις θέσεις στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα είναι τόσο μεγάλη, που σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην Ελλάδα φροντιστήρια που προετοιμάζουν υποψήφιους για τέτοιους διαγωνισμούς κοστολογούν τα μαθήματα που θα παρέχουν στους ενδιαφερόμενους, στα 2.500 ευρώ για εννέα εβδομάδες.

Μάλιστα τα περισσότερα φροντιστήρια ξεκινούν τα μαθήματα από αυτή την εβδομάδα, προκειμένου να προετοιμάσουν τους ενδιαφερόμενους για τον διαγωνισμό ο οποίος θα γίνει μεταξύ Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2017, όπως έχει ανακοινώσει το κυπριακό υπουργείο Παιδείας. Η ύλη έχει ήδη δημοσιευτεί, προκειμένου να υποψήφιοι να προλάβουν να τη μελετήσουν έως τη διεξαγωγή του διαγωνισμού.

Το ενδιαφέρον από τους Ελλαδίτες αναμένεται να είναι αυξημένο αν σκεφτεί κανείς ότι ήδη στην επετηρίδα των εκπαιδευτικών Κύπρου έχουν γραφτεί από προηγούμενα χρόνια κοντά στους 12.000-13.000 Ελλαδίτες.

Όπως τονίζουν στο «Έθνος» εκπρόσωποι των σωματείων εκπαιδευτικών, η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας και η ανεργία οδηγούν τους νέους πτυχιούχους, υποψήφιους εκπαιδευτικούς να στραφούν προς τα σχολεία της Κύπρου, καθώς δεν έχουν να συναντήσουν και το εμπόδιο της γλώσσας. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι στην Ελλάδα οι διορισμοί στα σχολεία της δημόσιας Εκπαίδευσης είναι μηδενικοί, οι εκπαιδευτικοί και κυρίως οι νέοι ξέρουν ότι δεν έχουν καμία προοπτική στα επόμενα χρόνια να διοριστούν και έτσι επιλέγουν την Κύπρο με την ελπίδα ότι μπορεί σε άμεσο χρόνο να μπορέσουν να εργαστούν.

Μεταρρύθμιση

Μιλώντας στην εφημερίδα ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής, αναφέρει ότι «η εισαγωγή ενός νέου, σύγχρονου και αξιοκρατικού συστήματος διορισμών στη δημόσια εκπαιδευτική υπηρεσία αποτελεί κεντρικό άξονα των μεταρρυθμιστικών μας προσπαθειών που αποσκοπούν στην αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Μετά από τρεις σχεδόν δεκαετίες συζητήσεων, η Βουλή ενέκρινε τον Ιούλιο του 2015 τη νομοθεσία που αφορά τη σταδιακή κατάργηση του υφιστάμενου αναχρονιστικού συστήματος και την εισαγωγή ενός Νέου Συστήματος Διορισμών στην Εκπαίδευση (ΝΣΔΕ), το οποίο θα εδράζεται σε ποιοτικά και αξιοκρατικά κριτήρια. Από τότε, το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εργάστηκε συστηματικά για την υλοποίηση όλων των προνοιών της νομοθεσίας αυτής».

Κατόπιν αυτών η πρόσληψη μονίμων εκπαιδευτικών στο Δημόσιο της Κύπρου θα γίνεται πλέον με γραπτό διαγωνισμό. Ο διαγωνισμός αυτός αφορά και τους Ελλαδίτες πολίτες και καλύπτει όλες τις ειδικότητες της Δημοτικής, Μέσης Γενικής, Μέσης Τεχνικής, καθώς και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για συμμετοχή στον διαγωνισμό είναι η εγγραφή του υποψηφίου στον πίνακα διορισμών της Κύπρου έως τις 31 Αυγούστου 2017.

Η γραπτή εξέταση διεξάγεται κάθε δύο χρόνια και σε αυτήν μπορούν να λαμβάνουν μέρος τόσο υποψήφιοι που υποβάλλουν αίτηση για πρώτη φορά όσο και υποψήφιοι που είναι εγγεγραμμένοι σε πίνακα διορισμών και επιθυμούν βελτίωση της μοριοδότησής τους. Σε περίπτωση που υποψήφιος δεν πετύχει βελτίωση της βαθμολογίας του, διατηρεί τη βαθμολογία της προηγούμενης εξέτασης. Η μοριοδότηση που θα λαμβάνει ένας υποψήφιος από τη γραπτή εξέταση διαρκεί για 10 χρόνια. Για να παραμείνει ένας υποψήφιος στον πίνακα διορισίμων θα πρέπει να συμμετάσχει ξανά σε γραπτή εξέταση το αργότερο δύο έτη πριν από τη λήξη των 10 ετών από την αμέσως προηγούμενη εγγραφή του σε πίνακα διορισίμων.