Ψηφίστηκαν οι Νόμοι για το Νέο Σύστημα Διορισμών στην Εκπαίδευση

Με 29 ψήφους υπέρ, 15 εναντίον και μια αποχή ψηφίστηκε σε νόμο το νομοσχέδιο και με 30 ψήφους υπέρ, 15 εναντίον και μια αποχή εγκρίθηκε ο κανονισμός για τις διαδικασίες των εξετάσεων προς εφαρμογή του νέου συστήματος διορισμού στη δημόσια, δημοτική και μέση εκπαίδευση. Η ΕΔΕΚ απείχε από τη συζήτηση και την ψηφοφορία.

Τα δύο νομοθετήματα συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή, αφού απερρίφθη προηγουμένως αίτημα για νέα αναβολή με οριακή πλειοψηφία.


Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε πως ήταν λάθος της πλειοψηφίας να μην αποδεχθεί την αναβολή για αυτό, όπως είπε η ΕΔΕΚ δεν μπορεί να συνυπεύθυνη για αυτό και οι Βουλευτές της θα απέχουν τόσο από τη συζήτηση όσο και από τη ψηφοφορία.

Πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου, η Ολομέλεια υπερψήφισε κατά πλειοψηφία δύο τροπολογίες επί του νομοσχεδίου.

Οι αντικαταστάτες από τους πίνακες διοριστέων μέχρι το 2027

Η μία κατατέθηκε από τους Βουλευτές, Κυριάκο Χατζηγιάννη (ΔΗΣΥ) Πανίκο Λεωνίδου (ΔΗΚΟ) και Μιχάλη Γιωργάλλα (Αλληλεγγύη) και διαλαμβάνει ότι οι προσλήψεις αντικαταστατών εκπαιδευτικών γίνεται με βάση τους πίνακες διοριστέων μέχρι την κατάργηση των πινάκων, ότι οι πίνακες διοριστέων καταργούνται την 1η Σεπτεμβρίου του 2027. Η τροπολογία υπερψηφίστηκε με 46 ψήφους υπέρ και 2 αποχές.

Στις 31 Αυγούστου οι αιτήσεις για τις εξετάσεις

Η άλλη τροπολογία,υπερψηφίστηκε ομόφωνα και μεταφέρει την ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στις εξετάσεις προς διορισμό από την 30η Απριλίου που ήταν στο νομοσχέδιο στην 31η Αυγούστου, ώστε να μπορούν να υποβάλλουν ενδιαφέρον και οι πτυχιούχοι της χρονιάς κατά την οποία διεξάγονται οι εξετάσεις, αφού όπως αναφέρει στη δικαιολογία της τροπολογίας οι πλείστοι σπουδαστές παίρνουν το πτυχίο τους Ιούνιο.

ΑΚΕΛ: Δεν πείθει ο Υπουργός Παιδείας

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου (Λάρνακας) είπε πως με την απόφαση για αναγνώριση του καθεστώς αορίστου χρόνου, επηρεάζονται περίπου 200 εκπαιδευτικοί. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής ενημερώθηκε ότι οι 141 αντικαταστάτες με βάση γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς που λαμβάνουν το καθεστώς αορίστου χρόνου. Παρατήρησε ότι η η γνωμάτευση δεν κατατέθηκε στην Επιτροπή Παιδείας.

Ο κ. Γεωργίου εξέφρασε επίσης την άποψη ότι ο τρόπος με τον οποίο το Υπουργείο Παιδείας χειρίζεται το ζήτημα δεν πείθει ότι είναι «στιβαρά τα βήματα μας». Ανέφερε ακόμα ότι τα αποτελέσματα του εγχειρήματος θα γίνουν γνωστά μετά τις προεδρικές εκλογές.

Διατύπωσε επίσης την άποψη ότι με ελάχιστες θέσεις διορισμού 30.000 νέοι θα διαγωνιστούν για ένα πουκάμισο αδειανό. Πρόσθεσε πως το ΑΚΕΛ κατέθεσε τροπολογία να ανασταλεί η προσπάθεια για ένα χρόνο και να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε «ομονοούντες» και να «είμαστε είμαστε έντιμοι προς τους εκπαιδευτικούς και ειλικρινείς προς τα παιδιά μας». Η τροπολογία του ΑΚΕΛ καταψηφίστηκε.

Ο κ. Λεωνίδου αφού υπενθύμισε ότι πριν δύο χρόνια η Βουλή αποφάσισε την κατάργηση του καταλόγου διοριστέων και την εισαγωγή νέου συστήματος διορισμού, παρατήρησε ότι το Υπουργείο Παιδείας κατάφερε λίγους μήνες πριν την έναρξη εφαρμογής του νόμου να συζητά υπό πίεση τις διαδικασίες των εξετάσεων.

Πρόσθεσε ότι η μεγάλη πληγή στην εκπαίδευση είναι οι εκπαιδευτικοί αορίστου χρόνου και οι έκτακτοι και πρόσθεσε ότι μετά την απόφαση εργατικού δικαστηρίου για τους αορίστου, το Υπουργείο λειτούργησε απαράδεκτα ενώπιον μιας αδικίας, με την καταχώρηση έφεσης. Είπε ότι αποσύρθηκε η έφεση και άρχισε νέα συζήτηση για την έκταση του πεδίου εφαρμογής της δικαστικής απόφασης για το 30μηνο, στο οποίο όπως ανέφερε, εμπίπτουν μόνο οι συμβασιούχοι και οι έκτακτοι.

Ο κ. Λεωνίδου ανέφερε ακόμα ότι από την 1η Σεπτεμβρίου 2017 μεγάλη μερίδα εκπαιδευτικών θα καταστούν αορίστου χρόνου και πρόσθεσε ότι η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας δεν μας βρίσκει σύμφωνους σε ό, τι αφορά τους αντικαταστατές που βρίσκονται σε αβεβαιότητα και κάλεσε τους Βουλευτές όλων των κομμάτων να υπερψηφίσουν την τροπολογία που θα ενισχύσει αυτή την κατηγορία ανθρώπων.

Παύλος Μυλωνάς: Οι μόνοι που χαίρονται είναι τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Παύλος Μυλωνάς είπε πως το νέο σύστημα διορισμού είναι θέμα φιλοσοφίας και οράματος σε μια κοινωνία που πάσχει και πρέπει κάτι να αλλάξει.

«Δίνουμε ασπιρίνες στον καρκινοπαθή λίγες μέρες πριν τις εκλογές», είπε και αναφέροντας ότι σύμφωνα με απάντηση που πήρε σε σχετική ερώτηση ότι οι εκπαιδευτικοί είναι μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί κατά 60%, εξέφρασε την άποψη ότι οι μόνοι που χαίρονται είναι τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Ένα δάσκαλος στην έδρα είναι τεράστια πνευματική δουλειά, συνέχισε προσθέτοντας πως γίνονται δαπάνες «1 δις από τον Προϋπολογισμό του κράτους, για αποτελέσματα που έπρεπε να μας κάνουν να ντρεπόμαστε».

Αλληλεγγύη: Περιουσία που πρέπει να διαφυλαχθεί, οι αντικαταστάτες!

Ο κ. Γιωργάλλας ανέφερε ότι οι διευκολύνσεις και οι απαλλαγές για ορθογραφία στις Παγκύπριες Εξετάσεις αποτελούν καμπανάκι κινδύνου, που δεικνύει ότι πρέπει να επανεξετάσουμε στο σύνολο τους, την παροχή και τους παροχείς εκπαίδευσης. Στόχος όλων να εκσυγχρονιστεί η παιδεία και το σύστημα διορισμών, ώστε να φτάνουν άριστοι και προσοντούχοι στην έδρα και την ίδια ώρα να μην αδικήσουμε όσους βρίσκονται στην έδρα και τις αίθουσες διδασκαλίας. Είπε ακόμα ότι οι αντικαταστάτες, αποτελούν περιουσία τους κράτους, η οποία πρέπει να διαφυλαχθεί.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης ανέφερε ακόμα ότι λήφθηκαν σοβαρά υπόψη οι θέσεις της ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ και οι ανησυχίες της ΠΟΕΔ. «Θα είμαστε κοντά τους για να διορθώσουμε τις όποιες στρεβλώσεις» συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρος Καυκαλιάς είπε ότι γνώμονας μας είναι το σωστό, το δίκαιο και το νόμιμο και το καλό των παιδιών μας. «Το νομοσχέδιο δεν κινείται ούτε στη σφαίρα του σωστού, ούτε του δικαίου ούτε της νομιμότητας», και συνέχισε διερωτώμενος ποια θα είναι η τύχη των 100δων αντικαταστατών και πόσες θέσεις θα μείνουν για να διεκδικηθούν από τους νέους, πώς κλείνει η στρόφιγγα παραγωγής νέων αορίστου χρόνου; Συνεχίζοντας είπε πως εκτιμάται ότι η λύση στην παραγωγή νέων εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου θα είναι η αγορά υπηρεσιών και συμπλήρωσε ότι «δεν μπορούμε να είμαστε συμμέτοχοι».

Ο κ. Χατζηγιάννης εξέφρασε την άποψη πως όταν προσπαθούμε να τραβήξουμε τα πράγματα θα αδικηθούν περισσότεροι, προσθέτοντας ότι ζητούμενο είναι η λεπτή ισορροπία. Ανέφερε ότι η Επιτροπή Παιδείας πίεσε ώστε να αποσυρθεί η έφεση και να επέλθει ηρεμία στη συζήτηση των νομοθετημάτων και υπενθύμισε ότι οι κενές θέσεις πρώτου διορισμού θα γίνονται 50% από το κατάλογο διοριστεών με 50% από τον κατάλογο διορισίμων.

Ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε επίσης ότι «όλοι είμαστε υπόλογοι στους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς και πρέπει να κοιτάξουμε πάνω από όλα το μέλλον των παιδιών».

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης ανέφερε πως συμφωνεί με τις θέσεις του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που είναι θερμός υποστηρικτής της εκπαίδευσης με τα κουπόνια που δίνει το δικαίωμα στους μαθητές να επιλέξουν αν θα πάνε σε ιδιωτικό ή δημόσιο σχολείο. Πρόσθεσε πως πρόκειται για σύστημα που χρησιμοποιείται ευρέως σε αρκετές χώρες έχει βελτιώσει τις επιδόσεις των μαθητών.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης είπε ότι από το 2015 και μετά που ψηφίστηκε ο νόμος για το νέο σύστημα διορισμών η διαχείριση του ζητήματος, που αφορά δεκάδες χιλιάδες νέους ανθρώπους, μπορεί να χαρακτηριστεί μνημείο προχειρότητας.

Είπε πως μετά την αναγνώριση του καθεστώς αορίστου χρόνου στους εκπαιδευτικούς θα συνεχίσει η πρόχειρη αντιμετώπιση του θέματος.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, η ΠΟΕΔ πραγματοποιούσε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, απαιτώντας την αναστολή της εφαρμογής του νέου συστήματος διορισμού μέχρι να ξεκαθαρίσουν οριστικά τα ζητήματα που εκκρεμούν και τα οποία το Υπουργείο Παιδείας αρνείται να απαντήσει εδώ και τρεις μήνες που το θέμα συζητείται στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλή.

Πηγή: Η Καθημερινή

Αρέσει σε %d bloggers: