“Έφυγε” ο Stephen Hawking σε ηλικία 76 χρονών

Πέθανε σήμερα το πρωί ο εμβληματικός φυσικός και κοσμολόγος Στίβεν Χόκινγκ. Διαψεύδοντας κάθε προγνωστικό είχε ξεπεράσει κατά πολύ το όριο ζωής που τού είχαν δώσει οι γιατροί, όταν διαγνώστηκε με Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση πριν από 55 χρόνια.

Ήταν μόλις 21 ετών, το 1963, όταν ο Χόκινγκ διαγνώστηκε με ALS. Η ασθένεια αυτή προκαλεί προοδευτικό εκφυλισμό και νέκρωση των νευρικών κυττάρων που ελέγχουν την κίνηση την εκούσια κίνηση των μυών, όπως μάσημα, περπάτημα, ομιλία και αναπνοή. Οι γιατροί τού έδιναν μόνο δύο χρόνια ζωής.


Οι τελευταίες πέντε δεκαετίες δεν ήταν εύκολες για τον Στίβεν Χόκινγκ. Πλέον ήταν καθηλωμένος σε μηχανοκίνητο αναπηρικό καροτσάκι και δεν είχε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τους περισσότερους από τους μύες του. Το 1985 έχασε την ικανότητα ομιλίας και μέχρι σήμερα επικοινωνούσε μέσω ενός συστήματος παραγωγής ομιλίας από υπολογιστή.

Την ειδηση για το θάνατο του Χόκινγκ ανακοίνωσε η εταιρείας με δήλωσή της προσθέτοντας ότι ο Χόκινγκ άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στο Κέμπριτζ.

«Με μεγάλη μας θλίψη ανακοινώνουμε ότι ο αγαπημένος πατέρας μας πέθανε σήμερα. Ήταν ένας μεγάλος επιστήμονας και ένας εξαιρετικός άνδρας το έργο και η κληρονομιά του οποίου θα ζει για πολλά χρόνια» έγραψαν τα παιδιά του Λούσι Ρόμπερτ και Τιμ στη δήλωσή τους.

«Το κουράγιο και η επιμονή του μαζί με το χιούμορ και τις σκέψεις του αποτέλεσαν έμπνευση για ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Κάποτε είπε ότι “το σύμπαν δεν θα άξιζε αν δεν ήταν το σπίτι για όσους αγαπάς”. Θα μας λείπει για πάντα» κατέληξαν στη δήλωσή τους.

Πηγές: BBC, CNN