Αλλάζουν οι Παγκύπριες Εξετάσεις;

Παραδόθηκε στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή η έκθεση για εκσυγχρονισμό του θεσμού των Παγκύπριων Εξετάσεων, την οποία ετοίμασε η Επιτροπή Παγκύπριων Εξετάσεων, ως μέρος της πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας για μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας.

Όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, “σύμφωνα με τις εισηγήσεις της Επιτροπής, οι Παγκύπριες Εξετάσεις διαχωρίζονται σε εξετάσεις Απόλυσης από τη Μέση Εκπαίδευση, οι οποίες θα διεξάγονται στο τέλος κάθε τετραμήνου, και σε εξετάσεις Πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οι οποίες θα διεξάγονται τον Ιούνιο”.


Οι Παγκύπριες Εξετάσεις Απόλυσης θα αφορούν τη διδακτέα ύλη των δύο τετραμήνων, ενώ οι Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης το σύνολο της διδακτέας ύλης όλων των εξεταζομένων μαθημάτων πρόσβασης της Γ´ Λυκείου.

Οι εξετάσεις τετραμήνων καθιερώνονται για όλες τις τάξεις Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών.

Καινοτομία της νέας πρότασης αποτελεί και η μεταφορά των ανεξετάσεων, για τους μαθητές που υστερούν, από τον Σεπτέμβριο στον Ιούνιο κάθε έτους, και η παροχή μαθημάτων υποστηρικτικής/ενισχυτικής διδασκαλίας για επιτυχία στις εξετάσεις αυτές.

Ο θεσμός της ενισχυτικής διδασκαλίας εισάγεται για όλες τις τάξεις στο τέλος κάθε τετραμήνου, ενώ για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου θα παρέχεται ενίσχυση για τα εξεταζόμενα μαθήματα πρόσβασης.

Σημαντική είναι επίσης και η αλλαγή στο θέμα της πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς κάθε υποψήφιος θα έχει το δικαίωμα να συμμετέχει σε εξετάσεις σε δύο ή περισσότερα Επιστημονικά Πεδία για τα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΑΕΙ) Κύπρου και Ελλάδας.

“Μέσα στην αμέσως επόμενη περίοδο, θα γίνει διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να διαμορφωθεί η τελική πρόταση και να προωθηθούν στη Βουλή οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, με σκοπό οι αλλαγές να ισχύσουν από την επόμενη σχολική χρονιά”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Την Επιτροπή για εκσυγχρονισμό των Παγκύπριων Εξετάσεων αποτελούν οι: δρ Τέρψα Κωνσταντινίδου (Προϊστάμενη Υπηρεσίας Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού – Πρόεδρος), δρ Κυπριανός Λούης (Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης), δρ Τάσος Μενελάου (ΠΛΕ Μέσης Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης), δρ Λεωνίδας Κυριακίδης (Καθηγητής Επιστημών της Αγωγής (ΕΠΑ) Πανεπιστημίου Κύπρου), κ. Δημήτρης Ταλιαδώρος (Πρόεδρος ΟΕΛΜΕΚ), κ. Ντίνος Τσέλεπος (εκπρόσωπος ΟΛΤΕΚ) και κα Δανάη Γεωργιάδου (Λειτουργός Γραφείου Υπουργού Παιδείας).