«Αλτ» στο Cyberbullying

Συμβουλές της Αστυνομίας για προστασία από τον διαδικτυακό εκφοβισμό.

«Εάν δέχεσαι εκφοβισμό, μίλα σε κάποιο πρόσωπο της εμπιστοσύνης σου. Αν είσαι ανήλικος μίλα στους γονείς, τα αδέλφια ή ακόμα και τον δάσκαλο/καθηγητή σου», προτρέπει τους χρήστες του διαδικτύου η Αστυνομία.


Συμβουλές για προστασία των χρηστών του διαδικτύου από τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό (Cyberbullying) δημοσίευσε χθες η Αστυνομία, η οποία καλεί επίσης οποιονδήποτε πέσει θύμα εκφοβισμού να προχωρεί αμέσως σε καταγγελία για διερεύνηση της υπόθεσης, σημειώνοντας ότι η έρευνα θα γίνεται υπό πλήρη εχεμύθεια.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Αστυνομίας έχει ως εξής:

«Το Cyberbullying ή αλλιώς διαδικτυακός εκφοβισμός συμβαίνει όταν κάποιος ή κάποιοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ή άλλα Μέσα Ψηφιακής Τεχνολογίας για να απειλούν, να βασανίζουν, να προσβάλλουν, να εξευτελίζουν, να ενοχλούν και να κοροϊδεύουν άλλα άτομα. Για να προστατευθείς, ακολούθησε τα παρακάτω απλά βήματα:

Για προστασία από τον εκφοβισμό

  • Ποτέ μη δίνεις τον κωδικό πρόσβασις σου σε άτομα που δεν είναι της εμπιστοσύνης σου ή σε αγνώστους.
  • Αν έχεις υποψίες ότι κάποιος γνωρίζει τον κωδικό πρόσβασης σου, άλλαξε τον αμέσως.
  • Αγνόησε μηνύματα που λαμβάνεις από άγνωστο αποστολέα και μην απαντάς σε αυτά.
  • Μπλόκαρε τη λήψη μηνυμάτων από οποιονδήποτε σε κάνει να νιώθεις άβολα για οποιονδήποτε λόγο.
  • Να γνωρίζεις τι αποστέλλεις και τι αποδέχεσαι ηλεκτρονικά, καθώς επίσης τον αποδέκτη και τον αποστολέα.
  • Μην αποστέλλεις μηνύματα που εμπεριέχουν προσωπικά δεδομένα.
  • Μην κρύβεσαι πίσω από έναν υπολογιστή. Είναι καλύτερα να συζητήσεις το πρόβλημα με κάποιον, παρά να στέλνεις μηνύματα με περιεχόμενο που δεν θα του το έλεγες κατά πρόσωπο.
  • Ποτέ μην προσποιείσαι ότι είσαι κάποιος άλλος.
  • Εάν δέχεσαι εκφοβισμό, μίλα σε κάποιο πρόσωπο της εμπιστοσύνης σου. Αν πρόκειται για ανήλικο: μίλα στους γονείς, τα αδέλφια ή ακόμα και τον δάσκαλο/καθηγητή σου».

Στο Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Τέλος, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «περιστατικά διαδικτυακού εκφοβισμού πρέπει να καταγγέλλονται αμέσως στην Αστυνομία, η οποία θα τα χειριστεί με απόλυτη εμπιστευτικότητα. Αρμόδιο Γραφείο είναι το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που είναι στη διάθεση του κοινού καθημερινά, συμπεριλαμβανομένων Σαββατοκύριακων και αργιών (7π.μ. – 7μ.μ.) στο τηλέφωνο 22808200, για οποιαδήποτε καταγγελία ή ακόμα και για απλές συμβουλές».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην Σημερινή στις 04/01/17