Αμαρτίαι …μεγάλων παιδεύουσι τέκνα – STOP σε εκδρομές για κάτω των 6 χρονών

Εκτός εκδρομών θα μείνουν τα παιδιά κάτω των έξι ετών, αφού η Βουλή δεν προχωρά με την αλλαγή της νομοθεσίας για τα παιδικά καθίσματα στα λεωφορεία.

Ενώ οι αρμόδιοι είχαν προετοιμαστεί για να τροποποιηθεί ο νόμος περί οδικής ασφάλειας 2019, ώστε να «χαλαρώσουν» οι περιορισμοί για τα εξάχρονα και κάτω, εντούτοις βουλευτές εξέφρασαν ενδοιασμούς. Έτσι το θέμα παραπέμφθηκε να μελετηθεί από υποεπιτροπή της Επιτροπής Μεταφορών που θα το εξετάσει και θα καταθέσει πρόταση νόμου σε μεταγενέστερο στάδιο.


Όπως δήλωσε στον «Φ» ο πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών της Βουλής Γιώργος Προκοπίου, οι πλείστοι λεωφορειούχοι δεν διαθέτουν τα ειδικά καθίσματα και τις ζώνες με τα τρία σημεία πρόσδεσης, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η τροποποίηση του νόμου αυτή τη στιγμή. Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, είπε, αφορά στα παιδιά του νηπιαγωγείου και της πρώτης τάξης του Δημοτικού μέχρι έξι ετών. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να μεταβούν σε σχολική εκδρομή, αφού δεν υπάρχει συμφωνία για το ποιος θα φέρει τα καθίσματα για να τοποθετηθούν στα σχολικά λεωφορεία.

Οι λεωφορειούχοι αναφέρουν ότι είναι ασύμφορο να αγοράσουν παιδικά καθίσματα, ενώ οι γονείς λένε ότι πρέπει να αγοραστούν από τους ιδιοκτήτες λεωφορείων και να αυξήσουν την τιμή του εισιτηρίου. Όπως λέχθηκε χθες στην Επιτροπή, κάποια λεωφορεία πληρούν τις προδιαγραφές και αυτά μπορούν να εκτελούν τις εκδρομές.

Διχογνωμία υπάρχει και για το ποιος είναι υπεύθυνος για τις εκδρομές αυτές, αφού το υπουργείο Παιδείας δείχνει τους γονείς και οι γονείς τους δασκάλους. Μετά από ενδοιασμούς των βουλευτών για το κατά πόσον είναι εφικτό να τροποποιηθεί η νομοθεσία που τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου, αποφασίστηκε όπως παραμείνει ως έχει ο νόμος, να μην εκτελούνται δηλαδή εκδρομές για τα παιδιά κάτω των έξι ετών μέχρι να γίνει άλλη διευθέτηση.

Στο μεταξύ, η Επιτροπή Μεταφορών θα ασχοληθεί εκ νέου με το θέμα της αύξησης των ποινών για σοβαρές τροχαίες παραβάσεις στις 15 Νοεμβρίου, εφόσον το θέμα θα έχει συζητηθεί στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων. Η τάση που υπάρχει είναι να αυξηθούν μεν τα πρόστιμα, όχι όμως στο ύψος που εισηγείται η Κυβέρνηση, αφού θεωρείται ότι ο τριπλασιασμός των εξωδίκων είναι δυσανάλογος με την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο. Κάποια αύξηση θα επιβληθεί, ανέφερε στον «Φ» μέλος της Επιτροπής, όχι όμως στο ύψος που γίνεται εισήγηση με τα επτά νομοσχέδια. Η όποια αύξηση επέλθει θα εγκριθεί περί το τέλος Νοεμβρίου, εκτός και αν υπάρξει κώλυμα.

Πηγή: Φιλελεύθερος