Ανέτοιμο το ΥΠΠ για εφαρμογή των τετραμήνων λένε οι βουλευτές

Την αναβολή της εφαρμογής των εξετάσεων ανά τετράμηνο, οι οποίες σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα θα ξεκινήσουν από την ερχόμενη σχολική χρονιά, εισηγήθηκαν βουλευτές στην Επιτροπή Παιδείας.

Όπως σημειώθηκε από την πλειοψηφία, το Υπουργείο Παιδείας δεν είναι έτοιμο στο να προχωρήσει σε ένα τέτοιο βήμα και ιδίως τη στιγμή που δεν τηρήθηκαν πολλές από τις προϋποθέσεις της εφαρμογής τους. Στη χθεσινή συζήτηση, με θέμα τις αντιδράσεις της ΟΕΛΜΕΚ, των γονέων και των μαθητών για τις εν λόγω εξετάσεις, το ΑΚΕΛ κατέθεσε πρόταση νόμου, αναφέροντας την κατάργησή τους.


Η διαβούλευση περιορίστηκε στις τοποθετήσεις των κομμάτων, με τις υπόλοιπες θέσεις να ακούγονται στην ερχόμενη συνεδρία της επιτροπής. Ο βουλευτής Γιώργος Κ. Γεωργίου, σημείωσε πως δεν έγιναν όλα τα βήματα που είχαν δεσμευθεί ο τέως και νυν υπουργός Παιδείας, σχετικά με τον ανασχεδιασμό των αναλυτικών προγραμμάτων σε σχέση με τον διδακτικά ωφέλιμο χρόνο, την ύλη, την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

Μίλησε επομένως για παιδιά πειραματόζωα και για βεβιασμένα βήματα. Στη συνέχεια ο βουλευτής Γιώργος Λουκαΐδης, ανέφερε πως στρέφουν τα παιδιά στην ιδιωτική εκπαίδευση και ότι μετατρέπουν το σχολείο σε ένα μισητό περιβάλλον για τα παιδιά. «Είναι παιδαγωγικό έγκλημα», είπε χαρακτηριστικά και πρότεινε να εφαρμοστεί διαμορφωτική αξιολόγηση.

Από την πλευρά του ο βουλευτής Πανίκος Λεωνίδου, ανέφερε ότι τουλάχιστον πριν από 17 μήνες που ψηφίστηκαν οι νέοι κανονισμοί λειτουργίας των σχολείων, είχαν καταλήξει ότι πρέπει να συσταθεί μια Επιτροπή Αξιολόγησης.

Μέσω αυτής της επιτροπής θα εξετάζονταν πυλώνες της μαθητικής ζωής, καθώς και μορφές ανταλλακτικής αξιολόγησης, η μείωση της ύλης, η αξιολόγηση των ωρολόγιων προγραμμάτων. Όμως, μέχρι και σήμερα, αναφέρθηκε πως, δεν έφτασε κανένα πόρισμα ή αποτέλεσμα στην Επιτροπή Παιδείας.

Ως αποτέλεσμα ζήτησε τουλάχιστον ένα έτος αναβολή. Χρόνο ζήτησε κατά την τοποθέτησή του και ο βουλευτής Μιχάλης Γιωργάλας, τονίζοντας ότι «δεν είμαστε έτοιμοι ακόμη». Επιπλέον, ανέφερε ότι είναι εξοργιστικό πως υπήρξαν διαβεβαιώσεις ότι οι εξετάσεις δεν θα ήταν κατάταξης, κάτι που εν τέλει φαίνεται να μην ισχύει.

Πηγή: Φιλελεύθερος