ΑνΑΔ: Αυτά είναι τα επαγγέλματα που θα έχουν ζήτηση

Τα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση την επόμενη δεκαετία παραθέτει η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού(ΑνΑΔ).

Η ΑνΑΔ ολοκλήρωσε τη διενέργεια προβλέψεων για τις ανάγκες απασχόλησης σε τομείς οικονομικής δραστηριότητας και σε επαγγέλματα της κυπριακής οικονομίας οι οποίες καλύπτουν τη δεκαετία 2017-2027.


Οι τομείς με τις μεγαλύτερες ανάγκες απασχόλησης είναι το λιανικό εμπόριο, τα εστιατόρια και η εκπαίδευση.

Από τα επαγγέλματα ψηλού επιπέδου, τις μεγαλύτερες ανάγκες απασχόλησης έχουν οι βοηθοί λογιστών, οι νομικοί και οι νοσηλευτές μαίες. Από τα επαγγέλματα μεσαίου επιπέδου, τις μεγαλύτερες ανάγκες απασχόλησης έχουν οι ταμίες καταστημάτων και έκδοσης εισιτηρίων και οι γραφείς.

Η συνολική απασχόληση τα έτη 2017-2027 εκτιμάται ότι θα εμφανίσει ανοδική τάση ανακάμπτοντας από τις επιπτώσεις της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με μελέτη της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού.

Οι απασχολούμενοι θα σημειώσουν αριθμητική αύξηση 78 χιλ. ατόμων και ποσοστιαία αύξηση 21,0%.

Η ετήσια συνολική ζήτηση την περίοδο 2017-2027 θα ανέλθει στις 15.804 άτομα με τον μέσο ετήσιο ρυθμό να φτάνει στο 3,9%. Οι αναπτυξιακές ανάγκες απασχόλησης, δηλαδή οι νέες θέσεις εργασίας, προβλέπεται ότι θα φτάσουν στις 7.797 άτομα ή 1,9% τον χρόνο και θα είναι ελαφρώς χαμηλότερες από τις ανάγκες απασχόλησης λόγω αποχωρήσεων που θα ανέρχονται στις 8.007 άτομα ή 2,0% τον χρόνο.

Η συντριπτική πλειοψηφία των απασχολουμένων θα εξακολουθήσει να συγκεντρώνεται στον τριτογενή τομέα έχοντας σημαντική αύξηση. Ως αποτέλεσμα, 8 στους 10 απασχολούμενους θα απασχολούνται στον τριτογενή τομέα αυξάνοντας έτσι την εξάρτηση της κυπριακής οικονομίας από τις υπηρεσίες.

Από τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας που θα έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες απασχόλησης 10 ανήκουν στον τριτογενή τομέα, 2 στον δευτερογενή τομέα και 1 στον πρωτογενή τομέα.

Οι μισοί περίπου απασχολούμενοι θα συνεχίσουν να εργάζονται στα επαγγέλματα μέσου επιπέδου (επαγγέλματα που χρειάζονται απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) ενώ 1 στους 3 απασχολούμενους θα εργάζεται σε επαγγέλματα ανώτερου επιπέδου (επαγγέλματα που απαιτούν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης).

Από τα επαγγέλματα ανώτερου επιπέδου που θα έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες απασχόλησης 14 ανήκουν στους πτυχιούχους, 6 στους τεχνικούς βοηθούς και 3 στους διευθυντές.

Από τα επαγγέλματα μέσου επιπέδου που θα έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες απασχόλησης 11 ανήκουν στους υπαλλήλους υπηρεσιών και πωλητές, 5 στους τεχνίτες, 3 στους γραφείς, 2 στους χειριστές μηχανημάτων και συναρμολογητές και 1 στους γεωργούς, κτηνοτρόφους και αλιείς.

Πηγή: Stockwatch