ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ/ΚΑΛΕΣΜΑ Κίνησης Πολιτών για την κινητοποίηση στις 28 Αυγούστου

Η Κίνηση Πολιτών Ενάντια στις Ιδιωτικοποιήσεις και τις Πολιτικές Λιτότητας συμπαραστέκεται στους εκπαιδευτικούς και τις οργανώσεις τους στον αγώνα τους ενάντια στις αυθαιρεσίες και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, η οποία προχώρησε και επέβαλε αποφάσεις ερήμην των εκπαιδευτικών.

Η κρίση στην εκπαίδευση είναι μια ακόμα σαφής έκφραση των νεοφιλεύθερων ιδεοληψιών αυτής της κυβέρνησης, σε συνέχεια με όλα όσα επιχείρησε από την προηγούμενη θητεία της ενάντια στους ημικρατικούς οργανισμούς και τη δημόσια υγεία. Αλλά και η μεθόδευσή της για χειραγώγηση της κοινής γνώμης μέσα από την απαξίωση του εκπαιδευτικού κόσμου είναι η ίδια, πάντα με την επίκληση του “τεράστιου κόστους” και του “σπάταλου κράτους”, όπως βέβαια και σε κάθε περίπτωση ιδιωτικοποίησης κοινωνικών αγαθών από νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις. Ήδη από το 2016, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, πλέκοντας διθυράμβους για τη ιδιωτική εκπαίδευση, αποκάλυπτε και το ότι προκρίνει την ενίσχυση της ιδιωτικής εκπαίδευσης ως “οικονομικότερης” για το κράτος. Ήδη, αυτή η κυβέρνηση υλοποίησε μια πρώτη ιδιωτικοποίηση εκχωρώντας σχολεία στον Αρχιεπίσκοπο.


Ο “εξορθολογισμός” που προβάλλει η κυβέρνηση ως “εκπαιδευτική μεταρρύθμιση” και που, μαζί με την απαράδεκτη συμπεριφορά απέναντι στις εκπαιδευτικές οργανώσεις, προκάλεσε και κλιμάκωσε την κρίση, είναι μια μεγάλη “λογιστική” απάτη που δεν έχει κανένα απολύτως στοιχείο βελτίωσης της ποιότητας της εκπαίδευσης. Είναι μια καταβαραθρωτική εκπαιδευτική απορρύθμιση. Την καλούμε να υπερβεί τις ιδεοληψίες της και να μπει, έστω και την υστάτη, σε ουσιαστικό διάλογο με τους εκπαιδευτικούς και τις οργανώσεις τους.

Υπερασπιζόμαστε δυναμικά και μαχητικά τη δημόσια εκπαίδευση ενάντια σε πολιτικές και αυταρχικές αποφάσεις που απαξιώνουν και υποσκάπτουν τη δημόσια εκπαίδευση με απώτερο αλλά και ξεκάθαρο στόχο την υποβάθμισή της που θα προετοιμάζει και το έδαφος για ιδιωτικοποίησή της.

Υπερασπιζόμαστε δυναμικά και μαχητικά το δικαίωμα της κοινωνίας σε δωρεάν και ποιοτική παιδεία για όλους.

Υπερασπιζόμαστε δυναμικά και μαχητικά τους εκπαιδευτικούς, τους οποίους η κυβέρνηση επιχειρεί να καθυποτάξει και εξευτελίσει και, ακόμα, να εκφοβίσει επισείοντας απειλές που παραπέμπουν σε σκοτεινές εποχές της ανθρωπότητας.

Υπερασπιζόμαστε δυναμικά και μαχητικά τον συνδικαλισμό των εκπαιδευτικών που η κυβέρνηση επιχειρεί να φιμώσει και να λοιδωρήσει.

Συντασσόμαστε μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τις οργανώσεις τους στην κινητοποίηση αντίδρασης και αντίστασης που οργανώνουν στις 28 Αυγούστου και καλούμε όλα τα μέλη και τους φίλους της Κίνησης, αλλά και τον κάθε πολίτη, να συμμετέχουν σε αυτή.

Κίνηση Πολιτών Ενάντια στις Ιδιωτικοποιήσεις και τις Πολιτικές Λιτότητας
26 Αυγούστου 2018