Αντιδράσεις για την αργία των Τριών Ιεραρχών

Την αντίδραση γονέων και εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων προκάλεσε το δημοσίευμα του «Φ» ότι εξετάζεται η κατάργηση της αργίας των Τριών Ιεραρχών. ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ και οργανωμένοι γονείς θεωρούν πως η σκέψη αυτής της κατάργησης υποτιμά την αξία των ελληνικών γραμμάτων, τα οποία γιορτάζονται εκείνη τη μέρα. Από την πλευρά της, η ΠΟΕΔ κάνει λόγο για βολιδοσκόπηση της Πολιτείας στην ανοχή και τη συγκαταβατικότητα των φορέων της εκπαίδευσης. Στο ίδιο κλίμα ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ τονίζουν τον στοχευμένο αποκλεισμό τους από την Επιτροπή Παιδείας.

Την πεποίθηση ότι προσπαθούν να υπονομεύσουν τα ελληνικά γράμματα, με την απόφαση της κατάργησης του εορτασμού τους, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Δημήτρης Ταλιαδώρος. «Ήταν στην ευθύνη του προέδρου της Επιτροπής Παιδείας να καλέσει στη συζήτηση μαθητές, γονείς και καθηγητές. Πιστεύω πως αποκλειστήκαμε επί σκοπού. Προσωπικά απορώ, με ποιον τρόπο κρίθηκε υποδεέστερη η συγκεκριμένη γιορτή, από εκείνη του Αποστόλου Βαρνάβα ή την ονομαστική εορτή του εκάστοτε Αρχιεπισκόπου».


Για αυθαίρετη αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος και για αποκλεισμό από τη διαδικασία της τροποποίησης, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ, Μιχάλης Τσιάρλιστος. Επιθυμία, να συνεχιστεί ο εορτασμός της ημέρας των ελληνικών γραμμάτων, τόσο από τους καθηγητές τόσο και από τους μαθητές.  Επίσης αντίθετοι αλλά και με την αίσθηση πως η κατάργηση της συγκεκριμένης αργίας κρύβει πολιτικές σκοπιμότητες, εμφανίστηκαν οι οργανωμένοι γονείς μέσης εκπαίδευσης και ο πρόεδρός τους Πέτρος Κουλέρμος. Τέλος, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο που διαδόθηκαν οι αλλαγές. «Θεωρώ πως με τον τρόπο αυτό βολιδοσκοπούν τη στάση μας για να δουν μέχρι πού τους παίρνει», είπε.

Το Υπουργείο Παιδείας από την πλευρά του υποστηρίζει αυτή την αλλαγή, δηλαδή τη λειτουργία των σχολείων την ημέρα των Τριών Ιεραρχών. Σε δηλώσεις του ο  υπουργός Παιδείας, Κώστας Καδής, ανέφερε πως «πρέπει να πω ότι αυτή η πρόταση βρίσκει θετική αντίκριση από μέρους του ΥΠΠ και εφόσον υπάρχει σύμφωνη γνώμη από όλες τις πλευρές της Βουλής μπορούμε να προχωρήσουμε».

Πηγή: Φιλελεύθερος/Δέσποινα Ψήλλου