Απαράδεκτες τακτικές Υπουργείου με αντικαταστάτες

Μέχρι πρότινος οι διδακτικές ανάγκες των σχολείων καλύπτονταν με μόνιμους και συμβασιούχους / έκτακτους εκπαιδευτικούς, ενώ οι αντικαταστάτες διορίζονταν στις περιπτώσεις προσωρινής απουσίας συναδέλφων τους για σκοπούς αναπλήρωσης των κενών.

Φέτος, όμως, δημιουργήθηκε μια νέα κατηγορία εκπαιδευτικών: Πρόκειται για δασκάλους και καθηγητές οι οποίοι διορίστηκαν ως αντικαταστάτες, χωρίς ωστόσο να αντικαθιστούν οποιονδήποτε!


Μέχρι πρότινος οι διδακτικές ανάγκες των σχολείων καλύπτονταν με μόνιμους και συμβασιούχους/ έκτακτους εκπαιδευτικούς, ενώ οι αντικαταστάτες διορίζονταν στις περιπτώσεις προσωρινής απουσίας συναδέλφων τους για σκοπούς αναπλήρωσης των κενών. Φέτος, όμως, δημιουργήθηκε μια νέα κατηγορία εκπαιδευτικών:

Πρόκειται για δασκάλους και καθηγητές οι οποίοι διορίστηκαν ως αντικαταστάτες, χωρίς ωστόσο να αντικαθιστούν οποιονδήποτε!

Η φόρμουλα αυτή, η οποία κρίθηκε αναγκαία για την ομαλή λειτουργία των σχολείων, εφαρμόστηκε ελλείψει εγκεκριμένων θέσεων στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας.

Συγκεκριμένα, τον περασμένο Ιούνιο το υπουργείο διαπίστωσε περισσότερες ανάγκες, από αυτές που είχε προβλέψει και οι οποίες είχαν εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομικών και κατ’ επέκταση περιλήφθηκαν στον προϋπολογισμό του για το 2015.

Ζήτησε λοιπόν από το εν λόγω υπουργείο να εγκρίνει πρόσθετο αριθμό θέσεων, για κάλυψη έκτακτων αναγκών στην Προδημοτική, Ειδική, Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση. Μόνο που η αύξηση του αριθμού των θέσεων -έστω και αν δεν αφορούν μόνιμο διορισμό, αλλά με σύμβαση- συνεπάγεται δαπάνη και συνεπώς, το υπουργείο Οικονομικών χρειάζεται τη συγκατάθεση της Βουλής.

Όπως αναφέρθηκε στον «Φ», ο σχετικός συμπληρωματικός προϋπολογισμός αναμένεται να κατατεθεί στο Νομοθετικό Σώμα εντός Νοεμβρίου. Επειδή, όμως, τα σχολεία ξεκίνησαν τη λειτουργία τους από τον Σεπτέμβριο, έπρεπε να βρεθεί μια λύση.

Έτσι, αποφασίστηκε όπως διοριστούν περισσότεροι από 100 εκπαιδευτικοί ως αντικαταστάτες, μέχρι να ψηφιστεί ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός και να μετατραπούν σε συμβασιούχους. Μάλιστα, το Υπουργείο Παιδείας εξασφάλισε την έγκριση του υπουργείου Οικονομικών για να μπορεί να πληρώνει αυτούς τους ανθρώπους, από το κονδύλι για τις αντικαταστάσεις.

Ας σημειωθεί ότι ο μισθός του αντικαταστάτη είναι ελαφρώς χαμηλότερος από τον μισθό του συμβασιούχου. Ως εκ τούτου, οι επηρεαζόμενοι εκπαιδευτικοί θα συνεχίσουν να χάνουν ένα ποσό, μέχρι την ψήφιση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας διερεύνησε το ενδεχόμενο οι διορισμοί τους με σύμβαση να έχουν αναδρομική ισχύ, όμως η απάντηση που έλαβε ήταν αρνητική.

Από την πλευρά τους, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ζητούν να εγκριθούν με ταχύτατους ρυθμούς οι συμπληρωματικές θέσεις, υποδεικνύοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα δημιουργηθούν προβλήματα.

Πηγή: Φιλελεύθερος