Αυτός είναι ο Σύρος μαθητής που “έσκισε” στα Νέα Ελληνικά στις Παγκύπριες

Με καταγωγή από τη Συρία, ο μαθητής της Γ’ Λυκείου Ταουφίκ Σούσακ έθεσε ψηλά τον πήχη των στόχων του και κατάφερε να γράψει 16/20 στο μάθημα των Νέων Ελληνικών στις Παγκύπριες εξετάσεις, βαθμό αρκετά υψηλό για τα δεδομένα των αποτελεσμάτων. Στόχος του είναι να εξασφαλίσει μια θέση στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ο Ταουφίκ βρέθηκε φιλοξενούμενος στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ήρθε με την οικογένεια του στην Κύπρο  από τη Δαμασκό, λίγο πριν κλείσει το πρώτο έτος ζωής για ένα καλύτερο μέλλον.


Η μητρική γλώσσα του Ταουφίκ είναι τα Αραβικά, ωστόσο χρησιμοποιεί άπταιστα την ελληνική γλώσσα σωστά, τόσο σε προφορικό όσο και σε γραπτό λόγο.

Αναφερόμενος στις εμπειρίες του στην Κύπρο, είπε ότι ήταν πιο μικρός βίωσε περιστατικά ρατσισμού, ωστόσο θεωρεί ότι εδώ είναι η πατρίδα του.

Σχολιάζοντας το θέμα των «greeklish», ο Ταουφίκ ανέφερε ότι επηρεάζουν σαφώς την ορθογραφία. «Μεγαλώνοντας γράφοντας greeklish στην καθημερινότητα μας, είναι πολύ δύσκολο να γράφεις μετά ελληνικά».

«Τα ξαδέρφια μου γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου, πιστεύουν ότι αυτή είναι μια φυσιολογική κατάσταση» ανέφερε ο Σύρος μαθητής, υπογραμμίζοντας ότι στάθηκε τυχερός που έφυγε νωρίς και ήρθε στην Κύπρο καθώς οι συνεχείς πολεμικές συρράξεις και το κλίμα θρήνου και θλίψης στην περιοχή δε σταματά ποτέ.

Πρόσθεσε δε, ότι οι συγγενείς του τον ενημερώνουν συχνά για την κατάσταση κάτι που τον στεναχωρεί ιδιαίτερα αφού γνωρίζει ότι βρίσκονται συνεχώς σε κίνδυνο, γεγονός το οποίο πολλές φορές επιβαρύνει την ψυχολογία του και το διάβασμα του.

Πηγή: Φιλελεύθερος