Βασανιστικό τρίπτυχο στις τάξεις με το πρώτο κουδούνι να είναι έτοιμο να κτυπήσει

Δύσβατος εκτιμάται ότι θα είναι ο δρόμος προς τη νέα σχολική χρονιά καθώς είναι πολλά τα ερωτήματα που εγείρονται από την εκπαιδευτική κοινότητα, τους μαθητές και τους γονείς στον απόηχο της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου για την επιστροφή όλων των μαθητών στα θρανία με τη χρήση μάσκας.

Ερωτήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τις τεχνικές δυσκολίες που εκτιμάται ότι θα αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της ανάγκης να επικρατούν συνθήκες ασφάλειας και υγείας στα σχολεία, σε συνάρτηση όμως και με την αποτελεσματική εκπαίδευση.


«Θα δοθούν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που εγείρουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην εκπαίδευση» δήλωσε στη StockWatch ο υπουργός παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου ο οποίος συνέστησε υπομονή μέχρι που τα αρμόδια υπουργεία υγείας και παιδείας σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα, θα καταρτίσουν το υγειονομικό πρωτόκολλο και θα τεθεί ενώπιον όλων πριν από το τέλος του μήνα.

Επιβάλλεται νέος κύκλος επαφών εδώ και τώρα με το υπουργείο παιδείας με αφορμή την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, ώστε να δοθούν διευκρινίσεις για ζητήματα ζωτικής σημασίας για την εκπαίδευση και πάνω από όλα για τη δημόσια υγεία και την ατομική υγεία στα σχολεία, τονίζουν στη StockWatch ηγετικά στελέχη των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ και ΠΟΕΔ.

Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Κώστας Χατζησάββας ανέφερε ότι καθοριστικής σημασίας θα είναι το τελικό σχέδιο του υγειονομικού πρωτοκόλλου, πλην όμως, όπως σημείωσε, «θα πρέπει η επιστημονική ομάδα, πρωτίστως και κατόπιν τα αρμόδια υπουργεία, να ακούσουν με προσοχή τις εισηγήσεις και τους προβληματισμούς των εκπαιδευτικών».

Εγείρονται πολλά ζητήματα και ειδικότερα για τους μαθητές της δημοτικής εκπαίδευσης σχολιάζει εκπρόσωπος της ΠΟΕΔ ο οποίος διερωτήθηκε πως και γιατί 24 ώρες μετά τη σύσκεψη στο υπουργείο παιδείας, που δεν έγινε αναφορά για υποχρεωτική χρήση της μάσκας, αποφασίστηκε εντελώς το αντίθετο.

Βασανιστικό τρίπτυχο στις τάξεις

Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ έκανε αναφορά για «βασανιστικό τρίπτυχο στις τάξεις» συνοψίζοντας την άποψη του στο γεγονός ότι φαίνεται ότι οι αρμόδιοι, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν έλαβαν υπόψη ότι η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε συνδυασμό με τον αριθμό (25) των μαθητών που θα είναι στη τάξη και σε συνάρτηση με τις συνθήκες καύσωνα που επικρατούν αυτόν τον καιρό στην Κύπρο, θα είναι βασανιστικό όχι μόνο για τους μαθητές, και για τους καθηγητές, αλλά για την ποιότητα της εκπαίδευσης.

«Δεν λέμε όχι στην υποχρεωτική χρήση της μάσκας εφόσον οι ειδικοί έχουν αποφανθεί έτσι. Ωστόσο, θα πρέπει να σταθμιστούν οι παράγοντες δυσκολίας, όπως αυτοί έχουν προαναφερθεί» παρατήρησε ο κ. Χατζησάββας.

Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ εκφράζει την άποψη ότι το υπουργείο παιδείας θα πρέπει να μελετήσει το ενδεχόμενο να μειωθεί ο αριθμό των μαθητών σε κάθε τάξη από 25 σε 20 ή σε 18, με μονοθέσιο θρανίο.

Σε μία τέτοια περίπτωση, όπως σημειώνει, θα πρέπει να προσληφθεί επιπρόσθετο εκπαιδευτικό προσωπικό.

«Μπροστά στη διασφάλιση της υγείας όλων μας, δεν θα είναι κόστος για το κράτος, ειδικά τη σχολική περίοδο 2020 -2021, να προσληφθούν μεταξύ 150 και 200 έκτακτων καθηγητών» υπέδειξε. Η ΠΟΕΔ και η ΟΛΤΕΚ θεωρούν ότι πέραν από το υγειονομικό πρωτόκολλο θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Σημείωσαν ότι αναμένουν να δουν στην λεπτομέρεια τις νέες ρυθμίσεις, τις πρόνοιες του νέου υγειονομικού πρωτοκόλλου και πως αυτές θα μπορέσουν να εφαρμοστούν προς όφελος της εκπαίδευσης.

«Το νέο υγειονομικό πρωτόκολλο δεν έχει να επιδείξει μεγάλες διαφορές από αυτό που εφαρμόστηκε τον περασμένο Μάιο», τόνισε ο υπουργός Παιδείας.

«Η ολοκλήρωση του υγειονομικού πρωτοκόλλου», τόνισε ο κ. Προδρόμου, «βρίσκεται στο τελικό του στάδιο και θα δοθεί πρώτα στους διευθυντές των σχολείων, στους γονείς και στις ασφαλώς και στις εκπαιδευτικές οργανώσεις».

Οι πληροφορίες φέρουν το υπουργείο παιδείας να δημιουργεί παρατηρητήρια στα σχολεία τα οποία θα εποπτεύουν κατά πόσο θα εφαρμόζονται μέτρα τα οποία θα προβλέπονται στο υγειονομικό πρωτόκολλο.

Ερωτήματα προκύπτουν και για τη λειτουργία των κυλικείων και οι εκπαιδευτικοί επίσης αναμένουν το τι θα προβλέπει το υγειονομικό πρωτόκολλο.

Ο κ. Προδρόμου υπέδειξε ότι η πρακτική που θα ακολουθηθεί, κατά πάσα πιθανότητα σε σχέση με τα κυλικεία, είναι αυτή που είχε εφαρμοστεί τον περασμένο Μάιο.

Σημειώνεται ότι προτεραιότητα θα δοθεί στους πλέον εκτεθειμένους μαθητές, εκπαιδευτικούς και στο υπόλοιπο διοικητικό προσωπικό των σχολείων.

Πηγή: Stockwatch