Δημοτικό Σχολείο Έγκωμης Α΄ 1915-2015

Το Δημοτικό Σχολείο Έγκωμης Α’ γιορτάζει φέτος τα 100χρονα του. Η ίδρυση του σχολείου σηματοδοτείται το 1915-1916, σύμφωνα με το μητρώο. Με αισθήματα χαράς, συγκίνησης, αλλά και τιμής γιορτάζουν φέτος τα 100 χρόνια Παιδείας του Δημοτικού Σχολείου Έγκωμης Α’ οι μαθητές, το προσωπικό και οι διευθύνσεις του ΚΑ και ΚΒ, ο Σύνδεσμος Γονέων και η Σχολική Εφορεία Έγκωμης.

Η πρώτη σχολική χρονιά, το 1915-1916, πραγματοποιήθηκε σε ένα μικρό και φτωχικό χώρο που παραχώρησε η Εκκλησία, στον περίβολο του ναού του Αγίου Νικολάου. Το νέο σχολικό κτίριο ανεγέρθη το 1931 για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της κοινότητας, σε γη που παραχώρησε δωρεάν η Μονή Κύκκου. Τα επόμενα χρόνια έγιναν κατά καιρούς κτιριακές επεκτάσεις για να ικανοποιήσουν περαιτέρω πληθυσμιακές ανάγκες.


Το 2015-2016, η φετινή σχολική χρονιά, σηματοδοτεί έναν αιώνα ζωής αυτού του σχολείου, που ευτύχησε να το υπηρετήσουν με ζήλο άξιοι λειτουργοί της παιδείας, καθώς και να το στηρίξουν αξιόλογοι παράγοντες της πολιτικής, εκκλησιαστικής, πολιτειακής και κοινωνικής ζωής του τόπου, ώστε να εκπαιδεύσει χιλιάδες παιδιά.

Αισθανόμενοι την ευθύνη, αλλά και το χρέος μας για τη διάσωση και διάδοση της ιστορικής μνήμης του Δημοτικού Σχολείου Έγκωμης Α΄, επιχειρούμε να συναρμολογήσουμε τα κομμάτια της ιστορίας του. Καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια, ώστε να συγκεντρωθεί αρκετό υλικό που να είναι αντιπροσωπευτικό του συνόλου της εκατοντάχρονης ιστορίας του σχολείου. Ευχαριστούμε θερμά τους απόφοιτους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και μας εφοδίασαν με κάθε είδους ντοκουμέντα και φωτογραφικό υλικό. Επίσης, ευχαριστούμε θερμά και απονείμουμε συγχαρητήρια στα παιδιά, στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας που εργάστηκαν και κοπίασαν για αυτή τη μελέτη. Το όλο εγχείρημα βασίστηκε σε εντελώς εθελοντική εργασία και παρακαλούμε να έχουμε την κατανόησή σας για τυχόν παραλήψεις. Πέραν της διατήρησης της ιστορικής μνήμης, η έρευνα και καταγραφή της ιστορίας του σχολείου, θα αποτελέσει και εκπαιδευτικό εργαλείο για μαθητές, δασκάλους, μελετητές και γενικά για κάθε άνθρωπο που θέλει να εμπλουτίσει τις γνώσεις του σε θέματα που αφορούν τον τόπο μας. ’Όλες οι σχετικές πληροφορίες, μαζί με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και αρχεία μαθητών και εκπαιδευτικών, έχουν καταγραφεί σε ένα αναμνηστικό λεύκωμα, το οποίο θα εκδώσει ο Σύνδεσμος Γονέων του Σχολείου και θα αποτελέσει μια μαρτυρία των εμπειριών και δράσεων του Δημοτικού Σχολείου Έγκωμης Α’. Πλούσιο υλικό αναφορικά με το σχολείο έχει αναρτηθεί και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και συγκεκριμένα σε σελίδα στο FACEBOOK, με όνομα «Δημοτικό Σχολείο Έγκωμης Α’ – 100 χρόνια».

Στον ένα αιώνα ζωής του αυτό το εκπαιδευτήριο, ευτύχησε να έχει άξιους λειτουργούς που το υπηρέτησαν με ζήλο. Η συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, τη Σχολική Εφορεία, τον Σύνδεσμο Γονέων, το Δημαρχείο, το Σωματείο της Ε.Θ.Α. και άλλους κυβερνητικούς και μη οργανισμούς ήταν και συνεχίζει να είναι άψογη, γεγονός για το οποίο τους ευχαριστούμε θερμά.

Μπροστά μας είναι το μέλλον. Ευχόμαστε τα χρόνια που ακολουθούν να είναι εξίσου φωτεινά, γόνιμα και δημιουργικά, σε μια Πατρίδα ελεύθερη από στρατούς κατοχής και επανενωμένη με βάση τις Ευρωπαϊκές Αρχές.

Μερόπη Δημητρίου
Διευθύντρια Δημοτικού Σχολείου Έγκωμης A΄ΚΒ

Από το χθες, στο σήμερα… στο αύριο…

Το Δημοτικό Σχολείο της Έγκωμης Α’ συνεχίζει να εξελίσσεται και να προσαρμόζεται με σεβασμό στην ιστορία του και τους στόχους της Παιδείας. Έκτισε μέσα από τα χρόνια τη φήμη ενός πρωτοποριακού σχολείου, με ψηλές προσδοκίες και με συνεχή εφαρμογή καινοτομιών, που προσαρμόζεται στις τεχνολογικές και κοινωνικές εξελίξεις και ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών. Η μαθησιακή κοινότητα λειτουργεί ενορχηστρωμένα, όπου μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και άλλοι εταίροι προάγουν την αγωγή και την εκπαίδευση, με αίσθηση κοινής ταυτότητας και περηφάνιας για το σχολείο και βιώνουν τη χαρά της μάθησης σε ένα ευχάριστο, δημιουργικό, συνεργατικό και δημοκρατικό περιβάλλον. Πάντα το κέντρο της προσπάθειας είναι οι μαθητές και ο κάθε μαθητής ξεχωριστά, οι μαθησιακές, συναισθηματικές και δημιουργικές τους ανάγκες.

Με δομές και διαδικασίες συμμετοχικής διοίκησης και με κύρια εργαλεία την εποικοδομητική και καλοπροαίρετη επικοινωνία και το ψηλό αίσθημα ευθύνης όλων των εμπλεκόμενων φορέων, πετυχαίνουμε ψηλά επίπεδα σε όλους τους τομείς: μαθησιακά αποτελέσματα, θετική στάση κα δυνατά κίνητρα για μάθηση, συναισθηματική αγωγή και αίσθημα επιτυχίας, επιμόρφωση προσωπικού και συνεχή αναβάθμιση των διαπροσωπικών τους σχέσεων με τα παιδιά, αποτελεσματική συνεργασία με τον Σύνδεσμο Γονέων, τη Σχολική Εφορεία και όλους τους λοιπούς εταίρους. Με δημοκρατικότητα και ισότητα, μέσα από όραμα και στρατηγικό σχεδιασμό, το σχολείο λειτουργεί ως μια ανοικτή κοινότητα, όπου αξιοποιείται η τεχνογνωσία όχι μόνο των εκπαιδευτικών, αλλά και των γονιών, των Κυπριακών Πανεπιστημίων, και πολλών άλλων συνεργαζόμενων φορέων.

Η πρωτοβουλία και υπευθυνότητα μεταξύ των μαθητών καλλιεργείται μέσα από το Κεντρικό Μαθητικό Συμβούλιο, αλλά και με δράσεις που ανταποκρίνονται στην πολυπολιτισμική σύσταση του μαθησιακού πληθυσμού και τη διαφορετικότητα του κάθε παιδιού. Την τελευταία δεκαετία οργανώθηκαν Μέρες Φιλίας και Δημιουργικότητας, Εβδομάδα Φιλαναγνωσίας και Γραμμάτων, Διαπολιτισμικό Πανηγύρι, Υγιεινό Πρόγευμα από ευρωπαϊκές χώρες, Μεσογειακό Γεύμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων με τον Πρόεδρο και μέλη της Βουλής, Πανηγύρι Επιστήμης, επιστημονικό συνέδριο στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Περιβαλλοντικές Ημερίδες και δενδροφυτεύσεις σε συνεργασία με οργανισμούς που δραστηριοποιούνται για τη προστασία του περιβάλλοντος, δράσεις και συγγραφή παραμυθιών για τα δικαιώματα του παιδιού, μέρες δημιουργικότητας, αθλητικές συναντήσεις και συνεργασία με διάφορες ομοσπονδίες, Μαγιάτικο Πανηγύρι, Μέρα Παραδοσιακών Παιχνιδιών, Εβδομάδα Προγραμματισμού και Ρομποτικής, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, έρευνες μεταξύ των μαθητών, κτλ. Υλοποιήθηκαν επίσης δράσεις που άλλαξαν την όψη του σχολείου, όπου μαθητές μαζί με καλλιτέχνες φίλους και γονείς φιλοτέχνησαν τους εξωτερικούς και εσωτερικούς τοίχους του σχολείου με εικαστικά έργα και με παιχνίδια στο δάπεδο της εσωτερικής αυλής.

Μαρία Λοή
Διευθύντρια Δημοτικού Σχολείου Έγκωμης A΄ΚΑ

Εκδηλώσεις εορτασμού

Οι τρεις φορείς, Σχολική Εφορεία, Διεύθυνση, προσωπικό και παιδιά του σχολείου, και Σύνδεσμος Γονέων προγραμματίζουν εκδηλώσεις εορτασμού των 100χρονων του Δημοτικού Σχολείου Έγκωμης Α’ .

Επίσημος Εορτασμός 100χρονων, υπό την αιγίδα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού: 19/4/16, 18:00. Στην εκδήλωση μπορούν να παραστούν απόφοιτοι του σχολείου, διευθυντές και εκπαιδευτικοί που υπηρέτησαν σε αυτό, γονείς και όσοι θέλουν να μοιραστούν μαζί μας τις αναμνήσεις που ξυπνά ο χώρος και η ιστορία του σχολείου στην ευρύτερη κοινότητα της Έγκωμης.