Διάλογος για την Παιδεία: Ελπίδες για αίσιο τέλος σε ορισμένα ζητήματα

Μπορεί και το δεύτερο χρονοδιάγραμμα του θεσμικού διαλόγου για την Παιδεία να εξέπνευσε (τελική ημερομηνία ήταν η 31η Ιανουαρίου), οι άτυπες όμως συναντήσεις μεταξύ προέδρου της ΜΕΠΕΥ και των εκπαιδευτικών οργανώσεων συνεχίζονται.

Στόχος να καλυφθεί η απόσταση και να βρεθεί η χρυσή τομή στα θέματα που διχάζουν την κυβερνητική πλευρά και τον εκπαιδευτικό κόσμο.


Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι υπάρχει αίσθηση για αίσιο τέλος σε συγκεκριμένα θέματα, ενώ ιδιαίτερη αναφορά φαίνεται να γίνεται σε πρόταση που αναμένεται να δοθεί για το ταμείο προνοίας και το σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης. Εντός των επόμενων ημερών προγραμματίζονται κι άλλες άτυπες συναντήσεις, ενώ θα ακολουθήσει και επίσημη συνεδρία της ΜΕΠΕΥ ούτως ώστε οι εμπλεκόμενοι φορείς να εξετάσουν και να αποφασίσουν κατά πόσο καταλήγουν σε συμφωνία ή όχι.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις έχουν εξαρχής ξεκαθαρίσει ότι ειδικά για το θέμα της στελέχωσης των σχολικών μονάδων ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον θεσμό του υπεύθυνου Τμήματος και των αρμοδιοτήτων του καθώς και με θέματα που αφορούν τον βιολογικό παράγοντα και αρχαιότητας, δεν πρόκειται να συναινέσουν σε μη επίλυση και εφαρμογή των όσων ίσχυσαν κατά την περσινή χρονιά.

Ήδη, η ΟΕΛΜΕΚ δεσμεύεται από απόφαση σύμφωνα με την οποία εάν δεν κλείσουν τα θέματα που εκκρεμούν ενώπιον ΜΕΠΕΥ, τότε η Οργάνωση θα απέχει από διάλογο με το Υπουργείο Παιδείας για οποιοδήποτε θέμα, θέση την οποία θα γνωστοποιήσουν κι επισήμως στον υπουργό στη συνάντηση που θα έχουν μαζί του την ερχόμενη Δευτέρα.

Κληθείς να σχολιάσει την επόμενη μέρα της εκπνοής του χρονοδιαγράμματος, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού ανέφερε στον «Φ» ότι αυτό καταδεικνύει την πολυπλοκότητα των θεμάτων που υπάρχουν και μονοπώλησαν το περασμένο καλοκαίρι. Παράλληλα, ο κ. Φυλακτού επεσήμανε ότι η συζήτηση που έγινε μέχρι τώρα στη ΜΕΠΕΥ ήταν ουσιαστική και δόθηκε η ευκαιρία στις εκπαιδευτικές οργανώσεις να αναδείξουν τον σημαντικό και πολυδιάστατο ρόλο του εκπαιδευτικού.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔ το θέμα της στελέχωσης στη Δημοτική Εκπαίδευση πρέπει να κλείσει καθώς φαίνεται ότι θα υπάρξουν αυξημένες ανάγκες τη νέα χρονιά. «Εκτιμούμε ιδιαίτερα τον τρόπο που εργάζεται ο πρόεδρος της ΜΕΠΕΥ, κ. Πατσαλίδης, και αναμένουμε το αποτέλεσμα του διαλόγου, το οποίο θα κριθεί φυσικά κι από πολιτικές αποφάσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φυλακτού.

Πηγή: Φιλελεύθερος