Διεθνής βράβευση για την καθηγήτρια Τέχνης Πόπη Νικολάου

Η Πόπη Νικολάου, καθηγήτρια τέχνης στο Λύκειο Κολοσσίου, είναι ανάμεσα στους νικητές των διεθνών βραβείων AKS Education Awards, τα οποία απονέμονται κάθε χρόνο στο Νέο Δελχί στην Ινδία. Τα βραβεία απονέμονται σε εκπαιδευτικούς που ξεχωρίζουν ανά το παγκόσμιο γα τις καλές πρακτικές και καινοτομίες που χρησιμοποιούν στο πλαίσιο της διδασκαλίας τους.

«Είναι ένα πολύ τιμητικό βραβείο και ελπίζω πως θα βοηθήσει ώστε να γίνει γνωστή η δουλειά που κάνουμε γενικότερα», ανέφερε στον «Π» η κ. Νικολάου, γνωστή στο ευρύ κοινό χάρη στο έργο «Μετανάστες» που δημιούργησε το 2016 με τους μαθητές του Λυκείου Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου, και το οποίο διακρίθηκε αποσπώντας το διεθνές Saatchi Gallery / Deutsche Bank Art Prize for Schools.


Η κ. Νικολάου αιτήθηκε για το εν λόγω βραβείο, για το οποίο χρειάζονται συστάσεις από συναδέλφους εκπαιδευτικούς. «Το είχα ξεχάσει μέχρι που ήρθε το ιμέιλ στο οποίο αναφερόταν πως είμαι μια από τους νικητές του βραβείου», είπε στον «Π», εξηγώντας ότι η προσπάθεια της ίδιας ως εκπαιδευτικού και δη καθηγήτριας τέχνης είναι «σε όποιο σχολείο πάω, να αφήνω κάτι στα παιδιά. Και τους εξηγώ πάντα ότι το μάθημα της τέχνης δεν είναι για να περνάμε την ώρα μας αλλά για να γινόμαστε πολιτισμένοι. Σε κάθε έργο που φτιάχνουμε, προσπαθώ το θέμα να είναι πάντα κοινωνικό και να αφορά κυρίως τα ανθρώπινα δικαιώματα, ώστε τα παιδιά να μπαίνουν στη διαδικασία να μην είναι αδιάφορα απέναντι στα προβλήματα που υπάρχουν στην κοινωνία».

Όπως τόνισε η κ. Νικολάου, «στην ουσία δεν παρέχουμε στα παιδιά νέους δρόμους για όσα μπορούν να κάνουν. Πολλά παιδιά που μπορεί να έχουν ταλέντο στις τέχνες, δεν ξέρουν ότι θα μπορούσε να ασχοληθούν επαγγελματικά μ’ αυτό. Στη διδασκαλία μου, προσπαθώ αρχικά να τους μάθω να δουλεύουν ομαδικά γιατί τα τελευταία χρόνια έχουμε πρόβλημα με αυτό το θέμα στα σχολεία. Δουλεύοντας ομαδικά τα παιδιά κάνουν πιο εύκολα φιλίες, οι οποίες αυτήν τη στιγμή είναι μόνο στο facebook. Επιπλέον, κάνουμε έργα με κοινωνικά μηνύματα κι αυτό ωφελεί όχι μόνο τα παιδιά αλλά και τον αντίκτυπο που έχει το έργο τους στο ευρύ κοινό».

Η τελετή απονομής των AKS Education Awards θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στο Νέο Δελχί, και εκεί θα τιμηθούν εκπαιδευτικοί από 70 χώρες του κόσμου, οι οποίοι διεκδικούν το κορυφαίο Global Teachers Award.

Πηγή: Πολίτης