Δύσκολος γρίφος για Βουλή οι εκπαιδευτικοί αορίστου χρόνου

Λύσεις αναφορικά με τους εκπαιδευτικούς αορίστου χρόνου αναζητά η βουλή που συζήτησε χθες σχετικό νομοσχέδιο.

Τα μέλη της επιτροπής παιδείας θα επανέλθουν σε ένα μήνα στη συζήτηση αναφορικά με το νομοσχέδιο που θέτει ουσιαστικά τέλος στην παραγωγή αορίστου χρόνου εκπαιδευτικών αναζητώντας λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν, ενώ ενώπιον της επιτροπής βρίσκεται παράλληλα πρόταση νόμου του βουλευτή του ΔΗΚΟ Πανίκου Λεωνίδου.


Η πρόταση που συζήτησε σήμερα η επιτροπή παιδείας, αφορά στη δημιουργία νέου καταλόγου από τον οποίο να γίνεται επιλογή εκπαιδευτικών που έχουν ήδη ξεπεράσει την 30μηνη απασχόληση, για την κάλυψη αναγκών που προκύπτουν για αντικατάσταση ή συμβάσεις στην εκπαίδευση.

Η επιλογή γίνεται σήμερα από τον παλιό κατάλογο διοριστέων

Ο πρόεδρος της επιτροπής παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης, μετά το πέρας της συνεδρίασης δήλωσε ότι επικράτησε πνεύμα αναζήτησης λύσης «η οποία θα είναι προς όφελος των μαθητών, καθώς και λύση η οποία να μπορέσει να ανταποκριθεί στην αντιμετώπιση των εργασιακών προβλημάτων κάποιων ανθρώπων οι οποίοι για πολλά χρόνια έχουν εργαστεί στο δημόσιο και με το νέο σύστημα διορισίμων θα κινδυνεύσουν να μην τους ανανεωθούν οι συμβάσεις».

Σημείωσε ότι υπάρχουν δεύτερες σκέψεις, προβληματισμοί, ακόμα και από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις γιατί ένας αριθμός από αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι εργάζονται για πολλά χρόνια, βρίσκονται στον νέο κατάλογο διορισίμων.

«Άρα, περιμένουν την σειρά τους να διοριστούν. Θα πρέπει η νομική ρύθμιση του θέματος να γίνει με τρόπο ώστε να μην διακόπτονται τα συμβόλαια αυτών των ανθρώπων και ταυτόχρονα να μην δημιουργείται διάκριση με τα άλλα άτομα τα οποία βρίσκονται στον ίδιο τον κατάλογο», συμπλήρωσε.

Ο κ. Χατζηγιάννης σημείωσε ότι το υπουργείο δεσμεύτηκε, ζητά και απαιτεί ότι ως στρατηγικός στόχος είναι το κλείσιμο της στρόφιγγας «και για όλους μας είναι υποχρέωση ότι η στρόφιγγα πρέπει να κλείσει και να έρθουμε να ρυθμίσουμε τις επιπτώσεις του κλεισίματος της στρόφιγγας στο βαθμό που πρέπει».

«Ζητήσαμε στοιχεία ώστε μέσα από τεχνικούς τρόπους ή διαφορετικές προτάσεις ο αριθμός αυτός να μειωθεί», πρόσθεσε εκφράζοντας αισιοδοξία για την κατάληξη σε μια λύση.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Λάρνακας Γιώργος Κ. Γεωργίου, στις δικές του δηλώσεις είπε ότι τους τελευταίους μήνες το εκπαιδευτικό σύστημα του τόπου «ταλανίζεται από διάφορους «μεταρρυθμιστικούς» πειραματισμούς της κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ».

Σχολιάζοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης «να επιβάλει ‘κόφτη’ στις συμβάσεις εργασίας εκατοντάδων μη μόνιμων εκπαιδευτικών, καθορίζοντας οροφή στους 24 μήνες», σημείωσε πως «θεωρούμε ότι υπηρετεί τις ιδεολογικές τις αγκυλώσεις αναφορικά με τις ανελαστικές μορφές εργασίας, κινείται, ενδεχομένως, στα όρια της παρανομίας με βάση ευρωπαϊκές και κυπριακές νομοθεσίες, παραβλάπτει την ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου, και χρησιμοποιεί ως αναλώσιμο προϊόν τους εκπαιδευτικούς, ακόμα κι αυτούς που πέτυχαν, με το πολυδιαφημιζόμενο νέο σύστημα διορισμών».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, ο οποίος κατέθεσε, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΚΟ, πρόταση νόμου για δημιουργία τρίτου καταλόγου εκπαιδευτικών, είπε ότι «μέχρι σήμερα δυστυχώς, το κράτος εκμεταλλεύεται και λειτουργεί καταχρηστικά έναντι αυτών των ανθρώπων αφού προσλαμβάνει κατά καιρούς είτε ως έκτακτους είτε ως αντικαταστάτες είτε ως συμβασιούχους, διάφορους εκπαιδευτικούς σε διάφορες ειδικότητες, με αποτέλεσμα αυτοί οι άνθρωποι να ζουν σε μια αβεβαιότητα και σε μια αδικία».

«Εμείς καταθέσαμε μία πρόταση νόμου η οποία επιδιώκει να επιλύσει σε βάθος και σε πλάτος όλο το αυτό το ζήτημα», ανέφερε σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν προβλήματα που αναφύονται και μέσα από τη συγκεκριμένη πρόταση

Εξέφρασε παράλληλα ετοιμότητα για συζήτηση με τους αρμοδίους ώστε με την πρόταση να μην δημιουργηθούν προβλήματα στους ήδη υφιστάμενους καταλόγους διοριστέων και διορισίμων.

Πηγή: Stockwatch