Είναι το τελευταίο εξάμηνο το “Βατερλό” του Χαμπιαούρη;

Η σημερινή μέρα είναι θλιβερή. Θα παραμείνει στην Ιστορία ως απόλυτη ένδειξη ανικανότητας σε συνδυασμό με άκρατο αυταρχισμό και απύθμενο εγωισμό. Ως σύμβολο και ανευθυνότητας, αφού εκείνοι που θυματοποιούνται είναι μικρά παιδιά. Το μέλλον αυτού του τόπου. Δυστυχώς, αν και όλοι οι εμπλεκόμενοι ευαγγελίζονται το συμφέρον τους, εντούτοις, στην πράξη έκαναν ακριβώς το αντίθετο.

Μέσα, όμως, από αυτή την συνεχιζόμενη κρίση έχει αναδειχθεί μια τραγική φιγούρα. Ενός πρωταγωνιστή άκρως ατάλαντου. Με επαναλαμβανόμενες γκάφες. Με χρήση αναληθών ισχυρισμών. Με υποδειγματική ανεπάρκεια χειρισμών, λόγου και πράξεων. Ενός πρωταγωνιστή ο οποίος, ασχέτως της τοποθέτησης έκαστου πολίτη υπέρ της μίας ή της άλλης εμπλεκόμενης στην κρίση πλευράς, μόνο αν πάσχει από καλπάζουσα αύξηση μυωπίας θα αδυνατεί να αντικρίσει την συγκεκριμένη τραγική πολιτική φιγούρα.


Ο λόγος για τον υπουργό Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη ο οποίος σε θητεία έξι μηνών έχει κατορθώσει να προκαλέσει απέραντο χάος στο χώρο της Παιδείας. Μέσα σε έξι μήνες έχει ήδη βρεθεί υπό κηδεμονία και συνεχή επιτήρηση από το Προεδρικό, τους συναδέλφους του υπουργούς και όλους τους επικοινωνιολόγους της Κυβέρνησης. Αφού τρέμουν ανά πάσα στιγμή ότι κάθε του κίνηση ή δήλωση μπορεί να ανάψει νέες φωτιές.

Από την ανάληψη των καθηκόντων του πριν από έξι μήνες, υπέπεσε στο πρώτο ολίσθημα. Με εκείνη την «ιστορική» δήλωση του περί κοινών οραμάτων όταν συναντήθηκε με τους ακραίους της πολιτικής. Αν του συγχωρέθηκε εκείνο το ολίσθημα ως πρωτάρης που ήταν, το δεύτερο δείγμα γραφής ήταν άκρως απογοητευτικό. Οι καμπάνες είχαν αρχίσει να ηχούν, προειδοποιώντας για την ενδεχόμενη λαίλαπα η οποία θα ακολουθούσε.

Επισκέφθηκε τα Λανίτεια Εκπαιδευτήρια για να εγκαινιάσει την τοποθέτηση… ψυκτών νερού! Γελοία και μόνο τα εγκαίνια. Γελοιωδέστερη, όμως, η δήλωση με την οποία συνόδευσε τα εγκαίνια: «Η Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση συνεχίζεται και ένα απτό παράδειγμα αυτού είναι η τοποθέτηση των πρώτων ψυκτών φιλτραρισμένου πόσιμου δροσερού νερού», ανέφερε χαρακτηριστικά!!! Το παρδαλό κατσίκι συνήθως πεθαίνει από το γέλιο. Στην προκειμένη περίπτωση απεβίωσε από τα κλάματα…

Η συνέχεια έφερε αλλαγή σεναρίου. Ξέφυγε από την κωμική διάσταση του θεάτρου, που είχε αρχίσει να διαδραματίζεται στο πάλκο της εκπαίδευσης. Παραχώρησε τη θέση της, δυστυχώς, σε τραγωδία. Ήρθε ο θλιβερός θάνατος ενός 10χρονου αγοριού που τραυματίστηκε στην αυλή ενός σχολείου. Κι εκεί, κηρύχτηκε ο πόλεμος. Εξαιτίας, μερικών επαναλαμβανόμενων δηλώσεων του Χαμπιαούρη. Έκραζε τους μέχρι πρότινος συναδέλφους του εκπαιδευτικούς. Κάνοντας λόγο για «προβληματικούς», «ανεπαρκείς» και έχοντες «ψυχολογικά προβλήματα».

Όχι πως δεν υπάρχουν τέτοιοι εκπαιδευτικοί. Όμως, σπέρνοντας ανέμους με το καλημέρα της θητείας σου πρέπει να είσαι έτοιμος να θερίσεις θύελλες. Ιδίως, όταν είσαι επιθεωρητής και βρίσκεσαι εκτεθειμένος αφού στη διάρκεια της καριέρας σου έφερες ευθύνη για τη διατήρηση «προβληματικών» στο χώρο της εκπαίδευσης.

Η συνέχεια έμελλε να εξελισσόταν σε ωδή της τραγωδίας. Προχώρησε σε έναν μπακαλίσιμο εξορθολογισμό, που στόχευε με μια απλή λογιστική πράξη να εξοικονομίσει μερικά εκατομμύρια στον κορβανά του Χάρη ο οποίος είχε αδειάσει. Βλέπετε, μόλις του είχε φύγει ο πάτος από το ασήκωτο βάρος που τον πλάκωσε από τον μετεωρίτη του Συνεργατισμού. Το έπραξε με αυταρχικό τρόπο, άνευ διαλόγου και με μια εξοργιστική εξαγγελία δυο μέρες πριν αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο τα μέτρα. Παραγνωρίζοντας τα μυριάδες σοβαρότερα προβλήματα της Παιδείας. Χωρίς να αρχίσει καν από το σπίτι του. Μόλις χθες έγινε γνωστό ότι 313 αποσπάσεις εκπαιδευτικών που κάνει το Υπουργείο στοιχίζουν 10 εκατ. ευρώ!

Τα σύννεφα πολέμου που είχαν ήδη συγκεντρωθεί πάνω από τον ουρανό της Παιδείας, απέφεραν την φοβερή καταιγίδα την οποία ακόμη βιώνουμε. Σε όλο αυτό το διάστημα των δυόμισι μηνών, ο τραγικός πρωταγωνιστής συνέχισε να επαναλαμβάνει εξόφθαλμα ατάλαντους ρόλους. Προσπαθώντας με αναληθείς ισχυρισμούς –έστω και σε μονόλογους- άγαρμπους χειρισμούς, συγκρουσιακές ατάκες, εμπρηστικούς συμβούλους (π.χ. Σκαλιάς) να κερδίσει την κοινή γνώμη.

Επένδυσε, εμφανώς, στην απέχθεια μερίδας της κοινής γνώμης προς τους «καλοπερασάκηδες» εκπαιδευτικούς και στον κανιβαλισμό που συντηρείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου πληθώρα «θηρίων» είναι έτοιμα να καταβροχθίσουν οποιοδήποτε θύμα βρεθεί στο δρόμο τους. Κατάφερε έτσι για πρώτη φορά να ενώσει όλες τις εκπαιδευτικές οργανώσεις. Και αν η συνένωση των συνδικαλιστών θεωρήθηκε επίτευγμα, οι 12.000 που βρέθηκαν έξω από το Προεδρικό και το βροντερό 96% στις κάλπες, θα αποτελούν εσαεί μετάλλια ντροπής για την παρούσα κυβέρνηση.

Ακόμη και χθες, μια απλή διαχείριση της σημερινής απεργίας στάθηκε αδύνατο να κάνει. Έσπασε τα μούτρα του με τους συνταξιούχους και τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς, που γελοιωδώς δήλωνε ότι σκέφτονταν να αξιοποιήσουν σήμερα και αύριο, και αφού ούτε νομικά αντίμετρα μπόρεσε να εξεύρει. Δεν βρήκε καν τη δύναμη να πει στους γονείς να μην πάρουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ενημερώνει τους γονείς ότι ενόψει της απεργίας το Υπουργείο δεν είναι σε θέση να προσφέρει ασφάλεια και προστασία εντός των σχολικών χώρων. Δηλαδή, αν θέλουν να τα πάρουν αλλά δική τους η ευθύνη;

Στο αποκορύφωμα της τραγωδίας, ακόμη και το Προεδρικό αντιλήφθηκε ότι κινδύνευε. Έθεσε τον ατάλαντο πρωταγωνιστή υπό κηδεμονία και επιτήρηση. Περιορίστηκαν οι δημόσιες εμφανίσεις του στο ελάχιστο. Κι αυτές με τοποθετήσεις σε σκονάκια. Δεν θυμάμαι ποτέ άλλον υπουργό να βγαίνει από σύσκεψη και να προβαίνει σε δηλώσεις μπροστά στις κάμερες διαβάζοντας από χαρτί. Τοποθέτησαν την υπουργό Εργασίας και τον υπουργό Γεωργίας (!) για να διαβουλευτούν με τους εκπαιδευτικούς. Επιστράτευσαν ακόμη και τον υπουργό Εξωτερικών! Οποίος ξεπεσμός για έναν υπουργό Παιδείας.

Και όμως. Ο Χαμπιαούρης παρέδωσε ένα μοναδικό μάθημα στους μαθητές. Πολιτικής αναξιοπρέπειας και πλήρους άγνοιας του όρου ευθιξία. Αφού, πλειστάκις, επανέλαβε με απύθμενο πολιτικό θράσος ότι δεν περνά καν από το μυαλό του να παραιτηθεί… Όποια και αν είναι η συνέχεια της κρίσης, το βέβαιο είναι ότι οι εκπαιδευτικοί στο μάθημα της Ιστορίας θα αντικαταστήσουν το κεφάλαιο με το Βατερλό του Ναπολέοντα με το Βατερλό του Χαμπιαούρη. Αποκορύφωμα ενός τραγικού εξάμηνου ενός τραγικού υπουργού!

Πηγή: Φιλελεύθερος