Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για τη φοιτητική μέριμνα -Τι αλλάζει

Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την φοιτητική μέριμνα από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Νίκος Κουτσού.


Κατά ψήφισαν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ, της ΕΔΕΚ των Οικολόγων και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας.

Από το ΥΠΟΙΚ στο Υπ.Παιδείας η αρμοδιότητα

Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο η αρμοδιότητα διαχείρισης της φοιτητικής χορηγίας, μεταφέρεται απο το ΥΠΟΙΚ στο Υπουργείο Παιδείας. Διαφοροποιούνται τα κριτήρια παραχώρησης της φοιτητικής χορηγίας και προστίθενται διατάξεις για την παραχώρηση φοιτητικών επιδομάτων στη βάση κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων.

Παράλληλα, περιορίζεται σημαντικά η γραφειοκρατία και η ταλαιπωρία των φοιτητών και των οικογενειών τους. Οι φοιτητές θα αιτούνται όλες τις μορφές φοιτητικής μέριμνας που δικαιούνται, μέσω ενός ενιαίου εντύπου αίτησης.

Το νομοσχέδιο διατηρεί το φοιτητικό πακέτο με τη μορφή φοιτητικών επιδομάτων και με την ίδια φιλοσοφία, προσφέροντας στοχευμένη βοήθεια στους φοιτητές που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Στα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια, που λαμβάνονται υπόψη για την παραχώρηση των φοιτητικών επιδομάτων, προστίθεται ειδική ρύθμιση για επιπλέον μοριοδότηση των φοιτητών πολύτεκνων οικογενειών.

Επίσης, αυξάνονται οι δικαιούχοι των φοιτητικών επιδομάτων, αφού σε αυτούς θα περιλαμβάνονται, για πρώτη φορά, και φοιτητές των ιδιωτικών σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι φοιτούν σε αξιολογημένα προγράμματα σπουδών σε επίπεδο πτυχίου.

Τα φοιτητικά επιδόματα θα δίνονται με τον ίδιο τρόπο στους φοιτητές που σπουδάζουν στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, στη βάση πραγματικών δεδομένων, «όλοι ανεξαιρέτως οι φοιτητές που έλαβαν φοιτητικό πακέτο κατά την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά θα ήταν δικαιούχοι και με τις πρόνοιες της προτεινόμενης νομοθεσίας».

Σύμφωνα άλλωστε με πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργικού Συμβουλίου μετά την έγκριση του νομοσχεδίου, με το νοικοκύρεμα και τον εξορθολογισμό των χορηγιών αυτών, που προκύπτει με την υπό αναφορά μεταρρύθμιση, ωφελούνται πρώτα και κύρια οι φοιτητές, οι οποίοι με λιγότερη γραφειοκρατία και ταλαιπωρία θα διεκδικούν την ίδια φοιτητική χορηγία και φοιτητικά επιδόματα όπως και προηγουμένως, αφού στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για το 2016 το ύψος των κονδυλίων για τη φοιτητική μέριμνα διατηρείται σταθερό.

Πηγή: Sigmalive