Εισηγήσεις ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ προς Υπουργείο Παιδείας

Σε τέσσερις προτάσεις της ΠΟΕΔ και σε έξι της ΟΛΤΕΚ καλείται να απαντήσει ο υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης.

Οι εισηγήσεις της ΠΟΕΔ, όπως περιλαμβάνονται στο κοινό έγγραφο των εκπαιδευτικών οργανώσεων, αφορούν τα εξής:


  1. Αποσπάσεις εκπαιδευτικών: Ο εξορθολογισμός των αποσπάσεων που επιτελούν διοικητικό έργο στο Υπουργείο Παιδείας (201,6 από τις οποίες οι μισές περίπου προέρχονται από τη δημοτική εκπαίδευση) μπορεί να «εξοικονομήσει» αμέσως μέχρι και 15 εκπαιδευτικούς στη δημοτική, προδημοτική και ειδική εκπαίδευση, κάτι που αναλογεί σε μείωσή τους κατά 15% («εξοικονόμηση» 15 εκπαιδευτικών).
  2. Παραχώρηση υπηρεσιών: Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέχει η ΠΟΕΔ, 21 εκπαιδευτικοί που έχουν παραχωρηθεί σε υπηρεσίες εκτός Υπουργείου Παιδείας προέρχονται από τη δημοτική εκπαίδευση. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί δεν θα πρέπει να χρεώνονται στην εκπαίδευση και ως εκ τούτου επιβάλλεται στη θέση τους να διοριστεί ανάλογος αριθμός εκπαιδευτικών («εξοικονόμηση» 21 εκπαιδευτικών).
  3. Πρόγραμμα επιμόρφωσης: Αναστολή του εν λόγω προγράμματος το οποίο θα εφαρμοζόταν πιλοτικά σε 30 σχολικές μονάδες («εξοικονόμηση» 6 εκπαιδευτικών).
  4. Η ΠΟΕΔ παρουσιάζεται έτοιμη να συζητήσει και κάποια άλλα μέτρα τα οποία δύναται να εξοικονομήσουν μικρό μεν αλλά σημαντικό υπό τις περιστάσεις αριθμό εκπαιδευτικών, επιτυγχάνοντας έτσι τον αριθμό που η διεύθυνση δημοτικής έχει καθορίσει ως ανάγκη εξοικονόμησης για τη νέα σχολική χρονιά («εξοικονόμηση» 10 εκπαιδευτικών). Θέτει επίσης τα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν το δημόσιο σχολείο, όπως η αντιμετώπιση της παραβατικής συμπεριφοράς, η αντιμετώπιση του αναλφαβητισμού, η παροχή ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, η εκπαίδευση μαθητών με μεταναστευτική βιογραφία, θέματα ασφάλειας και υγείας στα σχολεία, και αναμένει να δοθούν λύσεις από το υπουργείο.

Οι εισηγήσεις που κατέθεσε η ΟΛΤΕΚ:

  1. Μετάταξη μόνιμων εκπαιδευτικών που πλεονάζουν λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από μαθητές/τριες,
  2. αναστολή επιμορφώσεων,
  3. κάλυψη πρόωρων αφυπηρετήσεων (τρεις στο σύνολο),
  4. σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης εκπαιδευτικών,
  5. έγκριση δέκα νέων θέσεων που αποτελούν πρόσθετες ανάγκες για την ομαλή λειτουργία των ειδικών σχολείων
  6. και έγκριση είκοσι περίπου θέσεων εκπαιδευτικών που στελεχώνουν τα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Πηγή: Πολίτης