Ελάχιστες οι θέσεις τελικά που θα δοθούν σε Ελλαδίτες εκπαιδευτικούς

Μόλις πέντε θέσεις στη Δημοτική και περίπου 150 στη Μέση Εκπαίδευση θα μπορούν να διεκδικήσουν οι Ελλαδίτες εκπαιδευτικοί μέσω των γραπτών εξετάσεων που θα εφαρμοσθούν για πρώτη φορά προς τα τέλη του 2017.

Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι τα δημοσιεύματα στον ελλαδικό Τύπο, που αναφέρονται σε μαζικές προσλήψεις, στερούνται βάσης. Πηγές που γνωρίζουν το θέμα, θεωρούν ότι η μεγάλη διάσταση η οποία δόθηκε, αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων. Είναι χαρακτηριστικό ότι διάφορα ιδρύματα στην Ελλάδα, ασχολούνται με την προετοιμασία εκπαιδευτικών για τις εξετάσεις πρόσληψης στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα, τους υπόσχονται «λαγούς με πετραχήλια» και χρεώνουν με €2.500 τα μαθήματα εννέα εβδομάδων.


«Τουλάχιστον για τα ερχόμενα χρόνια οι θέσεις είναι λιγοστές», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού, και ανέφερε πως ο Ελλαδίτης πρόεδρος των δασκάλων, Θανάσης Κικινής, ήρθε σε επαφή με τον ίδιο ζητώντας διευκρινίσεις ώστε να αποκατασταθεί η αλήθεια και να προστατευθούν οι συνάδελφοί τους από τυχόν εκμετάλλευση. Αυξημένη αναμένεται για τους Κύπριους η ανταγωνιστικότητα στις εξετάσεις, ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ. Ο Δημήτρης Ταλιαδώρος εξηγεί ότι με την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησαν οι Ελλαδίτες καθηγητές να εγγράφονται στους καταλόγους, με αποτέλεσμα σήμερα να φτάνουν στο 20%.

Όπως αναφέρει, στο υφιστάμενο σύστημα αρχίζουν πλέον να διορίζονται οι εγγεγραμμένοι από το 2004, πολλοί από τους οποίους προέρχονται από την Ελλάδα. «Οι πλείστοι καθηγητές Φυσικής που διορίζονται από την επετηρίδα είναι εξ Ελλάδος», σημείωσε και υπογράμμισε πως σήμερα αποτελεί γεγονός των περισσότερων ειδικοτήτων.

Τους κανονισμούς που θα ρυθμίζουν τη διαδικασία διεξαγωγής των γραπτών εξετάσεων για εγγραφή και κατάταξη των υποψηφίων σε πίνακες διορισίμων στη Δημόσια Εκπαιδευτική Υπηρεσία, ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο. Οι κανονισμοί θα κατατεθούν άμεσα στη Βουλή για έγκριση.

Το Νέο Σύστημα Διορισμών υπερψηφίστηκε το 2015 και προβλέπει, για πρώτη φορά, τη διεξαγωγή γραπτών εξετάσεων για διορισμό πτυχιούχων στη Δημόσια Εκπαιδευτική Υπηρεσία αλλά και επικαιροποίηση, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, της γνώσης τους στο γνωστικό αντικείμενο που αναμένεται να διδάξουν.

Πηγή: Φιλελεύθερος/Δέσποινα Ψύλλου