Η “δωρεάν παιδεία” τελικά… κοστίζει

Οι περισσότεροι γονείς φέτος ξόδεψαν μεταξύ 100 και 300 ευρώ για την αγορά των σχολικών ειδών για κάθε παιδί τους, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Παρ’ όλο που οι Κύπριοι κάνουν την έρευνά τους πριν πάνε στα καταστήματα για τα απαραίτητα, συνεχίζουν να ξοδεύουν αρκετά χρήματα για τον σκοπό αυτό.


Tα έξοδα δεν φαίνεται να τελειώνουν εκεί, αφού, αν και στην Κύπρο έχουμε δωρεάν δημόσια παιδεία, το 68% των μαθητών μας χρειάζονται ενισχυτική διδασκαλία εκτός σχολείου, ενώ οι περισσότεροι γονείς επενδύουν χρήματα και για δραστηριότητες που δεν φαίνεται να προσφέρονται στον βαθμό που θα ήθελαν στο σχολείο, όπως η ενασχόληση των παιδιών τους με τις τέχνες και τον αθλητισμό, και η εκμάθηση ξένων γλωσσών.

figure1

Καλύτερα σπιτικό

Τα περισσότερα παιδιά είτε παίρνουν φαγητό μαζί τους στο σχολείο αποκλειστικά από το σπίτι (46%), είτε παίρνουν ένα μέρος των γευμάτων τους μαζί τους και αγοράζουν τα υπόλοιπα από την καντίνα (46%). Μόνο το 8% των μαθητών σιτίζονται αποκλειστικά από την καντίνα του σχολείου.

Κοινό μυστικό

Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των Κυπρίων μαθητών κάνουν ιδιαίτερα. Σύμφωνα με τους γονείς, το 68% των παιδιών παρακολουθούν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας εκτός σχολείου, έναντι του 32% που δεν παρακολουθούν.

figure2

Ναι στο σχολείο, όχι στο σύστημα

Το 88% των γονιών είναι πολύ (41%) ή αρκετά (47%) ευχαριστημένοι από το σχολείο που φοιτούν τα παιδιά τους. Ωστόσο από το εκπαιδευτικό σύστημα γενικότερα μόλις το 18% είναι πολύ ευχαριστημένοι, ενώ αρκετά ευχαριστημένοι δηλώνουν το 44%. Λίγο ευχαριστημένοι είναι το 28% και καθόλου το 10%. Σε ό,τι αφορά την πρόοδο των παιδιών τους, το 33% των γονέων είναι πολύ ευχαριστημένοι και το 48% αρκετά.

figure3

Πιο ακριβές οι στολές

Οι μισοί γονείς ξοδεύουν μεταξύ 21-50 ευρώ για την αγορά γραφικής ύλης μόνο, με το 39% να δίνουν ακόμη περισσότερα και μόνο το 12% λιγότερα. Περίπου στα ίδια ποσά κινούνται και οι αγορές σχολικής τσάντας. Αυτό που φαίνεται να είναι μεγάλο έξοδο για τους γονείς είναι η αγορά σχολικής στολής, καθώς μόνο το 6% ξόδεψαν μέχρι 20 ευρώ γι’ αυτήν. Το 26% των Κυπρίων ξόδεψαν μέχρι 50 ευρώ και το 49% μέχρι 100 ευρώ. Ποσοστό 15% ξόδεψαν μέχρι 150 ευρώ και 4% πάνω από 151 ευρώ.

Συνολικά οι περισσότεροι γονείς (38%) ξόδεψαν φέτος για κάθε τους παιδί μεταξύ 201-300, για αγορές που σχετίζονται με τα σχολικά είδη. Άλλο 36% χρειάστηκε να ξοδέψουν μεταξύ 101-200 ευρώ, ενώ μικρότερα είναι τα ποσοστά των γονιών που έδωσαν είτε λιγότερα είτε περισσότερα χρήματα για τις σχολικές αγορές.