«Η Φόνισσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στην Λευκωσία

Το Θέατρο ΚΡΑΜΑ, ανεβάζει το αριστούργημα της νεοελληνικής λογοτεχνίας «Η Φόνισσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Η πρεμιέρα του έργου θα δοθεί την Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου στο Θέατρο Πάνθεον, στη Λευκωσία, στις 20:30, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Σπύρου Αντωνέλλου.

Η πολυσυζητημένη «Φόνισσα» μετατρέπει τον κοινωνικό της τρόμο σε πράξεις παράλογης δικαιοσύνης, ακολουθώντας τις εσωτερικές της φωνές και τα αισθήματα περί δικαίου, για το τέλος μιας άθλιας καθημερινότητας των ταπεινών και κατατρεγμένων γυναικών.


Το έργο θα παίζεται κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 20:30 και τις Κυριακές, στις 18:30, ως τις 3 Δεκεμβρίου. Θα δοθούν 15 παραστάσεις, μόνο στη Λευκωσία. Κρατήσεις: 99758131

Σημείωμα του σκηνοθέτη

Τη «Φόνισσα» δεν μπορώ να τη δω παρά μόνο κινηματογραφικά στη σκηνή ενός θεάτρου… Εικόνες, εικόνες, εικόνες που έχουν όλα εκείνα τα πένθιμα αρώματα της εβδομάδας των Παθών: Τη μυρωδιά του κρίνου, της μωβ βιολέτας, του γαρύφαλου και της μυρσίνης…Την αναμονή μιας ανάστασης που δεν έρχεται, τον αγέρα της απομόνωσης σε ένα νησί που τυραννάει με την ασύλληπτη ομορφιά του.

Ήχοι αργόσυρτων μυρολογιών, που πνίγονται στο λιβάνι και στη σκοτεινιά των σπιτιών, που καταδίκασαν τους κατοίκους τους σε ισόβια κάθειρξη, χωρίς να ακούγεται η αλυσίδα του ισοβίτη… και ψαλμοί πρόθεσης νεκρών κοριτσιών.

Παρελθόν, παρόν ανταμώνουν σε έναν χρόνο σχεδόν οραματικό. Τα πρόσωπα των γυναικών καθαγιασμένα, παραδομένα στη νοοτροπία και τις αρχές μιας γκρίζας εποχής χωρίς φως, με στραγγαλισμένη ακόμα και τη χαρά της μητρότητας.

Ζουν σε μια φυλακή χωρίς κάγκελα, υποκύπτουν στην προδιαγεγραμμένη μοίρα τους σε ένα χώρο που μυρίζει αλμύρα της θάλασσας, γλυφό νερό πηγών ή και πατημένο αγριοχόρταρο. Όλες είναι ένα κομμάτι της Φραγκογιαννούς, που ψηλώνει ο νους της, αγγίζει ανώτερα ζητήματα που δεν μπορεί να τα εξηγήσει.

Οικειώνεται το κακό, το μεταστρέφει σε σωτήριο καλό, βλέπει τη θυσία ως το μόνο τρόπο λύτρωσης από τα βάσανα του στερημένου βίου της. Περιφρονημένη από το γονιό, το σύζυγο, τ´ αγόρια της, ενώνει το θρήνο της ζωής της με τις θυγατέρες, τις γειτόνισσες, τις συγχωριανές, τις γνωστές και άγνωστες που κινούνται όλες ασθενικά και βασανισμένα.

Η μυρωδιά του θανάτου στο έργο του Παπαδιαμάντη δεν υπάρχει κι ούτε είναι το ζητούμενο. Η θλίψη βρίσκεται στη ζωή, στα πάθια της καρδιάς, στα δεινά της καθημερινότητας που έκαναν τη χαρά ντροπή και κατάρα.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον γυναικών, που ένιωσαν από τη στιγμή της γέννησής τους την ακύρωση και δεν αγαπήθηκαν από κανέναν, κινείται η γριά Χαδούλα που παίζει με το θάνατο, που πνίγει χωρίς δισταγμό, που νιώθει την τύψη κι επιλέγει να συνεχίσει το δαιμονικό της έργο μέχρι κι εκείνη να πνιγεί στη θάλασσα για να καθαριστεί έτσι και να γυρίσει στη μήτρα της μάνας της, ελπίζοντας να ξαναγεννηθεί κάποτε καθαρή, αγαπημένη…προπάντων αγαπημένη.

Συντελεστές

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Σπύρος Αντωνέλλος
Επιμέλεια κοστουμιών-σκηνικού: Σταύρος Αντωνόπουλος
Μουσική: Κώστας Κακογιάννης
Στίχοι τραγουδιών: Πάμπος Κουζάλης
Βοηθός σκηνοθέτη: Δέσποινα Χρυσάνθου

Πρωταγωνιστούν: Ιωάννα Σιαφκάλλη, Μαρία Μιχαήλ, Φανή Σωκράτους, Αστέρω Κυπριανού, Φάνη Πέτσα, Μιράντα Νυχίδου, Ελεάνα Χαραλάμπους, Γιώργος Χριστοδούλου, Κώστας Κωνσταντίνου, Κωνσταντίνα Μενοίκου

Πηγή: philenews