Η χρήση της γελοιογραφίας στην εκπαίδευση

Μία διαφορετική προσέγγιση για το μάθημα των νέων ελληνικών προτείνει το βιβλίο της Σοφιάννας Παξιμαδάκη «Πολυγραμματισμοί: αξιοποίηση γελοιογραφιών στη διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας» που παρουσιάστηκε το Σάββατο στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ. Το εξώφυλλο καθώς αρκετές από τις γελοιογραφίες του βιβλίου των εκδόσεων educartoon είναι του Μιχάλη Κουντούρη.

Για το βιβλίο μίλησαν η συγγραφέας, η Ευγενία Αρβανίτη, επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών και η ομογενής πρύτανις του τμήματος εκπαίδευσης του πανεπιστημίου του Ιλινόι, Μαίρη Καλαντζή. Η κ. Καλαντζή είναι εμπνεύστρια της θεωρίας των πολυγραμματισμών, που αποτελεί μία από τις σύγχρονες τάσεις στην εκπαίδευση και διαπραγματεύεται τη μεταβολή της χρήσης της γλώσσας ανάλογα με διαφορετικές κοινωνικές και πολιτιστικές συνθήκες, καθώς και στην εγγενή πολυτροπικότητα των επικοινωνιών, ιδίως στο πλαίσιο των νέων ψηφιακών μέσων του σήμερα.


«Ο δάσκαλος στον 21ο αιώνα πρέπει να είναι πολυτροπικός. Να δίνει δηλαδή νοήματα στα παιδιά μέσα από διαφορετικούς τρόπους», επισήμανε η κ. Αρβανίτη.

Από την πλευρά της, η Μαίρη Καλαντζή, που συμμετείχε στον εθνικό διάλογο για την παιδεία ζητώντας μεγαλύτερη αυτονομία των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών, τόνισε ότι το μέλλον της παιδείας βρίσκεται στις πρωτοβουλίες των εκπαιδευτικών και ότι το συγκεκριμένο βιβλίο προωθεί ένα μοντέλο εκπαίδευσης που δίνει έμφαση στη διαφορετικότητα και τις ιδιαιτερότητες κάθε μαθητή.

«Ως εκπαιδευτικός χρησιμοποίησα κατά τη διδασκαλία μαθητών γυμνασίου γελοιογραφίες, στο πλαίσιο έρευνας για το πανεπιστήμιο Αιγαίου, προσπαθώντας να αναπτύξω την κριτική τους σκέψη, για να αλλάξουν την αντίληψη τους για την κοινωνία. Τα παιδιά δεν ήταν τόσο εξοικειωμένα με το είδος, αλλά σιγά-σιγά άρχισαν να αποκωδικοποιούν τη γελοιογραφία και να συζητούν γενικότερα για τα κοινωνικά ζητήματα που παρουσιάζονταν. Επίσης, έγραψαν εκθέσεις πάνω στις γελοιογραφίες και προσπαθούσαν να φτιάξουν τις δικές τους. Οι περισσότεροι μαθητές άλλαξαν στερεοτυπικές αντιλήψεις που είχαν, επαναπροσδιορίζοντας την οπτική τους για την κοινωνία. Θεωρώ ότι πρέπει οι εκπαιδευτικοί να χρησιμοποιούν περισσότερες γελοιογραφίες», μας είπε η κ. Παξιμαδάκη.

Πηγή: efsyn.gr