Θα γίνει ο “αποδιοπομπαίος τράγος” ο δάσκαλος;

Σε δάσκαλο που βαρύνεται με ιστορικό από προηγούμενα περιστατικά σε δημοτικά σχολεία στρέφεται η έρευνα του Υπουργείου Παιδείας για τον τραυματισμό του 10χρονου μαθητή, καθώς ήταν ο εκπαιδευτικός που είχε την ευθύνη της οργάνωσης και διοίκησης του τμήματος κατά την ώρα του μαθήματος της γυμναστικής.

Με βάση τα ευρήματα του πορίσματος της διοικητικής έρευνας για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες τραυματίστηκε ο μαθητής, ο υπουργός Παιδείας διέταξε την Πέμπτη τη διεξαγωγή πειθαρχικής έρευνας εναντίον του συγκεκριμένου δάσκαλου, με σκοπό να διερευνηθούν οι πραγματικές συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το τραγικό συμβάν.


Άξιος ιδιαίτερης αναφοράς και ο ρόλος της συνδικαλιστικής οργάνωσης των δασκάλων (ΠΟΕΔ) κατά τη διερεύνηση των γεγονότων καθώς, όπως πληροφορούμαστε, επιχείρησε να παρέμβει προληπτικά για να προστατεύσει το μέλος της, γεγονός που προκάλεσε και σύγκρουση με τον υπουργό Παιδείας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, κατά τη διάρκεια της διοικητικής έρευνας και ενόσω λειτουργοί του υπουργείου Παιδείας λάμβαναν καταθέσεις από τη διευθύντρια και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, τον χώρο επισκέφθηκαν συντεχνιακοί της ΠΟΕΔ.

Ο υπουργός Παιδείας αφού ενημερώθηκε για το γεγονός αυτό ζήτησε να απομακρυνθούν για να μην επηρεάσουν το εκπαιδευτικό προσωπικό, που έδινε τη μαρτυρία του.

Οι συνδικαλιστές αρνήθηκαν να αποχωρήσουν και ο υπουργός Παιδείας κάλεσε την Αστυνομία και ζήτησε να προχωρήσουν στη σύλληψη των συντεχνιακών, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της ΠΟΕΔ. Το περιστατικό αυτό επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στον «Φ» ο υπουργός Παιδείας.

Σύμφωνα πάντως με ασφαλείς πληροφορίες του «Φ», η υπόθεση είναι πολύ πιο σοβαρή από ό,τι έχει διαφανεί μέχρι σήμερα σε σχέση με τις ευθύνες του σχολείου.

Όπως προκύπτει, ο εκπαιδευτικός στο δημοτικό του Αλεθρικού, στο μάθημα του οποίου τραυματίστηκε ο 10χρονος μαθητής βαρύνεται από ένα ιστορικό που δεν τιμά ούτε τον ίδιο, αλλά ούτε και όσους χειρίστηκαν προηγούμενα περιστατικά σε δημοτικά σχολεία και απλώς τον μετέθεταν από το ένα σχολείο στο άλλο μετά από αντιδράσεις γονιών.

Και αυτό ενώ είθισται οι δάσκαλοι να παραμένουν στο ίδιο σχολείο για μια χρονική διάρκεια μέχρι έξι χρόνια, στην περίπτωση του εν λόγω εκπαιδευτικού από το 2012 και μετά που τοποθετήθηκε ως βοηθός διευθυντής μετατίθεται κάθε χρόνο μέχρι και σήμερα που διδάσκει στο δημοτικό σχολείο Αλεθρικού. Μάλιστα, μια χρονιά έτυχε δυσμενούς μετάθεσης.

Το 2012 δίδασκε στο δημοτικό σχολείο Βεργίνα στην Αραδίππου, το 2013 μετατέθηκε στο σχολείο της Ορμήδειας, ενώ το 2014 στην Αθηένου, απ’ όπου μετατέθηκε στο Αλεθρικό το 2016. Παρατηρείται δηλαδή να έχει αλλάξει τέσσερα σχολεία μέσα σε έξι χρόνια.

Σε όλες τις περιπτώσεις υπήρχαν παράπονα από τους γονείς των οποίων τα παιδιά τους διδάσκονταν από τον εν λόγω δάσκαλο. Τα παράπονα αφορούσαν αμέλεια στα καθήκοντά του και ενημερωνόταν και το υπουργείο Παιδείας. Σε όλες τις περιπτώσεις ελέω των αντιδράσεων μετατίθετο.

Σε μια περίπτωση μάλιστα απομακρύνθηκε τόσο ο δάσκαλος, όσο και η διευθύντρια του σχολείου και μάλιστα από την πρώτη χρονιά που είχαν διοριστεί στο σχολείο αυτό. Σημειώνεται ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν και σχετικά δημοσιεύματα στον «Φ» για τις αντιδράσεις γονέων σε σχέση με ενέργειες του εν λόγω εκπαιδευτικού.

Μπορεί τα περιστατικά αυτά να μην σχετίζονται με το συγκεκριμένο που οδήγησε σε τραυματισμό του 10χρονου μαθητή με συνεπακόλουθο τον θάνατό του, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο χειρισμός τα προηγούμενα χρόνια με τις μεταθέσεις δεν έλυσε το πρόβλημα.

Άρχισε η διεξαγωγή πειθαρχικής έρευνας

Ερευνώντα λειτουργό από το Υπουργείο Παιδείας, αλλά από τη βαθμίδα της Μέσης Εκπαίδευσης επέλεξε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Χαμπιαούρης, για τη διεξαγωγή πειθαρχικής έρευνας για τον εκπαιδευτικό που είχε την ευθύνη της οργάνωσης και διοίκησης του τμήματος κατά την ώρα του μαθήματος της γυμναστικής που οδήγησε σε τραυματισμό του 10χρονου μαθητή Σταύρου Γιωργαλλή.

Το περιστατικό έγινε την περασμένη Παρασκευή 11 Μαΐου στο Δημοτικό Σχολείο Αλεθρικού και απέβη μοιραίο για τον μαθητή, που απεβίωσε λίγες ώρες αργότερα κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Την Πέμπτη, ενημερώθηκε ο ερευνώμενος δάσκαλος από τον ερευνώντα λειτουργό, διευθυντή Μέσης, Κυπριανό Λούη, ότι έχει ξεκινήσει σε βάρος του πειθαρχική έρευνα, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Παιδείας δεν ξεκαθάρισε τους λόγους που τον οδήγησαν να διατάξει πειθαρχική έρευνα.

Αρκέστηκε μόνο να πει ότι αυτό προκύπτει από το πόρισμα της διοικητικής έρευνας. Η έρευνα έγινε από πρώτο λειτουργό στο Υπουργείο Παιδείας και με βάση το αποτέλεσμά της υπήρχε προβληματισμός στο υπουργείο για τον χειρισμό της υπόθεσης. Και αυτό γιατί δεν ήταν ξεκάθαρη η εικόνα του πορίσματος για τις ευθύνες του οποιουδήποτε, ωστόσο, είναι διάχυτη η εντύπωση ότι κάτι δεν πήγε καλά κατά την ώρα του τραυματισμού του μαθητή.

Ο υπουργός Παιδείας είπε ότι ο εν λόγω εκπαιδευτικός θα παραμείνει στη θέση του και η πειθαρχική έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος της άλλης εβδομάδας.

Στο παρόν στάδιο, είπε, η πειθαρχική θα αφορά ένα άτομο αλλά αν ο ερευνών λειτουργός διαπιστώσει ότι πρέπει να πάρει καταθέσεις από άλλα άτομα και ότι έχουν κι άλλοι ευθύνες μπορεί να προχωρήσει, σημείωσε: «Πρέπει να τονίσουμε ότι είναι έρευνα που γίνεται. Ο εκπαιδευτικός δεν είναι ένοχος, να το ξεκαθαρίσουμε».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χαμπιαούρης είπε ότι εάν προκύψει ανάγκη να απομακρυνθεί ο εκπαιδευτικός, θα γίνει, «προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη. Να είστε σίγουροι ότι αυτό που έχουμε υποσχεθεί θα το κάνουμε. Θα γίνει αντικειμενική έρευνα και θα βγει στο φως της δημοσιότητας η καθαρή εικόνα πώς έχει συμβεί το περιστατικό που είναι και το καλύτερο μνημόσυνο γι’ αυτό το παιδί».

Στην ερώτηση εάν ο εν λόγω εκπαιδευτικός ήταν παρών κατά την στιγμή του ατυχήματος, απάντησε ότι «εξ όσων δηλώνει ο ίδιος, ναι».

Ερωτηθείς εάν οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί στο σχολείο ακολούθησαν το πρωτόκολλο, ο Υπουργός είπε ότι αυτό θα φανεί από την πειθαρχική έρευνα. Η φύση της υπόθεσης είναι τέτοια, πρόσθεσε, που ο περαιτέρω σχολιασμός της έκθεσης, στην παρούσα φάση, δεν ενδείκνυται, αφού θα πρέπει να αφεθεί η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα.

Ιούνιο η συνάντηση υπουργού Παιδείας με την ΠΟΕΔ

Ο υπουργός Παιδείας αναφερόμενος στην ανακοίνωση της ΠΟΕΔ και κατά πόσο προτίθεται να συναντηθεί με την οργάνωση των εκπαιδευτικών, είπε ότι αναχωρεί για το εξωτερικό σε δύο ημέρες και θα επιστρέψει τέλος Μαΐου, κάτι που γνωρίζει η οργάνωση των δασκάλων που ζήτησε συνάντηση μαζί του την ερχόμενη Δευτέρα.

Θα συναντηθεί, πρόσθεσε, μετά την επιστροφή του και με την ΠΟΕΔ και με τους οργανωμένους γονείς και με τους φορείς που έχουν λόγο σε θέματα ασφάλειας και υγείας των παιδιών μας.

Η συνάντηση, ανέφερε, προγραμματίστηκε για αρχές Ιουνίου και επικεφαλής της ομάδας που θα συντονίσει την όλη διαδικασία είναι ο διευθυντής Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Ηλίας Μαρκάτζιης, ο οποίος είναι υπεύθυνος και του γραφείου ασφάλειας και υγείας του Υπουργείου Παιδείας.

Πηγή: Φιλελεύθερος