Κάθε δύο χρόνια οι εξετάσεις για τους διοριστέους εκπαιδευτικούς

Νέο κεφάλαιο συζήτησης έχει ανοίξει στη βουλή μετά την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων στη μέση εκπαίδευση, αυτή τη φορά σε σχέση με τη διεξαγωγή εξετάσεων για τους εκπαιδευτικούς.

Σύμφωνα με τον υπουργό παιδείας Κώστα Καδή, που συμμετείχε σε συνεδρίαση της επιτροπής παιδείας, τον Οκτώβριο θα διενεργηθούν οι πρώτες εξετάσεις για πρόσβαση στο εκπαιδευτικό σύστημα. Η επιτροπή εξέτασε σήμερα τους κανονισμούς για διεξαγωγή των εξετάσεων.


Ο κ. Καδής, ανέφερε ότι στόχος είναι ο διορισμός των αρίστων εκπαιδευτικών λαμβάνοντας υπόψη τα ακαδημαϊκά προσόντα και την εμπειρία ενώ, η εξέταση θα γίνεται στο γνωστικό αντικείμενο, στις δεξιότητες και στη μεταδοτικότητα και γνώση της ελληνικής γλώσσας.

Κάθε 2 χρόνια εξετάσεις

Οι εξετάσεις θα γίνονται κάθε δύο χρόνια και τα αποτελέσματα θα κατοχυρώνονται για διάστημα 10 ετών εκτός εάν κάποιος επιθυμεί να βελτιώσει το αποτέλεσμα.

Παράλληλα, σημειώθηκε ότι δεν θα διεξάγονται εξετάσεις, σε περιπτώσεις όπου δεν θα υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις.

Η επιλογή των εκπαιδευτικών θα γίνεται κατά 50% από εξετάσεις και κατά 50% από τον κατάλογο διοριστέων ο οποίος θα καταργηθεί το 2017.

Οι υποψήφιοι θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για να παρακαθίσουν στις εξετάσεις από τον ερχόμενο Μάιο.

Σεβαστές οι οποιες αποφάσεις των Δικαστηρίων

Την ίδια στιγμή, το θέμα της παραμονής των εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου στους χώρους διδασκαλίας, συνεχίζει να βρίσκεται σε εκκρεμότητα καθώς υποθέσεις είναι στα δικαστήρια, με τον κ. Καδή να δηλώνει ότι θα γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις.

Ο πρόεδρος της επιτροπής παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης, ανέφερε ότι στόχος της επιτροπής είναι να ολοκληρωθεί η συζήτηση και να ψηφιστούν οι κανονισμοί πριν το Πάσχα.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Λάρνακας Γιώργος Γεωργίου, ανέφερε ότι ο υπουργός κωφεύει στο θέμα της κατοχύρωσης των συμβασιούχων εκπαιδευτικών, αορίστου χρόνου, δηλαδή όσων έχουν προϋπηρεσία 30 μηνών καταγγέλλοντάς τον ότι θάβει την αλήθεια εξυπηρετώντας προεκλογικές σκοπιμότητες, πουλώντας ψεύτικες ελπίδες σε χιλιάδες άνεργους πτυχιούχους.

Σε ότι αφορά τις δικαστικές υποθέσεις, 800 συμβασιούχοι κέρδισαν πρωτόδικα το δικαίωμα να παραμείνουν στην εκπαίδευση ενώ, εκκρεμεί σχετική έφεση από πλευράς της κυβέρνησης.

Πηγή: StockWatch