Καζάνι που βράζει και πάλι η εκπαιδευτική κοινότητα – Αντιδρούν εκπαιδευτικοί και μαθητές

Μέτωπο κατά του υπουργού Παιδείας, Πρόδρομου Προδρόμου, ανοίγουν μαθητές και εκπαιδευτικές οργανώσεις, με αφορμή την αυριανή έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής της Παιδείας με θέμα συζήτησης την τροποποίηση κανονισμών λειτουργία των σχολείων.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους η συντεχνία των καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης(ΟΕΛΜΕΚ), της Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης(ΟΛΤΕΚ) και της Δημοτικής Εκπαίδευσης(ΠΟΕΔ) «κακίζουν την ενέργεια του ΥΠΠΑΝ να προχωρήσει μονομερώς σε μια τέτοια ενέργεια χωρίς καμία συζήτηση και ειδικά χωρίς καμία απολύτως ενημέρωση», αναφέρουν.


Αυτούσια η ανακοίνωση:

«Αναφορικά με την ενέργεια της κυβέρνησης, και συγκεκριμένα του Υπουργού Παιδείας, να καταθέσει με την μορφή του κατεπείγοντος τροποποιητικό νομοσχέδιο με ημερομηνία 3 Ιουνίου 2020, για τους Κανονισμούς Λειτουργίας των Δημοσίων Σχολείων, στην Ολομέλεια της Βουλής, χωρίς καμία ενημέρωση, συζήτηση και χωρίς την συναίνεση των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ – ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ, οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις επιθυμούν να σημειώσουν τα εξής:

Τέτοιας φύσης σημαντικά και σοβαρά θέματα, τα οποία αφορούν και εργασιακά ζητήματα, συζητούνται και συμφωνούνται μεταξύ των άμεσα εμπλεκόμενων μερών, πράγμα που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έγινε.

Κακίζουμε την ενέργεια του ΥΠΠΑΝ να προχωρήσει μονομερώς σε μια τέτοια ενέργεια χωρίς καμία συζήτηση, και ειδικά χωρίς καμία απολύτως ενημέρωση. Οι όποιες τροποποιήσεις σε τέτοια σοβαρά ζητήματα πρέπει να είναι προϊόν συζήτησης και συμφωνίας μεταξύ ΥΠΠΑΝ και Εκπαιδευτικών Οργανώσεων και όχι να είναι αποτέλεσμα μονομερών αποφάσεων, οι οποίες να επιχειρούνται στην συνέχεια να νομιμοποιηθούν μέσα από κατεπείγουσες διαδικασίες στη βουλή.
Το ΥΠΠΑΝ είχε όλο το χρονικό διάστημα στη διάθεσή του να συζητήσει και να συμφωνήσει αυτά τα σημαντικά θέματα με τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις, αλλά αντί αυτού επέλεξε να προχωρήσει σε ενέργειες της τελευταίας στιγμής, απαιτώντας την παραχώρηση υπερεξουσιών στον Υπουργό Παιδείας.

Ως εκ τούτου και βάσει των πιο πάνω, οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις καλούν την Ολομέλεια της Βουλής όπως αναβάλει για μία εβδομάδα την αυριανή συζήτηση, αναφορικά με την συγκεκριμένη τροποποίηση στους Κανονισμούς Λειτουργίας των Δημοσιών Σχολείων, ώστε να δοθεί χρόνος για ενημέρωση και συζήτηση για την συγκεκριμένη πρόταση».

Οι υπερεξουσίες στον Υπουργό Παιδείας

Από την άλλη η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών(ΠΣΕΜ) σε δική της ανακοίνωση κάνουν λόγο τροποποιήσεις που δίνουν υπερεξουσίες στον Υπουργό Παιδείας.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Ως ΠΣΕΜ πληροφορηθήκαμε σήμερα για την πρόθεση της κυβέρνησης να τροποποιήσει τους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων δίνοντας υπερεξουσίες στον Υπουργό Παιδείας.

“Η σημερινή πρόσκληση για συζήτηση αύριο, 5 Ιουνίου, στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής για το θέμα αφήνει ερωτήματα. Γιατί δεν δίνεται ο απαιτούμενος χρόνος για να μελετηθεί η τροποποίηση αλλά και να γίνει διαβούλευση με τους φορείς πριν πάει στην Βουλή η τροποποίηση; Θεωρούμε ότι πρέπει να αναβληθεί η αυριανή συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας και να γίνει η απαραίτητη διαβούλευση πριν να πάει η τροποποίηση στη Βουλή.

Πέραν από αυτό, διαφωνούμε κάθετα με τη συγκεκριμένη τροποποίηση. Γιατί να πρέπει να γίνει τροποποίηση κανονισμών για να μπορεί να αποφασίζει ο Υπουργός Παιδείας πότε θα ανοίξουν, πότε θα κλείσουν τα σχολεία και πως θα αξιολογηθούν οι μαθητές; Σε περίπτωση πανδημίας ή παρόμοιας κατάστασης, ούτως ή άλλως, ο Υπουργός και η κυβέρνηση μπορούν να πάρουν μια κατεπείγουσα απόφαση που αφορά τα πιο πάνω με διάταγμα, όπως και έγινε τον Μάρτιο με την εξάπλωση της πανδημίας. Θεωρούμε ότι αυτή η τροποποίηση των κανονισμών είναι αντιδημοκρατική και δεν πρέπει να ψηφιστεί.

Ο διάλογος με τους εκπαιδευτικούς φορείς είναι ο μόνος τρόπος για να μπορούν να επιλυθούν προβλήματα που προκύπτουν, ειδικότερα σε τέτοιες συνθήκες όπως τις σημερινές.”

Πηγή: Sigmalive