Κατάργηση αργίας για εορτή Αρχιεπισκόπου – Σχολική αργία η 7η Ιανουαρίου

Η κατάργηση της αργίας για την ονομαστική εορτή του Αρχιεπισκόπου έρχεται ξανά στο προσκήνιο με πρόταση που κατατέθηκε από τρεις Βουλευτές στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής. Θυμίζουμε ότι το θέμα συζητήθηκε έντονα κατά την περίοδο όπου οι εκπαιδευτικοί αντιδρούσαν έντονα για τις αλλαγές του Υπουργείου Παιδείας και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος εξαπέλυσε… βέλη εναντίον τους. Ο ίδιος πάντως ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε όπως καταργηθεί η αργία για την ονομαστική του εορτή που είναι στις 13 Νοεμβρίου, εορτή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

Τρεις Βουλευτές λοιπόν, και συγκεκριμένα ο Κωστής Ευσταθίου της ΕΔΕΚ, ο Παύλος Μυλωνάς του ΔΗΚΟ, και ο Μιχάλης Γιωργάλλας της Αλληλεγύης, με πρόταση που κατέθεσαν προς συζήτηση στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής εισηγούνται όπως, καταργηθεί η σχολική αργία για την ονομαστική εορτή του εκάστοτε Αρχιεπισκόπου και στη θέση της όπως θεσπιστεί ως αργία η 7η Ιανουαρίου, η επόμενη μέρα δηλαδή της εορτής των Θεοφανείων. Ποιο κάτω θα δούμε και το σκεπτικό.


Η αιτιολογική έκθεση της πρότασης

Σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί Κοινοτικών Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Νόμου, έτσι ώστε η 7η Ιανουαρίου, που κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο (παλαιό ημερολόγιο), είναι η ημέρα των Χριστουγέννων αλλά και ταυτόχρονα η γιορτή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, να θεωρείται σχολική αργία.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την προτεινόμενη ρύθμιση, τα ονομαστήριά του Αρχιεπισκόπου Κύπρου δε θα αποτελούν με βάση σχετική προτροπή του, σχολική αργία αλλά σχολική γιορτή, η οποία θα γιορτάζεται ενδοσχολικά, με αναφορά στην ιστορία της Εκκλησίας της Κύπρου.

Ποιο το σκεπτικό;

Είναι γνωστό ότι ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την θέση ότι πρέπει να καταργηθεί η αργία για την ονομαστική του εορτή. Στην Κύπρο υπάρχουν πάρα πολλοί παλαιοημερολογίτες οι οποίοι γιορτάζουν την μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων στις 7 Ιανουαρίου (13 μέρες δηλαδή μετά τις 25/12).

Για να τιμήσουμε και να δώσουμε και σε αυτούς τους συνανθρώπους μας την δυνατότητα να γιορτάσουν την μεγάλη αυτή γιορτή των Χριστουγέννων αλλά και στις 40-50 χιλιάδες Ορθόδοξους Ρώσους που διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο και επίσης γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου.

Με αυτό τον τρόπο προστίθεται αυτή η μέρα στις διακοπές των Χριστουγέννων αφού είναι η επόμενη μέρα μετά την εορτή των Θεοφανείων. Θα παρατείνονται δηλαδή οι διακοπές των Χριστουγέννων κατά μία μέρα ουσιαστικά. Δίνεται επιπλέον λαμπρότητα στην εορτή των Θεοφανείων.

Ενδοσχολικός εορτασμός την ημέρα των ονομαστηρίων του Αρχιεπισκόπου

Όσον αφορά την ημέρα των ονομαστηρίων του εκάστοτε Αρχιεπισκόπου, αφού καταργηθεί θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία κατά την συγκεκριμένη ημερα, για να τιμηθεί ενδοσχολικά η γιορτή και να γίνεται εκτενής αναφορά στα σχολεία για την ιστορία της Εκκλησίας της Κύπρου. Πλούσια ιστορία που πρέπει να ξέρουν τα παιδιά και έχουν πολλά να μάθουν.

Η πρόταση αναμένεται να συζητηθεί το επόμενο διάστημα στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής και θα διαφανεί εάν θα προχωρήσει για ψήφιση στην Ολομέλεια.

Πηγή: Offsite