Μετά τις εκλογές το πόρισμα για τη διαρροή θεμάτων

Τέλη Ιανουαρίου αναμένεται το πόρισμα που αφορά τη διαρροή των θεμάτων των εξετάσεων για το νέο σύστημα διορισίμων στη δημόσια εκπαίδευση. Τα πειθαρχικά παραπτώματα στα οποία φαίνεται να έχουν υποπέσει λειτουργοί του Υπ. Παιδείας βρίσκονται στο μικροσκόπιο ερευνούσας λειτουργού, η οποία διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Η απόφαση είχε ληφθεί μετά από διαβούλευση και συνεννόηση με τη Νομική Υπηρεσία, ενώ την έρευνα -η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη- διενεργεί η εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Λουίζα Ζανέττου. Τα αποτελέσματα της έρευνάς της αναμένονταν πριν από τα Χριστούγεννα, ωστόσο -όπως αναφέρθηκε στον «Π»- ζητήθηκε παράταση 30 ημερών και έτσι το πόρισμα υπολογίζεται να υποβληθεί περί τα τέλη Ιανουαρίου.


Πειθαρχικά παραπτώματα

Το θέμα της διαρροής των θεμάτων παρολίγον να τινάξει στον αέρα το νέο σύστημα διορισμών στη δημόσια εκπαίδευση καθώς υποψήφιοι, εκπαιδευτικές οργανώσεις και οργανωμένοι φορείς αλλά και κόμματα έθεσαν υπό αμφισβήτηση την όλη διαδικασία διεξαγωγής του.

Τον περασμένο μήνα ο υπ. Παιδείας Κώστας Καδής έβαλε τέλος στην ψιθυρολογία περί εγκυρότητας των εξετάσεων, αφού παρέλαβε τις απόψεις της Νομικής Υπηρεσίας που αφορούσαν τόσο το περιστατικό της 6ης Νοεμβρίου (διαρροή θεμάτων) όσο και ευρύτερα την αξιοπιστία και το αδιάβλητο των εξετάσεων. Όπως ξεκαθάρισε, το περιστατικό της πρόωρης δημοσιοποίησης των εξεταστικών θεμάτων δεν εγείρει θέμα διαβλητού ή έλλειψης αξιοπιστίας της διαδικασίας των εξετάσεων.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι προκύπτουν πειθαρχικά παραπτώματα, για τα οποία βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία πειθαρχικής έρευνας από την εισαγγελέα της Δημοκρατίας. Ο υπ. Παιδείας επεσήμανε ακόμη ότι για όλες τις περιπτώσεις που φαίνεται ότι προκύπτουν παραπτώματα, το υπουργείο θα εφαρμόσει τον πειθαρχικό κώδικα και θα λάβει όλα τα πειθαρχικά μέτρα που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία εναντίον των λειτουργών του (πέντε) εξαιτίας ενεργειών ή/και παραλείψεων, από τους οποίους φαίνεται να επήλθε η πρόωρη δημοσιοποίηση των εξεταστικών θεμάτων.

Οι πέντε λειτουργοί του Υπ. Παιδείας έχουν σχέση με τον συντονισμό των εξετάσεων αλλά και με την ανάρτηση των θεμάτων στο διαδίκτυο.

Πηγή: Πολίτης