Μετέωροι οι διορισμοί στην εκπαίδευση λόγω δικαστικών αποφάσεων

Από τη δικαστική απόφαση για την υπόθεση του εκπαιδευτικού Σώτου Κούλλουρου, ο οποίος διεκδίκησε να μετατραπεί το καθεστώς της εργοδοσίας του σε αορίστου χρόνου, αναμένεται να επηρεαστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό το σκηνικό των προσλήψεων των εκπαιδευτικών. Κι αυτό, μάλιστα, προτού προλάβει να εφαρμοσθεί το Νέο Σύστημα Διορισμού, το οποίο υπερψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2015.

Η εν λόγω υπόθεση εκδικάστηκε το 2016, με θετική απόφαση για τον εκπαιδευτικό, αφού το δικαστήριο τον κατέστησε αορίστου χρόνου. Ωστόσο, αναμένεται ακόμη το αποτέλεσμα της έφεσης που υπέβαλε το υπουργείο Παιδείας, για να ξεκαθαρίσει πλήρως. Γίνεται αντιληπτό, ότι αν ο εκπαιδευτικός κερδίσει τελεσίδικα την υπόθεση, τότε θα υπάρξουν αλυσιδωτές συνέπειες, αφού όλοι οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί με 30μηνη υπηρεσία θα πρέπει να μεταφερθούν σε καθεστώς αορίστου χρόνου. Κατά συνέπεια, οι θέσεις, οι οποίες θα μπορούν να καλυφτούν με την έναρξη εφαρμογής του νέου συστήματος διορισμού εκπαιδευτικών, θα είναι ελάχιστες.


Τι έγινε χθες στην Βουλή

Χθες στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, η οποία εξέτασε κατά πόσο η δικαστική απόφαση επηρεάζει το νέο σύστημα διορισμού, υπήρξε σύγχυση μετά την πληροφόρηση εκ μέρους του υπουργού Παιδείας, Κώστα Καδή, ότι έχει κατατεθεί έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο. Η συζήτηση διεκόπη για λόγους δεοντολογίας. Οι βουλευτές του ΑΚΕΛ, εν μέσω της συζήτησης στην Επιτροπή, απέσυραν την πρόταση για εξέταση του εν λόγω ζητήματος, καθώς δεν γνώριζαν πως η υπόθεση είχε εφεσιβληθεί. «Με όλο τον σεβασμό, κύριε Πρόεδρε, οφείλατε έγκαιρα να μας ενημερώσετε διότι ήδη τοποθετηθήκαμε. Εάν γνωρίζαμε ότι η υπόθεση είναι ανοιχτή δεν θα ζητούσαμε εξέταση», ανέφερε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου.

Πρόσθεσε πως παρά την αρχική τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας ότι δεν θα επηρεαστεί το νέο σύστημα διορισμού, εντούτοις η επιθυμία του να επισπευθεί η εκδίκαση της υπόθεσης αποδεικνύει πως είναι πιθανό να επηρεάσει την εφαρμογή του συστήματος. Στην αρχική του τοποθέτηση, ο κ. Γεωργίου αναφέρθηκε στον σύμφωνο με τις ευρωπαϊκές οδηγίες νόμο του 2003, ο οποίος δεν εφαρμόζεται στους εκπαιδευτικούς και που ορίζει πως μετά τους 30 μήνες εργοδότησης στην ίδια θέση, ο εργαζόμενος μετατρέπεται σε αορίστου χρόνου. «Πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να εξαιρεθούν από τον νέο τρόπο διορισμού εκείνοι που συμπληρώνουν 30 μήνες», υπογράμμισε.

«Η κυβέρνηση οδηγεί την εκπαίδευση σε ναυάγιο!»

Σε δηλώσεις του μετά τη συζήτηση, σημείωσε: «Η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη και ο ΔΗΣΥ πατούν σε δύο βάρκες. Από το ναυάγιο κινδυνεύουν να πνιγούν και οι νέοι πτυχιούχοι και οι εκπαιδευτικοί με 30μηνη υπηρεσία. Στους πρώτους πούλησαν ψεύτικες ελπίδες μέσα από το νέο σύστημα διορισμών, το οποίο εμφανίζει πολλά κενά, αλλά και κριτήρια μέσα από τα οποία περιέρχονται σε δυσμενή θέση, σε σχέση με άλλους Ευρωπαίους πολίτες. Απέναντι δε στους δεύτερους, πέραν από την ηθική υποχρέωση, προκύπτει η ανάγκη, μετά και από δικαστικές αποφάσεις για ίση μεταχείριση και αποκατάστασή τους, σύμφωνα και με τον νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή το 2003. Προφανώς, η δικαίωση των συμβασιούχων, εκτάκτων και αντικαταστατών, θα επηρεάσει με δραματικό τρόπο το νέο σύστημα διορισμών».

Σε τοποθέτησή του, ο υπουργός Παιδείας ανέφερε: «Ξεκαθαρίσαμε με τη Νομική Υπηρεσία πως αυτή η προσφυγή δεν επηρεάζει το νέο σύστημα διορισμών. Το Υπουργείο είναι προσηλωμένο για την εφαρμογή αυτής της μεταρρύθμισης, η οποία έχει ως βάση ποιοτικά κριτήρια». Τόνισε, ωστόσο, λίγο αργότερα ότι σε συνεννόηση με τη Νομική Υπηρεσία θα ζητηθεί «η γρήγορη εκδίκαση της υπόθεσης, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο και στη βάση αυτή να ληφθούν οι αποφάσεις».

Ωρολογιακή βόμβα οι διορισμοί

Ως «ωρολογιακή βόμβα», η οποία είναι έτοιμη να σκάσει, χαρακτήρισε ο Φίλιος Φυλακτού την κατάσταση που επικρατεί στους διορισμούς. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ δεν παρέλειψε να σχολιάσει πως «το υπουργείο δεν είναι έτοιμο για τη διεξαγωγή αυτών των εξετάσεων» και έκανε έκκληση προς την Επιτροπή να αναβάλει την εφαρμογή του νέου συστήματος. «Η Βουλή πρέπει να τροποποιήσει την ψηφισθείσα νομοθεσία του Ιουλίου του 2015, ώστε σε πρώτο στάδιο να αλλάξει τα χρονοδιαγράμματα της εφαρμογής της, εφόσον η δικαστική απόφαση, που εκκρεμεί, επηρεάζει το νέο σύστημα διορισμού». Παραπέρα απευθύνθηκε στους Κύπριους και Ελλαδίτες εκπαιδευτικούς που σπεύδουν στα φροντιστήρια, σημειώνοντας πως «υπάρχουν μόλις πέντε θέσεις για φέτος».

Είναι αρκετή η προσωπική μελέτη για τις εξετάσεις

Η προετοιμασία των υποψηφίων για τις εξετάσεις στο πλαίσιο του Νέου Συστήματος Διορισμών στη Δημόσια Εκπαίδευση πρέπει να στηρίζεται αποκλειστικά στην επίσημη ενημέρωση που δίνεται από το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο εφιστά την προσοχή των υποψηφίων στο να μην επηρεάζονται από παραπλανητική πληροφόρηση που προέρχεται από μη επίσημες πηγές, όπως αναφέρει.

Το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα που αφορούν την προετοιμασία με φροντιστηριακά μαθήματα των ενδιαφερόμενων για συμμετοχή στις εξετάσεις. Παράλληλα το Υπουργείο καλεί τους ενδιαφερόμενους να παρακολουθούν τακτικά τον ειδικό ιστότοπο του Υπουργείου Παιδείας (http://diorisimoi.moec.gov.cy).

Το Υπουργείο Παιδείας αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι «η εξεταστική δοκιμασία έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αρκεί η προετοιμασία των υποψηφίων με προσωπική μελέτη και χωρίς τη χρήση εξωτερικής φροντιστηριακής βοήθειας». Προσθέτει ότι «γι’ αυτόν τον σκοπό, άλλωστε, ετοιμάζεται εδώ και πάρα πολλούς μήνες –και είναι άμεσα διαθέσιμο για όλους, στον ειδικό ιστότοπο– το υλικό που είναι απαραίτητο για την αποτελεσματική προετοιμασία των υποψηφίων».

Υπενθυμίζεται επίσης ότι, βάσει του κοινοτικού κεκτημένου, η Κύπρος ως κράτος μέλος της Ε.Ε. απολαμβάνει αλλά και υποχρεούνται να παρέχει τα ίδια δικαιώματα εργοδότησης στους πολίτες όλων των χωρών της Ε.Ε. και γι’ αυτόν τον λόγο δικαίωμα συμμετοχής σε όλες τις εξετάσεις που διοργανώνει η Κυπριακή Δημοκρατία έχουν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, το Υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει στον ειδικό ιστότοπο τους Πίνακες Προδιαγραφών που θα αφορούν στις γραπτές εξετάσεις των γνωστικών αντικειμένων, καθώς και δειγματικές ερωτήσεις που θα περιλαμβάνουν τα εξεταστικά δοκίμια όλων των ειδικοτήτων».

Θα ανακοινώσει, επίσης, «τις ειδικότητες για τις οποίες θα διεξαχθούν γραπτές εξετάσεις το 2017 και τον εκτιμώμενο αριθμό των θέσεων που θα προσφερθούν μέσα στα επόμενα χρόνια για κάθε μία από αυτές τις ειδικότητες, το τέλος συμμετοχής στην εξέταση και τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα υποβολής αιτήσεων». Επισημαίνεται, τέλος, «ότι για τις ειδικότητες για τις οποίες δεν αναμένεται να υπάρξουν ανάγκες μέσα στην επόμενη περίοδο, δεν θα πραγματοποιηθούν γραπτές εξετάσεις».

600 οι Δασκάλοι που συμπλήρωσαν 30 μήνες υπηρεσίας

Γύρω στα 600 άτομα εκτιμά η ΠΟΕΔ πως είναι οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που απασχολούνται στα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και τα ειδικά σχολεία, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει 30 μήνες υπηρεσίας. Από αυτούς, οι μισοί υπολογίζεται ότι εργάζονται με συμβόλαιο, ενώ οι υπόλοιποι ως αντικαταστάτες, που παρέχουν τις υπηρεσίες τους από το 2007. «Από τη δικαστική απόφαση θα επηρεαστούν και οι συμβασιούχοι και οι αντικαταστάτες», εκτίμησε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού και υπογράμμισε: «Ήδη το δικαστήριο έχει αναγνωρίσει την περίπτωση ενός εκπαιδευτικού, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο έσπευσε να την εφεσιβάλει».

Ο πρόεδρος των δασκάλων δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σημασία που έχει για εκείνους τους εκπαιδευτικούς η μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου, αφού, όπως διασαφήνισε, εξασφαλίζεται η εργοδότησή τους και κατοχυρώνεται το δικαίωμα αποζημίωσης σε περίπτωση που δοθεί προτεραιότητα σε άλλον εκπαιδευτικό.

Πηγή: Φιλελεύθερος/Δέσποινα Ψύλλου