Νέο Σχέδιο Αξιολόγησης: Εκσυγχρονισμός και στο βάθος… αυτονόμηση των σχολικών μονάδων

Υπουργείο Παιδείας Κύπρου

Σε διάλογο μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών αναμένεται να τεθεί το Νέο Σχέδιο Αξιολόγησης (ΝΣΑ) των εκπαιδευτικών, γύρω στα τέλη Οκτωβρίου, με στόχο να τεθεί σε εφαρμογή κατά τη σχολική χρονιά 2021-22.

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές του «Π», το ΝΣΑ έχει ολοκληρωθεί και θα δοθεί στις εκπαιδευτικές οργανώσεις και στους οργανωμένους γονείς για να το μελετήσουν και να καταθέσουν τις αντιπροτάσεις τους. Θα πρέπει, όπως μας έχει επισημανθεί, ο διάλογος να είναι εποικοδομητικός και όχι ατέρμων.


Η συζήτηση θα αρχίσει γύρω στα τέλη Οκτωβρίου και θα δοθεί περιθώριο περίπου ενός μηνός για να μελετήσουν το σχέδιο όλοι οι συμβαλλόμενοι εταίροι. Θα ακολουθήσει ενδελεχής διάλογος στρογγυλής τραπέζης και στη συνέχεια η σχετική πρόταση νόμου θα οδηγηθεί από το Υπ. Παιδείας στο Υπ. Συμβούλιο για έγκριση, και έπειτα στη Βουλή για ψήφιση, για να εφαρμοστεί από τη σχολική χρονιά 2021-22.

Ζητούμενο ο εκσυγχρονισμός

Βασική φιλοσοφία του ΝΣΑ, αναφέρουν αρμόδιοι, είναι ο εκσυγχρονισμός της διοίκησης των σχολικών μονάδων. Προς αυτήν την κατεύθυνση, σε ένα μακροπρόθεσμο πλάνο περιλαμβάνεται και η αυτονόμηση των σχολείων.

Κατά συνέπεια, μεταξύ των στοχεύσεων του ΝΣΑ είναι η ανάδειξη των ικανότερων στις διοικητικές θέσεις που αφορούν τη λειτουργία των σχολείων (βοηθοί διευθυντές και διευθυντές, καθώς και βοηθοί διευθυντές Α’ για τη μέση εκπαίδευση).

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι για τις συγκεκριμένες διοικητικές θέσεις ελάχιστα θα λαμβάνεται υπόψη η αρχαιότητα του εκπαιδευτικού. Με αυτόν τον τρόπο, θα δίνεται η ευκαιρία στη νέα γενιά προσοντούχων εκπαιδευτικών να αναλάβουν τη διοίκηση σχολικών μονάδων ακόμα και στην ηλικία των 35, 38 ετών κ.λπ.

Παράλληλα, καθοριστικός θα είναι ο ρόλος του διευθυντή στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου. Όπως μας έχει λεχθεί, ο διευθυντής θα έχει ισάξιο σχεδόν ρόλο με αυτόν του εξωτερικού αξιολογητή (επιθεωρητή).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι θα λαμβάνεται υπόψη ολόκληρος ο φάκελος του εκπαιδευτικού, ο οποίος υπάρχει και στην Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΕΕΥ) και στο Υπουργείο Παιδείας. Φάκελο διατηρεί και ο ίδιος ο εκπαιδευτικός σε περίπτωση που θελήσει να κάνει κάποια ένσταση για μη προαγωγή, να μπορεί παρουσιάσει τα απαραίτητα στοιχεία.

Αφετηρία για αυτονόμηση

Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουμε λάβει για το ΝΣΑ, αφού επιτευχθεί η σταδιακή στελέχωση των σχολικών μονάδων, θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα από εκπαιδευτικούς οργανισμούς διεθνούς κύρους.

«Σαφώς δεν μπορούν να γίνουν όλα μέσα σε πέντε ή δέκα χρόνια. Εφόσον εμβολιαστούν οι σχολικές μονάδες με αυτό το νέο πνεύμα, το επόμενο βήμα είναι η αυτονόμηση των σχολικών μονάδων», διασαφήνισε αρμόδια πηγή.

Ο όλος σχεδιασμός αποβλέπει μακροπρόθεσμα στην καλύτερη, πιο αποδοτική και επικαιροποιημένη, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, διοίκηση των σχολικών μονάδων.

Προϋπόθεση, τόνισε η ίδια πηγή, είναι η αυτονόμηση να γίνει σε συνδυασμό με την ικανότητα των διευθυντικών στελεχών έκαστης σχολικής μονάδας. Συνεπώς, για να προχωρήσει οποιαδήποτε κυβέρνηση στην αυτονόμηση των σχολικών μονάδων κατά 75% πρέπει αυτές οι μονάδες να στελεχώνονται από ικανότατα στελέχη.

Πηγή: Πολίτης