Ξεκινάει Παγκύπρια η τηλεκπαίδευση από Δευτέρας – Τι μέλλει γενέσθαι με τις εξετάσεις τετραμήνων

Τηλεκπαίδευση - Εξ αποστάσεως

Συνδεδεμένοι με την TEAMS θα είναι από την ερχόμενη Δευτέρα οι μαθητές Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, καθώς μέσω τηλεκπαίδευσης θα συνεχίσουν τα μαθήματά τους, όπως προνοούν τα νέα κυβερνητικά μέτρα.

Λύκεια και Τεχνικές Σχολές κλείνουν όσον αφορά στη φυσική παρουσία μαθητών, μιάμιση εβδομάδα νωρίτερα για τις διακοπές των Χριστουγέννων, συνεχίζοντας μεν με εξ αποστάσεως εκπαίδευση αλλά κι εντείνοντας το άγχος για το τι μέλλει γενέσθαι με τις εξετάσεις του πρώτου τετραμήνου. Ήδη, η ΟΕΛΜΕΚ μαζί με την ΠΣΕΜ και την Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης κατέληξαν στη θέση για αναβολή των εξετάσεων πρώτου τετραμήνου, λόγω των συνθηκών που επικρατούν στα σχολεία και ετοιμάζουν εντός της ημέρας, κοινή ανακοίνωση.


Επιμένει στις εξετάσεις τετραμήνων το Υπουργείο παρά την τηλεκπαίδευση

Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Παιδείας συνεχίζει να εμμένει στη θέση ότι οι εξετάσεις τετραμήνου θα γίνουν. Όπως ανέφεραν στον «Φ» πηγές του υπουργείου, από τη στιγμή που η εξ αποστάσεως εκπαίδευση γίνεται αλλά και θα γίνεται και τις επόμενες μέρες που οι μαθητές θα βρίσκονται στο σπίτι, θα διεξαχθεί και η εν λόγω αξιολόγηση. Μάλιστα, όπως μας λέχθηκε, το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη ετοιμάσει το πρόγραμμα των εξετάσεων τετραμήνου καθώς επίσης και την ύλη, τα οποία θα αποσταλούν στους μαθητές εντός των επόμενων ημερών. Όσον αφορά στο πλάνο του υπουργείου για τις εν λόγω εξετάσεις, περιλαμβάνει όσα αναφέρονται στην ισχύουσα νομοθεσία, μεταξύ των οποίων και κεντρική ετοιμασία δοκιμίων (δηλαδή, ένα κοινό δοκίμιο στα κύρια μαθήματα και όχι κάθε σχολείο το δικό του).

Αναφορικά με τα μέτρα που αποφασίστηκαν και βάσει των οποίων οι μαθητές Λυκείων και Τεχνικών Σχολών από την ερχόμενη Δευτέρα θα παρακολουθούν εξ αποστάσεως και όχι διά ζώσης εκπαίδευση, προκάλεσαν έκπληξη σε φορείς, κυρίως για το γεγονός ότι δεν περιλήφθηκαν σε αυτά και τα Γυμνάσια. Σε δηλώσεις του στον «Φ» ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Διονυσίου, ανέφερε ότι «αναμέναμε το μέτρο για τηλεκπαίδευση να εφαρμοστεί και στα Γυμνάσια καθώς η κατάσταση έχει ξεφύγει». Παράλληλα, ο κ. Διονυσίου ανέφερε ότι με την εξέλιξη αυτή, τα σχολεία κλείνουν αρκετές μέρες νωρίτερα γεγονός που συντείνει στην αναβολή των εξετάσεων πρώτου τετραμήνου, κάτι που γονείς, καθηγητές και μαθητές ζητούν έντονα.

Από πλευράς ΟΕΛΜΕΚ, ο πρόεδρος της Θέμης Πολυβίου ανέφερε ότι η οργάνωση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία και η οποία επηρεάζει και τα Γυμνάσια. Το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΛΜΕΚ θα εξετάσει σχετικά θέματα στη σημερινή του συνεδρία, μεταξύ των οποίων και την κοινή ανακοίνωση των φορέων για αναβολή των εξετάσεων πρώτου τετραμήνου, που είναι προγραμματισμένες να αρχίσουν στις 12 Ιανουαρίου για τους μαθητές της πρώτης και δευτέρας τάξης Λυκείων και Τεχνικών Σχολών. Αναφορικά με την τηλεκπαίδευση που θα αρχίσει από Δευτέρας, ο κ. Πολυβίου ανέφερε ότι παρά τα προβλήματα που παρουσιάζονται, οι εκπαιδευτικοί θα συνεχίσουν να στηρίζουν και να ενισχύουν τους μαθητές.

Σημειώνεται ότι από τις 14 έως τις 31 Δεκεμβρίου, αναστέλλονται και όλες οι ομαδικές αθλητικές ή άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες για παιδιά μέχρι 18 ετών, καθώς και η λειτουργία των φροντιστηρίων, στα οποία επιτρέπεται η τηλεκπαίδευση, καθώς και η διδασκαλία με φυσική παρουσία μέχρι δύο ατόμων, περιλαμβανομένου και του εκπαιδευτή.

Στα σχολεία οι εκπαιδευτικοί

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκπαιδευτικοί Λυκείων και Τεχνικών Σχολών καθ’ όλη τη διάρκεια των μέτρων, θα βρίσκονται κανονικά στα σχολεία τους, απ’ όπου θα παρέχουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση στους μαθητές τους. Αυτό θα ισχύσει για όλους τους εκπαιδευτικούς πλην όσων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Ερωτηθείς σχετικά με την τηλεκπαίδευση, ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι θα συνεχίσει για όλους τους μαθητές Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, με το υπουργείο μάλιστα να έχει ετοιμάσει πρόταση οικονομικής ενίσχυσης εκπαιδευτικών. Σύμφωνα με τον Πρόδρομο Προδρόμου, η πρόταση αυτή η οποία αφορά την ενθάρρυνση και ενίσχυση των εκπαιδευτικών για αγορά εξοπλισμού για σκοπούς τηλεκπαίδευσης, θα κατατεθεί αύριο ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση.

Πηγή: Φιλελεύθερος