Ξεφεύγει το φαινόμενο με τα δώρα στους δασκάλους

Σε μια χώρα που καθώς φαίνεται όλα μετριούνται σε ευρώ, ακόμα και οι αίθουσες διδασκαλίας των δημόσιων σχολείων μπορούν να μετατραπούν σε χώρους συνδιαλλαγής. Πώς να αποδείξουν, λοιπόν, κάποιοι γονείς την ευγνωμοσύνη προς τον δάσκαλο ή τη δασκάλα; Με υλικά αγαθά. Και όσο μεγαλύτερη είναι η ευγνωμοσύνη –και η τσέπη των γονιών– τόσο πιο ακριβά είναι και τα δώρα προς τους παιδαγωγούς.

Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο, κρατά αρκετές δεκαετίες. Με τη διαφορά ότι παλαιότερα, οι γονείς περιορίζονταν σε μικρά δωράκια-αναμνηστικά προς τους δασκάλους των παιδιών τους, κατά τη λήξη του σχολικού έτους. Τα τελευταία χρόνια, όμως, τα πράγματα έχουν ξεφύγει και ανεξαρτήτως της οικονομικής κρίσης, κάποιοι γονείς κυριολεκτικά χρυσώνουν εκπαιδευτικούς.


Χαρακτηριστική η περίπτωση μαθητών του Δημοτικού, οι οποίοι πέρσι έκαναν δώρο στη δασκάλα τους μια τσάντα Louis Vuitton, αξίας αρκετών εκατοντάδων ευρώ. Άλλοι εκπαιδευτικοί, όπως οι ίδιοι παραδέχονται, επιστρέφουν στο σπίτι τους με προίκα: Πουκάμισα, κοσμήματα, μανικετόκουμπα, αρώματα, αθλητικά είδη, πορτοφόλια.

Καθοριστικός παράγοντας για την επιλογή και την αξία του δώρου, όπως αναφέρεται και πιο πάνω, είναι η οικονομική κατάσταση των γονιών. Είναι γνωστό για παράδειγμα, ότι πιο ακριβά «ενθύμια» λαμβάνουν δάσκαλοι που εργάζονται σε σχολεία αστικών περιοχών. Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις όμως, δεν μπορούν όλοι οι γονείς να ανταποκριθούν στα καμώματα ορισμένων γονιών, ο οποίοι αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία να μαζέψουν τα χρήματα. Πρόσφατα, μάλιστα, ορισμένες οικογένειες βρέθηκαν σε δύσκολη θέση, αφού δεν είχαν την οικονομική ευχέρεια να συνεισφέρουν για την αγορά δώρου.

Πάντως, επιβεβαιωμένες πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι ορισμένα Δημοτικά αποφάσισαν, φέτος, να βάλουν φρένο στην όλη κατάσταση. Έτσι, προχώρησαν στην έκδοση εγκυκλίου προς τους γονείς, καλώντας τους να μην κάνουν δώρα στους εκπαιδευτικούς, διότι τους φέρνουν σε δύσκολη θέση. Ας σημειωθεί ότι από πλευράς Υπουργείου Παιδείας δεν υπάρχουν σχετικές οδηγίες για το συγκεκριμένο θέμα. Αντίστοιχα, ούτε και η ΠΟΕΔ έχει επίσημη θέση.

Πηγή: Φιλελεύθερος/Χριστίνα Κυριακίδου