ΟΕΛΜΕΚ: Ψάχνουν το λάθος για να προτείνουν λύσεις

Μπορεί οι εξετάσεις για τον κατάλογο διορισίμων να τελείωσαν, ωστόσο πολλά αγκάθια αναφύονται στην πορεία προς τη στελέχωση των σχολείων. Η ΟΕΛΜΕΚ κάνει τη δική της πρώτη ανάγνωση της διαδικασίας, εντοπίζοντας προβλήματα που χρήζουν επίλυσης. Από χτες η λίστα με τους επιτυχόντες είναι αναρτημένη στην είσοδο της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί το Υπουργείο Παιδείας. Θα λειτουργήσει ειδική τηλεφωνική γραμμή, με αριθμό 8000 88 44 ή 22806360, για ενημέρωση των ενδιαφερομένων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου Υπουργείου, από τους 5.593 εκπαιδευτικούς που αιτήθηκαν ένταξη στον κατάλογο διορισίμων μέσω της διαδικασίας των εξετάσεων, προσήλθαν στην εξέταση 5020, από τους οποίους οι επιτυχόντες ήταν 1.869, ποσοστό δηλαδή 37,2%. Σε πέντε ειδικότητες, Φιλόλογοι, Οικονομολόγοι, Μαθηματικοί, Φυσιοθεραπευτές και Δάσκαλοι, τα ποσοστά επιτυχίας ήταν πολύ χαμηλά. Χαρακτηριστικά, από τους 799 Φιλόλογους, επιτυχόντες ήταν μόνο οι 55 -ποσοστό 6,8%ενώ στους 201 οικονομολόγους που παρακάθισαν στην εξέταση πέτυχαν μόλις οι 29 -ποσοστό 14,4%την ίδια ώρα που στους 536 μαθηματικούς πέτυχαν -ποσοστό 17,1%οι 96.


Μιλώντας στην εφημερίδα “Χαραυγή”, ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους κατέγραψε τρία σοβαρά προβλήματα τα οποία αντιμετώπισε η διαδικασία των εξετάσεων, με πρώτο την πληθώρα γνωστικών αντικειμένων που είχαν να αντιμετωπίσουν όσοι παρακάθισαν στην εξέταση αντί της εξειδίκευσης σε περιορισμένο αριθμό αντικειμένων. Την ίδια ώρα επέκρινε τη διαδικασία, καθώς, οπως ανέφερε, πολλοί υποψήφιοι διαμαρτυρήθηκαν για την καθαυτή δομή της εξέτασης, ως προς την υφή των θεμάτων σε συνάρτηση με το χρόνο που είχαν στην εξέταση. Παράλληλα επέκρινε τους χειρισμούς του Υπουργείου Παιδείας ως προς τη μεγάλη καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση των παλαιών δοκιμίων τα οποία θα αποτελούσαν “οδηγό” όσων είχαν ενδιαφερθεί να παρακαθίσουν στις εξετάσεις. Σημειώνεται ότι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, οι προσλήψεις θα γίνονται κατά 50% από τον κατάλογο διοριστέων και κατά 50% από τον νέο κατάλογο διορισίμων που δημιουργήθηκε μετά τις εξετάσεις.

Μιλώντας στη “Χ” ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ ήγειρε τον σαφή προβληματισμό της οργάνωσης ως προς το ποιες θέσεις, πόσες και από ποιους θα καλυφθούν, υπενθυμίζοντας ότι παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα των εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου οι οποίοι θα έχουν προτεραιότητα πρόσληψης. Στην περίπτωση των Φιλολόγων, στον αριθμό των 55 επιτυχόντων στην εξέταση θα συμπληρωθεί ισόποσος αριθμός εκπαιδευτικών από τον δεύτερο κατάλογο διοριστέων. Στην περίπτωση που απαιτηθούν 155 φιλόλογοι, υπάρχει, είπε, ζήτημα ως προς την κάλυψη των άλλων 45. Πέρσι ο τέως Υπουργός Κώστας Καδής είχε δηλώσει ότι 700 εκπαιδευτικοί αορίστου χρόνου έχουν προτεραιότητα πρόσληψης.

Εξέταση του θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας ζητεί το ΑΚΕΛ. Το μέλος του Π.Γ. του ΑΚΕΛ Χρ. Χριστοφίδης εξέφρασε χθες ανησυχία για το μεγάλο ποσοστό αποτυχίας στις εξετάσεις ενώ παράλληλα εκφράζει προβληματισμό για την απόφαση να μην ενημερώσουν για το πόρισμα που συντάχθηκε για τις διαρροές θεμάτων και για ενδεχόμενα συμφέροντα. Σημειώνεται ότι η πειθαρχική έρευνα είχε διαβιβαστεί στη Νομική Υπηρεσία προ διμηνίας και αναμένεται η έκδοση γνωμάτευσης από τον Γενικό Εισαγγελέα.

Πηγή: Dialogos/Κώστας Α. Κωνσταντίνου